ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

20 september 2018 ‘vakwerk in de olie’

20 september 2018 – vandaag zou het de laatste dag zijn met temperaturen rond de 30 graden, want vanaf morgen wordt het koeler.

We konden eventjes aan de pilaar opzij van het huis werken, totdat we bezoekers bij de buren in de weg stonden. Gelukkig hebben we genoeg andere plaatsen waar gewerkt kan worden.

Bij de buitendeur van de koeienstal hebben we het laatste stukje muur aan de linkerkant gedaan. Daarna was de rechterkant aan de beurt. Ook daar is de muur slecht met loszittende stucwerk, leem en lelijke stenen. Net als de overige muren van de koeienstal hebben we ook deze stukken opgeknapt. Waar nodig is het Alt-Deutsch gepleisterd en als dat droog is, kunnen we gaan verven.

2 planken van het plafond van de koeienstal konden we nog zagen en vastzetten. Voordat we verder kunnen moeten we eerst isolatiemateriaal hebben en moet de tijdelijke lamp verhangen worden.

Vroeger hing er in de woonkamer een loodzware vakwerkhoefijzerlamp en we willen kijken of die lamp in de koeienstal past. De eerste testhang werd afgekeurd, want daarbij hing de lamp te laag. We gaan een 2e poging wagen, waarbij we de lamp hoger gaan hangen aan 2 aparte kettingen.

De 2e steiger is af en staat op z’n plek, zodat we aan het vakwerk en de muur kunnen werken. Als eerste gaat de foute verf eraf. De kleur is wel goed, maar de samenstelling niet. Er komt lijnolieverf op, zodat het oud kan ademen. Met de bandschuurmachine was de verf er in een paar minuten af.

De Halböl (halfolie) kon er op; dit is een kleurloze grondlaag op lijnoliebasis, die wat op de impregneerolie lijkt die we al jaren gebruiken. Het hout wat gedaan is wordt iets donkerder, zodat je ziet welk deel je gehad hebt. Om bij de bovenkant van het vakwerk en het boeiboord te kunnen, hebben we een verdieping op de steiger gebouwd. Het lukte niet om de helft te doen, maar morgen is er weer een dag.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.