ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

29 & 30 september 2018 ‘koeienstaldrempelpuzzel’

29 september 2018 – vandaag kan de temperatuur oplopen tot 23, maar dat was alleen in de zon.

In de serie ‘er gebeurt altijd wat’, was nu de koeienstalvloer nat geworden tijdens onze afwezigheid. Het water leek uit het oude stukje muur tussen de Scheune en koeienstal te zijn gekomen. De vloer in de Scheune ligt namelijk hoger dan die in de koeienstal en die ligt weer hoger dan de garage. Het totale hoogteverschil is ongeveer 1 meter. We denken dat hier hetzelfde gebeurd is als bij de doorgang naar de garage en we gaan het op dezelfde manier oplossen: afbreken en weer opbouwen met drainage.

Het opwarmkarweitje was het planten van een meegenomen plant. Of die het doet is maar zeer de vraag, want tijdens het haastige uitgraven met ruk- en trekwerk, waren de meeste wortels achtergebleven.

Nadat de zandzakken van de drempel af waren, kon het puzzelen beginnen. Normaal wordt het steeds makkelijker als je minder “stukjes” hebt, maar hier is het omgekeerd. We hebben steeds minder stenen en dus wordt het lastiger om een stuk vol te leggen met passende stenen. Het lukte gelukkig wel en nu kunnen ze vastgezet worden.

Sinds de nieuwe deurstijl was de koeienstaldeur grendelloos, want de oude grendel paste niet meer. Geen probleem, want nu kon er meteen een zwarte in. Helemaal soepel ging het niet, want door de rustieke kozijnstijl was het lastig om alles er recht op te zetten. Het lukte wel en de deur kan nu weer dicht en op slot.

De spleten in de buitendeur van de koeienstal willen we afdichten door er aan de buitenkant een laag planken op te zetten. We hebben de eerste 2 planken erop gezet. Het vastzetten ging door de kromheid van de planken niet naar wens en dat gaan we proberen te verbeteren met slotbouten.

Een tijdje geleden hadden we 2 stoelen gekocht voor bij de keukentafel. Die hebben we nu meegenomen en in de keuken gezet. Ze passen prima bij de rest en we hoeven er niets aan te doen.

Een jaarlijks terugkerend kantelpunt is de verwarming. De afgelopen maanden hebben we het ontbreken van een echte verwarming niet gemist, in tegendeel, een airco zou handiger geweest zijn. Die tijd is nu voorbij, want vandaag ging het kacheltje voor het eerst weer aan, om de temperatuur in de woonkamer op te krikken tot boven de 15 graden.

 

30 september 2018 – ook vandaag wordt het weer mooi weer, met temperaturen tot 23 graden. Vandaag stond er weinig op de werklijst; opruimen binnen en struiken snoeien buiten.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.