ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

29 juni 2018 ‘Lehmweiß’

29 juni 2018 – de dreigende avondlucht van gisteren ontbrak en het was de hele dag mooi weer met temperaturen boven de 30 graden.

Op het werk had dit geen invloed, want we waren in de koeienstal (22 graden) en in de Scheune (ook zoiets) aan het werk.

In de koeienstal gingen we vers gestuukte vakken van het vakwerk verven met Lehmweiß (leemwit).  Zoals de naam al aangeeft, een witte verf voor op leem. De verf koop je in poedervorm. Je moet het aanmaken met water, daarna een halfuurtje laten rijpen, nog even roeren en dan kun je verven. De eerste keer lijkt het niet te dekken, maar hoe droger de verf wordt, hoe witter de kleur. Om het echt wit te krijgen moet je het meestal 2 keer doen.

We hebben de vakken van het vakwerk aan de garagekant gedaan en met het beetje wat nog over was, een klein vakje aan de kant van de keuken.

Voor de trap in de koeienstal willen we de beuken traptreden gebruiken, die we een paar jaar geleden gekregen hebben. Voordat dat kan, moeten eerst de spijkers en de verf eraf. De treden zijn van massief hout van ca. 4 cm dik en de timmerman had al verteld, dat de smeedijzeren spijkers die er al meer dan 100 jaar in zaten, er niet meer uit te krijgen waren. Afslijpen was de enige optie en dus hebben we van alle 14 treden de spijkers af geslepen en het vlak gevijld.

Een 2e verfkarwei in de koeienstal was het verven van de muren waarop we eerder steenstuc gedaan hadden. Vooral voor de buitenmuur zijn in de loop der eeuwen allerlei materialen gebruikt; leisteen, zandsteen, baksteen, beton en hout. Het meeste is nu bedekt en wit geverfd en hier en daar zijn de mooiere leistenen te zien.

De balk boven het raam en de deur blijft ook zichtbaar en ter bescherming en voor het mooi hebben we die schoongemaakt en in de lijnolie gezet.  Ook op andere plaatsen hebben we hout in de koeienstal schoongemaakt en in de lijnolie gezet. De bij de koop lage, vochtige, vieze, donkere ruimte die vol met troep stond, ken je niet meer terug (gelukkig hebben we de foto’s nog) en verdient eigenlijk de naam koeienstal niet meer (maar het houdt die naam wel).

Het tweede trap karwei was de verf van de treden afhalen. We hadden gedacht de smalle treden “even” door de schaaf te halen en de grotere treden met de handschaaf te doen. Dat plan ging niet door, want de treden waren niet vlak genoeg. Er zouden enkele millimeters af moeten en dat was teveel. De stukken die we met de handschaaf konden doen hebben we gedaan en voor de rest hebben we de bandschuurmachines, krabbers, vijlen en schuurpapier gebruikt. Drie treden later was het 19:00 uur en dus tijd om te stoppen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.