ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

18 september 2018 ‘zandsteenwerk’

18 september 2018 – volgens de voorspellers zou het vandaag weer een graadje warmer kunnen worden, 31 graden dus.

In de deuropening  iets voor de voordeur zit een kozijn van zandsteen, met bovenin het jaartal 1779. We denken dat dit het jaar is waarin de eerste aanbouw eraan gezet is. Dit zandsteen is geverfd met een niet zo mooie kleur en die willen we er af hebben, om het daarna te impregneren. Het schoonmaken viel niet mee en is niet iets wat je even snel doet.

Iets wat ook even duurde, is het maken van de stijl voor de buitendeur van de koeienstal. Hier heeft nooit een stijl ingezeten en de muren zijn in de loop der eeuwen aardig scheef gaan staan. We hadden een stuk hout met 3 min of meer rechte kanten en 1 rustieke kant. Die moest natuurlijk in het zicht blijven en na wat puzzelen wisten we hoe we de stijl moesten maken.

Het maken viel niet mee, want in de ongelijke rustieke kant, moest een rechte sponning komen. Ook moest de stijl (eikenhout van 8 bij 8 cm) over de onderste meter aan 2 kant taps aflopen tot ongeveer 4 bij 4 cm. Dit lukte en het resultaat leek op alles behalve een deurstijl, totdat je het in de deur opening zette en het nut van de rare afgeschuinde kanten zag.

De randjes voor het plafond kregen de laatste laag beits en als laatste de deurstijl hebben we voor de zekerheid in de impregneerolie gezet. Morgen gaat die erin!

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.