ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

21 juli 2018 ‘eerste slaapkamer is af!’

21 juli 2018 – vandaag begin de dag met bewolking, er is weer kans op regen en is het met 19 tot 28 graden iets koeler dan de afgelopen dagen.

De voormalige bloembak van de vensterbank van de kamer-met-de-lage-deur slopen durfden we nog wel aan met een geparkeerde auto eronder, maar schoonmaken en verven was iets teveel van het goede; de kleur van de verf leek namelijk totaal niet op die van de auto.

Ander verfwerk ging wel en dat was de laatste laag op het woonkamerraam, wat dus maandag weer terug kan.

Een memorabel karweitje was het ophangen van het gouden randje bij het gordijn, waarmee de slaapkamer af is! In 2007 zijn we begonnen met het lelijke behang eraf te trekken en daarna kwam een leemwand aan de beurt. De puinhoop leek in het begin alleen maar steeds groter te worden, maar uiteindelijk is het een mooie kamer geworden.

Een fotoserie met het nodige werk aan de slaapkamer vanaf het begin (2007) staat hier en een omschrijving van het werk staat hier.

Daarna gingen we verder in de koeienstal, waar we eerst de laatste vakken aan de kant van de keuken voorzien van een laag Oberputz. Dit is de middelste van de 3 lagen Lehmputz die op de leemstenen komt.

Daarna kwam er een laag leemverf op een vak boven de doorgang. Het voordeel van deze verf is, dat je het kunt laten staan en er alleen wat water bij hoeft te doen als je het weer wilt gebruiken.

Het was de bedoeling om de gister gemaakte steunen voor de overstek op de gevel te zetten, maar we besloten om eerst planken op het uiteinde te doen. Dit was een aardig gepuzzel, want er zat het nodige verstek bij. Er was zelfs een plank die op 3 plaatsen in verstek gezaagd moest worden, waarvan 2 met dubbel verstek. Met het nodige heen en weer lopen en meten lukte het en even later zou het stukje al de eerste regen tegen houden.

De onderrand (soort van Schwelle) van het vakwerk willen we wat smaller hebben zodat het net zo breed is als het vakwerk. De balkkopjes hebben we er al eerder afgezaagd en nu de onderrand.  Een tijdje later, met wat ontvelde knokkels, was de eerste 60 cm eraf. Het vooruitzicht om nog 3,4 meter op deze manier te doen is niet aanlokkelijk, dus we gaan het maandag met de handschaaf proberen. Dit is het enige elektrische gereedschap wat we nog niet echt geprobeerd hebben.  De rest wel en niets ging eigenlijk echt goed.

Net toen we buiten wat Putz aan de zijkant wilde herstellen begon het te regenen. Eerst wat druppels zoals gisteren en daarna een echte bui. Het was wel handig dat we er waren, want zo konden we zien dat het waterafvoerpaadje dicht zal met onkruid en zand. Met een schep hebben we het vrijgemaakt om te voorkomen dat het water de Scheune inliep.

“Dankzij” de regen konden we zien dat de overstek nut heeft, want alleen daar onder was het hout droog! Ook zagen we terecht het vakwerk aan de rechterkant aan het aanpassen zijn, want alleen het stuk wat we eraf willen zagen wordt nat.

We hebben de aangemaakte Putz daarom maar binnen gebruikt om de opstaande rand van een tree van het trapje van de garage naar de koeienstal af te werken.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.