ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

15 augustus 2018 ‘garagedoorgangdeurstijlen af’

15 augustus 2018 – weer een graadje erbij vandaag; de temperatuur kan oplopen tot 28 graden.

Vandaag gingen we verder met het repareren en fatsoeneren van de doorgang van de koeienstal naar de garage. In de doorgang moest het nodige gedaan worden en ook in de garage (die eigenlijk geen deel uit maakt van het koeienstalproject) moest wat gedaan worden omdat de doorgang de hoek om gaat.

Na afwerken van de linker volgde de rechter stijl die we er gisteren op gezet hadden. Die zit weliswaar dichter tegen de muur, maar dat maakt het eerder lastiger dan makkelijker. Ook hier wordt een stukje van de garage meegenomen en blijven de mooie stenen in het zicht in de stijl van “Anton P.”. De stijlen zijn nu af, we kunnen nu verder met de bovenkant van het deurkozijn en de drempel.

Gisteren hoorden en zagen we de eerste, maar vandaag is goed te merken dat komend weekend het Oldtimer Traktorentreffen weer plaatsvindt. Voorafgaand (en ook tijdens) dit evenement rijden er oude tractoren door het dorp uit de tijd dat geluid en uitstoot geen enkele rol speelden. 

De volgende koeienstaldoorgang die onder handen genomen wordt is die van de buitendeur. Die deur gebruiken we nu nauwelijks en dat zal in de toekomst alleen maar minder worden. Niettemin moeten de deur en de doorgang opgeknapt worden, want het is nu niet echt mooi en de centimeters brede kieren tochten enorm. De buitenkant van de deur bestaat uit door de tand des tijds aangetaste planken; die moeten blijven. De binnenkant is een allegaartje van hout en hardboard; dat wordt vervangen. Een groot deel van het deurkozijn is er nooit geweest; dat gaan we maken.

Als eerste de bovenkant van het kozijn, waarvoor we een stuk oude eiken balk in gedachten hadden. Om de binnenkant beter te kunnen bekijken, hebben we hem eerst ongeveer op lengte gezaagd. Het hout zag er nog goed uit.

Daarna kwam de schoonmaakbeurt met de roterende staalborstel, waarmee vuil en zachte delen verdwenen en nog 7 spijkers tevoorschijn kwamen. Nog steeds zag het hout er bruikbaar uit.

De oude verweerde kanten blijven in het zicht en bij het op hoogte zagen, bleek het hout in goede staat en prima bruikbaar; we gaan we dus mee verder. De volgende actie was het min of meer taps afzagen in de lengte, omdat de drempel niet evenwijdig loopt aan de bovenkant. Daarna kan de balk op lengte worden gezaagd en nadat er een laagje impregneerolie op zit, op z’n plaats worden gezet.

Het werk aan de doorgang werd onderbroken door het verder ondersabelen van het vakwerk. Als we het vakwerk gaan vullen, dan moet het wel stevig staan. Nu zitten er hier en daar wat spieën onder, maar dat kan zo niet blijven.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.