ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

22 september 2018 ‘koeienstaldrempel’

22 september 2018 – met 14 tot 22 graden is het aanmerkelijk koeler dan de afgelopen dagen. Op zich nog een prima werktemperatuur, zolang het maar droog is.

Het laatste stucwerk rondom de buitendeur van de koeienstal was droog genoeg om te verven. Als dit laatste stukje wit geverfd is, dan zijn de wanden van de koeienstal af. Een hele mijlpaal, waarbij we in de afgelopen jaren wanden gesloopt hebben en nieuwe muren met doorgangen hebben gemaakt.

Buiten stond er wat vakwerkwerk op het programma; de houten pennen moesten nog steeds afgezaagd worden aan de achterkant. Het is niet erg als ze er achter uitsteken, maar sommige zaten tegen de muur aan en konden er daardoor niet verder ingeslagen worden.

In het vakwerk zitten de nodige nieuwe stukken hout en bij de meeste overgangen tussen oud en nieuw hout zat een paar millimeter verschil in dikte. Met een beitel hebben we de overgangen tussen oud en nieuw hout gelijk gemaakt.

Tussen het vakwerk aan de zijkant en de muur erachter zit een soort spouw en daarin willen we isolatie doen, waarschijnlijk steenwol. Om dit makkelijker te maken, hebben we de cementklodders die op de muur zaten eraf gehaald met een beitel.

In het vakwerk zit een grote scheur van bijna 2 meter lang en bijna een centimeter breed. Die hebben we nu gevuld met ‘Holzrisspaste’ (houtscheurpasta) en dat ging lastiger dan gedacht. In deze kunststofloze kit zitten namelijk kleine stukjes hout en dat maakt het uitsmeren wat lastiger.

We hebben ook weer wat gedaan aan de balken in de kamer-met-de-lage-deur. Hier moet de loszittende verf en stucwerk af en dat doen we met een roterende staalborstel. Dit is redelijk zwaar werk en elke keer doen we een stukje.

In de koeienstal hebben we het laatste deel van de vloer geverfd. Dit hebben we gedaan omdat we voorlopig nog even wachten met het betegelen. We moeten er de komende tijd (jaren?) nog zo vaak door met bouwmateriaal dat de kans op beschadiging of vervuiling te groot is.

Het karweitje van de dag was het afmaken van de drempel tussen de koeienstal en garage. Als eerste hebben we plank op lengte gezaagd en op dikte geschaafd. Het lastige was dat de plank nu wel recht was, maar de vloer niet. Ook de schuine / scheve deurstijlen maakten het niet makkelijker toen we de stukken er aan de zijkant eruit ging halen. Het lukte wel, maar we moeten wel de spleten aan de zijkanten opvullen. We hebben de drempel erop gelijmd met vulstukjes eronder en er 50 kilo zand op gelegd om het aan te drukken.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.