ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 augustus 2018 ‘Spaß auf der Gass’

11 augustus 2018 – vandaag wordt plaatselijk weer de 30 graden bereikt. Wij zullen daar weinig van merken, want binnen is het minder warm.

Nu het stopcontact in de gang min of meer vast zat, konden we eindelijk de aansluiting van de gangmuur op het vakwerkkozijn van de keuken afwerken. Hier hebben we een paar jaar geleden de lelijke omkasting afgehaald. Als eerste moet het stucwerk hersteld worden en daarna kunnen we het dan verven en afwerken.

De vakwerkvakken in de koeienstal aan de kant van de keuken kregen de 2e laag leemverf. Als het goed is, is dit de laatste laag. Verder hebben we wat leemresten van het hout gehaald en het hout waar nodig gebeitst of in de lijnolie gezet. De wand die de plaats ingenomen heeft van de vergane wand die er bij de koop in zat, is nu bijna af.

In de doorgang van de garage naar de koeienstal zat vroeger een laag houten deurtje. Dat hebben we eruit gehaald met het verhogen en verstevigen van de doorgang in 2011. Sindsdien zit er geen deur en geen kozijn meer in en daar komt nu (dit jaar?) verandering in.

Het eerste karweitje was het plaatsen van de deurstijl waar later de deur aan komt te hangen. Dit is al een aardige uitdaging, omdat de muur waar die tegenaan moet zeer onregelmatig is en op sommige plaatsen ontbreekt zelfs de eerste 10 cm. Verder is de muur grotendeels opgebouwd uit leisteen met leem ertussen, met hier en daar wat kalk als een soort van metselspecie. Niet echt geschikt dus om gaten te boren voor keilbouten.

Ook was de muur in de opening zo’n 5 cm scheef en als eerste hebben we wat uitpuilende stukken steen weg geslepen en gehakt en de stijl aan de bovenste 30 cm. Wat dunner gemaakt.

Op de doorgezaagde eiken balk hebben we 5 stokeinden geschroefd als alternatief voor kozijnankers (die we niet hadden), die het kozijn vast moeten houden als de muur gerepareerd is. Verder wilden we 4 M8 ankers van 110 mm lang gebruiken, maar die waren veel te kort. We hebben langere gemaakt van een draadeind en geschikte plekken gezocht om de gaten te boren.

Tot slot hebben we onderaan de stijl een plaatje geschroefd wat met 2 ankertjes aan de betonnen traptree werd vastgezet. Als de tree bekleed wordt met een houten drempel en steen zie je hier niets neer van. Als allerlaatste bevestiging hebben we een 15 cm lang schroef schuin bovenin door de stijl in de latei boven de opening geschroefd. Hiermee zou het vast moeten zitten. Omdat de gaten tussen de stijl en de muur wel erg groot zijn, hebben we daar vast een eerste laagje cement in gedaan.

no images were found

In de kamer-met-de-lage-deur hebben we weer wat oude kalkverf van de balken afgehaald. De verf bladdert namelijk behoorlijk en dat ziet er niet mooi uit en zorgt voor rommel. Dit is een lastig karwei en daarom doen we elke keer een stukje.

’s Avonds zijn we naar ‘Spaß auf der Gass‘ gegaan; een Kröveriaans straatfeest met muziek, eten en drinken, wat jaarlijks de nodige mensen trekt.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.