ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

14 augustus 2018 ‘koeienstalvensterbankpuzzel’

14 augustus 2018 – vandaag zou het met 20 tot 27 graden een graadje warmer kunnen worden dan gisteren.

Eindelijk miste we de oudijzerboer een keer niet en konden we het nodige afgeven.

In de koeienstal stond het inmetselen van het stelkozijn van het raam op het programma. Als het cement droog is (morgen en het stelkozijn zit vast, dan kunnen de lijmklemmen eraf die het tegen de muur aan drukken.

In de raamopening moet een nieuwe vensterbank van leisteen komen en dat betekent dat er gepuzzeld moet worden met stukjes leisteen. Dit ging toch nog redelijk soepel, want aan het eind van de werkdag zat de vensterbank erin.

Ook de 2e stijl van de doorgang van de garage naar de koeienstal stond op het programma. De muur is een stuk beter dan aan de andere kant. Na het afslijpen van wat uitstekende stukken steen konden we al gaan kijken hoe het hout er tegenaan komt.

Evenals bij de andere stijl komt er aan de bovenkant een lange schroef en aan de onderkant een plaatje met ankers. Omdat de onderkant van de stijl niet recht was, moesten we eerst een driehoek van oud eikenhout maken. Stukjes oud hout hebben we genoeg en het driehoekje was zo gemaakt en vastgeschroefd.

Om de stijl aan de onderkant aan het beton vast te zetten (met 2 ankertjes) hebben we een koppelplaat doorgeslepen en eronder geschroefd. Voor wat extra stevigheid hebben we in het midden 4 draadeinden in de stijl geschroefd die ingecementeerd worden.

De beoogde pluggen en schroeven durfden we niet te gebruiken omdat hiervoor gaten van ca. 14 cm diep geboord zouden moeten worden. We hebben dus kleinere pluggen (ca. 6 cm) gebruikt en schroeven 6×120 en dit nog vastgezet met montage kit.

Het vastzetten van de stijl ging goed, behalve dat 1 van de 2 6×150 schroeven aan de bovenkant niet goed vast te zetten was. Waarschijnlijk ontbreekt er een stukje van de latei boven de doorgang.

Als laatste hebben we weer een stukje van het vakwerk aan de rechterkant ondersabeld. Dit is pas het 2e stukje en om het deze week af te krijgen moeten we meer op een dag doen.

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.