We hadden aanvankelijk geen idee wat er met Straußwirtschaft bedoeld werd. Dit opschrift zagen we bij tal van “kroegjes” in Kröv en omstreken.
Intussen weten we dat dit een seizoensgebonden (meestal van april tot november) activiteit van Winzers (wijnboeren) is, waarbij er eigen gemaakte wijn aan huis verkocht mag worden.
Hiervoor wordt, bij voorkeur in een wijnkelder, een gastenverblijf ingericht en dit lijkt op een kroegje. Behalve wijn en druivensap mogen er ook eenvoudige warme gerechten verkocht worden zoals Zwiebelkuchen, Flammkuchen, zelfgebakken brood en natuurlijk Bratwurst.
Uiteraard zijn er regels opgesteld, zo mogen er bijvoorbeeld maximaal 40 zitplaatsen zijn (maar is er geen maximum gesteld aan het aantal personen dat tegelijkertijd binnen mag zijn), is het verplicht om minstens 1 niet-alkoholische drank aan te bieden, is verkoop van bijvoorbeeld bier verboden
Dit principe is al erg oud en zou z’n oorsprong hebben gehad in de tijd van Karel de Grote rond 812.
Leave a Reply