ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

7 oktober 2018 ‘bobbelmuur’

7 oktober 2018 – met regen en maximaal 15 graden zit het weer in een dip vandaag. Het is maar goed dat we gisteren buiten het vakwerk geverfd hebben.

Op de verdiepingsvloer boven de koeienstal ligt al een hele tijd het nodige zaagsel en omdat de vloer en het plafond van de koeienstal nog niet af zijn, komt er regelmatig het nodige naar beneden. Dit is simpel op te lossen door boven te stofzuigen, maar dat was er tot op heden nog niet van gekomen.

Vandaag dus wel en bij het opruimen zagen we ook houtstof op staanders, wat afkomstig zou kunnen zijn van ongewenste houtknagers. Voor de zekerheid gaan we deze staanders besproeien met antihoutwormspul.

Ook een verdieping hoger zagen we in een dakkapel nog meer sporen van ongewenste “huisdieren”, in de vorm van wespennesten in aanbouw. Die hebben we nog maar even laten zitten, want een deel is mogelijk nog bewoond en we zitten niet te wachten op boze bewoners.

Vergeleken met het grote wespennest (links) wat jaren geleden op zolder zat, zijn deze maar klein. Beter is nog om er helemaal geen te hebben, want ook kleine wespennest worden groot. We wachten het wel even af, want nu gaan we daar toch niet werken.

Buiten stond het “ontklimoppen” van de ca. 3,5 meter hoge tuinmuur aan de linker kant op het programma. In deze muur zitten de nodige bobbels, maar hoe de muur precies liep was niet te zien. De afgelopen tientallen jaren heeft een bonte klimop daar ongehinderd z’n gang kunnen gaan, waardoor er nu centimeters dikke wortels op en in de muur lopen.

De bovenkant van de muur is helemaal niet te zien, want hier groeien een soort van klimopboompjes op. Met snoeischaren, zagen en takkenschaar zijn we de klimop te lijf gegaan. Langzaam maar zeker kwam de muur in zicht en al snel konden we zien, dat we in een van de komende zomers een steiger moeten neerzetten om de ergste bobbels uit de muur te halen.

Om de loop en staat van de muur beter te kunnen zien, willen we alle klimop en ander groen eraf halen. Dit zal de nodige uurtjes gaan duren, maar zolang het mooi weer is, is dat geen probleem. Voor het slechte herfstweer, wat ongetwijfeld gaat komen, gaan we bovenkant afdekken met een zeil, om wegspoelen van grond te voorkomen.

We zijn doorgegaan tot de schemering het werk te lastig maakte, morgen is er weer een dag.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.