ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

13 augustus 2018 ‘een regendag’

13 augustus 2018 – de nieuwe werkweek begint met een regenachtige dag met temperaturen tussen 20 en 26 graden. Voor de tuin prima en voor het werk maakt het niet veel uit, want we hebben binnen ook nog genoeg te doen.

Het opwarmkarweitje vandaag was het afslijpen van de te lange draadeinden van de stijl tussen de garage en de koeienstal. Gelukkig zat de stijl vast genoeg om de muur in de doorgang te herstellen.

Met mortel en stukjes leisteen hebben we de gaten gevuld tussen de muur en de deurstijl. Het was een heel gepuzzel om de juiste stenen te vinden. Tijdens dit werk hebben we ook de geïmproviseerde kozijnankers ingemetseld. De helft van de gaten is dicht, morgen de andere helft.

In de koeienstal zit een opening voor een raam, maar we hebben geen bewijs kunnen vinden dat er ooit een raam ingezeten heeft. Geen haken van een luik, geen resten van een kozijn en al helemaal geen raam. We gaan proberen om zelf een kozijn en een raam te maken.

Omdat de muur in alle richtingen scheef is, is het de vraag wat je als uitgangspunt neemt voor de plaats van het kozijn. Wij hebben besloten om het horizontaal evenwijdig te laten lopen aan de provisorisch gemetselde vensterbank en verticaal evenwijdig aan de buitenmuur. Omdat de muur aan de bovenkant naar buiten helt, staat het raam dus ook scheef.

Om later het kozijn te kunnen bevestigen en om de muur af te kunnen werken hebben we eerst een stelkozijn gemaakt (uit een stuk eiken balk) en geplaatst. Hierbij hebben we ook de stukken beton uit ‘iets wat op een vensterbank leek’ gehakt.

Daarna kon het stelkozijn erin en dat ging nog lastiger dan de stijl van de doorgang. De muur rondom het raam was bijna overal te zacht om boren en pluggen te gebruiken. We kregen er een paar in en voor de rest hebben we her en der montagekit tussen gedaan in de hoop dat het blijft zitten. Omdat ook hier de muur niet aansluit op het hout hebben we de nodige schroeven in het kozijn gedraaid als een soort ankertjes. Morgen gaan we er mortel tegenaan doen.

3 comments to 13 augustus 2018 ‘een regendag’