ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 oktober 2018 ‘Idar-Oberstein’

8 oktober 2018 – ook vandaag begint het weer nevelig, maar gelukkig kan het oplopen tot 23 graden.  Vandaag blijft de werkkleding in de kast en staat er een uitstapje naar Idar-Oberstein op het programma.

Idar-Oberstein bestaat pas sinds 1933 toen Idar (ca. 7.900 inwoners), Oberstein (ca. 7.800) werden samengevoegd samen met Tiefenstein en Algenrodt. In 1969/1970 kwamen daar nog 9 dorpjes bij, waarvan Göttschied (ca. 2.900 inwoners) de grootste was en Georg-Weierbach (ca. 660 inwoners) de kleinste. Totaal heeft Idar-Oberstein ongeveer 28.350 inwoners (dec. 2017).

Oberstein is het oudste deel en het wordt al in 1075 voor het eerst in een akte vermeld. Een eeuw later (ca. 1197) bouwden de Herren von (Ober)Stein  Burg Bosselstein, ook wel Altes Schloss genoemd en nog een ruime eeuw (ca. 1320) later werd Schloss Oberstein gebouwd, wat Neues Schloss genoemd werd.

De restanten van de 2 oude burchten en de zeer bijzondere in een overhangende rots gebouwde Felsenkirche die allemaal hoog boven de stad liggen zijn goed zichtbaar als je door de straten loopt. Via een bospadroute hebben we ze alle 3 bekeken.

Dat er in Idar-Oberstein geld wordt verdient met edelstenen is niet te missen; je struikelt over de edelsteenslijperijen en winkels. Ook is er een museum in de gigantische woning van een parelhandelaar.

In idar-Oberstein staan tal van enorme villa’s, waarvan zelfs de tralies voor de kelderramen rijkelijk versierd is. De achterkant van de meeste villa’s is niet te zien, maar we zagen er een met mooie maar vervallen galerijen, dat zou wel iets voor ons zijn.

Ook het woon-werkpand iets buiten het centrum zou wel iets voor ons zijn en we deden nog ideeën op met mooie voorbeelden van luiken en ruiten in het vakwerk.

Uiteraard hebben het ‘Haus am Gebück’ bekeken. Dit is het oudste huis, wat vroeger aan de Nahe stond. Eigenlijk is dat nog zo, want de rivier loopt onder de weg.

De complete fotoserie van Idar-Oberstein staat hier.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.