ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

16 juni 2018 ‘koeienstaldag’

16 juni 2018 – het weer is vandaag minder van belang; het is mooi dat het 20 – 27 graden wordt en het is niet erg dat er kans op een buitje is. We werken binnen vandaag en het vervolg van gisteren staat op het programma; werken in de koeienstal aan de wanden en het trapje naar de garage.

Op 2 van de 3 vakken van het vakwerk aan de kant van de garage hebben we de 2e laag Putz gedaan; de Oberputz, die veel minder grof is dan de Unterputz. Er was nog wat over en daarmee hebben een klein vakje aan de kant van de keuken gedaan.

Het stuukwerk op de stenen muren inmiddels droog genoeg om te verven. Door de witte verf wordt de koeienstal een stuk lichter en de stenen die we zichtbaar gelaten hebben zijn goed te zijn. Ook het donkere hout steekt mooi af bij de witte verf.

We hadden het oude trapje weliswaar afgebroken, maar hadden er geen rekening mee gehouden dan de voorkant van de onderste tree door moest lopen tot de garagevloer. Dit betekende dat er nog de nodige emmers leem en stenen uit moesten.

Tijdens het graven kwamen we ook nog een roestige soort ijzeren strip met een gat tegen die in cement leek te zitten. We kregen het er niet heel uit en het afgebroken stuk komt bij de opgraaf verzameling te liggen.

Deze huizen hebben geen fundatie en staan in feite los op het leem. Hierdoor zaten we al snel op het leem, waar we nog een laagje weggehaald hebben om er split in te doen voor de drainage van vocht/water.

Van het trapje moest de bekisting voor de onderste treden nog gemaakt worden. Dit was vrij simpel, want het was niet meer dan 2 planken boven elkaar die op de vloer van de garage stonden. Het tegenhouden ging ook simpel door de zandsteen traptreden er tegenaan te schuiven.

Toen dit gedaan was, was het later dan gepland, maar konden we wel beginnen met het vullen. Op het leem hebben we een laag split gedaan en daar overheen folie. De onderste tree is ca. 53 cm hoog, 95 cm breed en 65 cm diep (dikte van de muur) en hier gaat een gigantische hoeveelheid (ca. 325 liter) beton in. Dat beton moesten we vanuit zakken met een handmixer aanmaken en om tijd en beton te besparen hebben we de nodige stenen in het beton gedaan (die we er eerder uitgehaald hadden).

Toch gingen er nog 5 zakken beton (200 kg.) in en ook nog wel minstens 100 kilo stenen. Ons streven om het hele trapje te doen moesten we terugbrengen tot de onderste trede. Dat was al genoeg om ons de na elven bezig te houden en we waren net op tijd klaar, zodat we de zondagsrust niet hoefden te verstoren.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.