ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 7 juni 2017

7 juni 2017 – de dag begon met regen en met 13 tot 20 graden is het ook wat koeler dan de afgelopen dagen.

Op het losse slaapkamerraam hebben we na het gronden de eerste laklaag gedaan. De ruitjes kunnen er nu weer in en dan kunnen we het verder afwerken.

In de lagedeurkamer zit een vieze hoek, die ontstaan is door een jaren lange lekkage van het dak. Op die plaats komen er namelijk 3 dakvlakken bij elkaar en de dakbedekking lag daar niet helemaal goed. Op het dak hebben we het jaren gelegen al in orde gemaakt, maar aan de vieze hoek hadden we nog niets gedaan. We zijn begonnen met het schoonmaken en het verwijderen van het loshangende stuukwerk en behang.

In de keuken hebben we de gaten geboord voor de bevestiging van de plank. Voor de muur zijn allerlei soorten steen en stuukwerk gebruikt en daardoor is het lastiger om erin te boren. We hebben daarom eerst kleine gaten in de muur geboord. Daarin hebben we een houtboortje gedaan met de punt naar buiten en toen de plank er tegenaan gedrukt om te bepalen waar we de gaten in de plank moesten boren.

Het recht boren in de plank en de muur was ook nog een uitdaging, want het moesten gaten van 11 en 14 mm worden en ca. 13 cm diep. Zelfs als je maar een klein beetje scheef boort komt de steun meteen een paar millimeter scheef te zitten en gaat die lastig in het andere gat.  Veel makkelijker was het om de gaten voor de roede te boren en die op de juiste lengte te zagen.

We dachten de gaten vrij recht geboord te hebben, maar er was toch een vuistje nodig om de plank op z’n plaats te meppen. Helemaal tegen de muur ging niet overal vanwege de onvlakke muur, maar het  was ver genoeg om stevig te zijn.

Als laatste hebben we van bovenaf de plank op de consoles geschroefd en om in enigszins oude stijl te blijven hebben we zwarte schroeven met een gleufkop gebruikt.

In het trapgat hebben we het deel waar we bij konden geverfd. Voor het bovendeel moeten we eerst een plank neerleggen en/of een trap/ladder voordat we daar bij kunnen.

Leave a Reply