ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 oktober 2018 ‘ijsvrij‘

11 oktober 2018 – vandaag wordt het 20 tot 24 graden, weer prima weer voor oktober. Nog belangrijker is dat het droog blijft, waardoor we buiten verder kunnen. Zeker bij een minder leuk werk als kastanjes rapen -wat vandaag ook weer op het programma stond- is mooi weer welkom.

We hadden nog een potje groene krijtverf staan, wat eigenlijk bedoeld was voor de keukendeur, maar wat we daar niet nodig bleken te hebben, omdat de deur zonder verf al mooi genoeg was. Om te kijken wat voor verf en kleur het is, hebben we als test de deur tussen Scheune en koeienstal aan de kant van de Scheune geverfd.

Een paar jaar geleden hebben een infrarood (IR) verwarmingspaneel gekocht. Dit heeft als test een tijdje in de koeienstal gehangen, maar is daar eigenlijk nooit gebruikt. Omdat we toch serieus willen bekijken of IR-verwarming iets is, hebben we het paneel nu in de woonkamer gehangen. Het plafond bestaat uit vrij slappe MDF-schroten met een kunststof laagje (gaat er ooit uit, maar voorlopig niet) en daar moest het paneel van een kilo of 7 aangehangen worden.

We hebben gekozen om dit met een soort “Meccano” te doen, zodat we het gewicht over meerdere schroten kunnen verdelen en het makkelijk verstelbaar als het niet goed hangt. Als test hebben we het volledige gewicht aan 1 ophangpunt gehangen en toen dat hield hebben we de verwarming opgehangen. Het ziet er niet echt mooi uit, maar dit keer is het functionele van groter belang dan het uiterlijk.

De bediening gaat makkelijk via een draadloze thermostaat, maar echt testen ging niet, omdat het te warm was. “Gelukkig” zal het de volgende keer kouder zijn en kunnen we echt testen.

Gisteren kwamen we er achter, dat de openingstijden van onze favoriete ijstent gewijzigd zijn en dat die, vanwege het naderende einde van het seizoen, al vroeg dicht is. Omdat we toch nog wel een keer ijs wilden eten, hebben we onszelf vandaag ijsvrij gegeven.

Gisteren hebben we als test een stuk zandsteen in een tuinmuur geïmpregneerd en vandaag staat het echte werk op het programma. We hebben het zandsteen van de voordeur, de kelderingang en de pilaar gedaan.  Over een tijdje moet het nog een keer behandeld worden met deze Steinfestiger en we zijn erg benieuwd of het verpoederen van het zandsteen nu ook echt zal stoppen.

In het vakwerk komen zogenaamde Dreikantleisten; deze driehoekige eiken latjes moeten de vulling van het vakwerk (leemstenen) op z’n plaats houden en zorgen voor een betere afdichting tussen vulling en hout. Het was de bedoeling om de helft te doen, maar wegens gebrek aan roestvaststalen spijkers lukte dit niet. De rest komt dus een volgende keer.

Omdat we willen kijken hoe leemstenen zich houden in de winter, willen we 2 proefvakken gaan vullen. Dit worden de 2 vakken linksonder en doordat hier een schuine balk zit, worden dit tevens de eerste niet-rechthoekige vakken die we gaan vullen.

Met het zagen van de stenen moeten we dus rekening houden met de afschuining en ook met het feit dat de maten veranderen als de stenen na het leggen hoger komen te liggen als gevolg van de voegen tussen de lagen. Of we hier voldoende rekening mee gehouden hebben, zal morgen blijken. We wilden dit karweitje graag vandaag afmaken en dat lukte net voordat het te donker werd om te werken.

’s Avonds hebben we de omgebouwde kookplaat getest en het bakken van een ei met spek ging probleemloos. Dit is eigenlijk de eerste keer dat we een kookplaat gebruikt hebben, want het oliefornuis wat er stond toen we het kochten was zo vies, dat zelfs de schrootophaler bedenkelijk keek.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.