ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Lekzoeken

Mei 2011 De dag na de wolkbreuk moesten de lekken gezocht worden en dit is een sport op zich. Tijdens de bui hadden we regenwateropvangers (emmers, blikjes, bakjes, potten, etc.) neergezet en omdat water in huis redelijk recht naar beneden valt zouden de lekken logisch gezien boven deze wateropvangers moeten zitten.  Dit klinkt simpel, maar de kap op zolder is plaatselijk 5 meter hoog en als je het lek binnen gevonden hebt, dan moet je het buiten ook nog zien te vinden. Voor het lokaliseren van het lek aan de binnenkant werd een touw aan een lange stik gebonden met aan het eind een grote schaar die dienst deed als schietlood. Het eind van de stok werd over de binnenkant van het dak bewogen totdat de schaar boven de wateropvanger hing. Vervolgens werd een oriëntatiepunt gezocht wat aan de buitenkant ook te vinden is (in dit geval een schroef van de dakbedekking). Aan de binnenkant werd de horizontale en verticale afstand van het lek tot het oriëntatiepunt geschat en aan de hiervan werd aan de buitenkant het lek gezocht. Voor de zekerheid werd er een grote spijker door het dak geslagen op de plaats van het vermeende lek en toen die aan de binnenkant precies boven de wateropvanger zat was de lekzoekoperatie geslaagd! Het vinden van de volgende lekken was makkelijker want die konden bepaald worden aan de hand van het eerste lek. De afstand tussen de wateropvangers werd gemeten en omdat de dekhelling ongeveer 45 graden is was het makkelijk om te rekenen (ongeveer x 1,4) naar een afstand op het schuine dak.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.