ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 2 juni 2014

2 juni 2014 – de dag begon met zon en steigeropruimgeluiden; bij de buren en de buren daarnaast waren ze klaar met het dak en de gevels en de steigers konden dus weg.

Na het ontbijt gingen we gewapend met pen, papier en rolmaat kijken en meten hoe we de wand tussen toekomstige woonkamer en terraskamer en woonkamer en terras wilden hebben. In deze vakwerkwand moeten deuropeningen gemaakt en dan moet de timmerman wel precies weten waar staanders en liggers moeten komen.

Ook het plafond van het terras en de terraskamer hebben we bekeken en hier willen we een soort van verlaagd plafond tussen de nieuwe balken in maken. In deze ruimte kan dan isolatie komen, wat dan meteen de vloerisolatie voor de puntkamer is.

Daarna was het (open) vakwerk aan de tuinkant aan de beurt en om daar te kunnen meten hebben we het zeil eraf gehaald.

Om het plafond van de hobbyruimte en de vloer van het terras te verbergen moet hier een extra rand in komen, De hoogte van die rand hebben we nog eens bekeken en besloten dat het de hoogte wordt die we al eerder in gedachten hadden. Voor de uitvoering hebben we 2 opties in gedachten, die gedeeltelijk afhankelijk zijn van de staat waarin de onderbalk is.

Vlak naast/achter de rechter hoekstaander van het terras staat de nieuwe brandmuur en die willen we het liefst zo onzichtbaar mogelijk wegwerken. Aan de buitenkant zit het vakwerk van de zijgevel en aan de binnenkant komt een ligger en 2 staanders die moeten suggereren dat ze de vloer erboven dragen. Op de kopse kant aan de tuinzijde willen we een dikke eiken plank zetten, zodat het lijkt alsof er achter het vakwerk nog een staander staat.
Op de andere hoek hebben we dit probleem niet, want daar zit de wand van de terraskamer. In deze hoek moet er nieuw vakwerk komen, want het oude is weg.

Als laatste hebben we gekeken waar precies in het vakwerk de doorgang voor een houten trap naar de tuin moet komen. Om te voorkomen dat de trap met plateautje en leuningen een te grote blikvanger wordt die het uitzicht op het vakwerk “verpest”, is het plan nu om de trap naast de boogdeur te laten beginnen en dan richting de varkensstal te laten lopen.  

Inmiddels was het de hoogste tijd om “echt” aan het werk te gaan.

Om de timmerman meer zicht te geven op alles zijn we begonnen met het opruimen van het hout wat tegen de achtergevel staat. We sorteren dit in: oude planken en balken die we willen hergebruiken, stookhout en hout wat naar de stort kan. Ook dit stond al langer op het programma.

Om het hout wat beter te kunnen neerleggen hebben we eerst wat stenen opzij gelegd. Voorlopige onbruikbare stenen hebben we in de boventuin neergelegd zodat ze niet meer in de weg liggen.

Het hout wat we willen hergebruiken hebben we ontspijkert en in de garage gelegd. We gaan het nog schoonmaken met een roterende staalborstel, recht afzagen en impregneren en dan t.z.t. hergebruiken.

Bij het tuintrap en tuinmuur bouwwerk in de tuin hebben we weer een stuk achter het 2e muurtje opgevuld met stenen en leem. Toen dit gedaan was konden we weer een stuk van de afdekrand van het 2e muurtje en tevens looppad/plateau cementeren.  

We zijn vanwege het mooie weer en de iets mindere weersvoorspelling voor de komende dagen weer doorgegaan tot tegen achten en toen was de hoeveelheid hout tegen de gevel al aardig verminderd.

Leave a Reply