ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 oktober 2018 ‘vakkenvullen‘

12 oktober 2018 – het lijkt er bijna op dat de zomer terug komt, want de temperatuur kan oplopen tot 27 graden.

Het cement van de stenen in de doorgang van de garage naar de koeienstal heeft een paar dagen kunnen drogen en nu is het tijd om te voegen. We gebruiken hetzelfde voegmiddel als in de keuken. Dit zou moeten kunnen, al zijn sommige voegen breder dan de maximale breedte die op de verpakking staat.

We dachten even een soort nooddeur voor de Scheune te maken, maar dat ging niet door wegens gebrek aan planken. Hout hebben we genoeg, maar planken niet en dus wordt dit karweitje nog even uitgesteld.

Wat niet uitgesteld hoefden te worden, is de klimop die we nog van de linker tuinmuur af moesten halen. We hebben er nu een hamer en een beitel bijgehaald. De beitel slaan we achter een wortel en dan trekken we hem van de muur af. Dit werkte prima, zelfs bij de dikke wortels. Die zijn verhout en breken daardoor makkelijker dan de kleinere wortels die veel taaier zijn.

Er stond iets min of meer nieuws op het programma en dat was het vullen van een vak van het buitenvakwerk. Het begin is hetzelfde, het vullen met leemstenen, maar het vervolg is anders. In plaats van 3 lagen Lehmputz komen er 2 lagen Kalkputz op. Verder gaan we proberen om er wapeningsgaas in te verwerken, om het beter bestand te maken tegen ‘weer en wind’.

Het leemsteenmetselen was weer even wennen, maar gelukkig gingen de stenen er zonder problemen in. Omdat de Kalkputz een dikte krijgt van ongeveer 15 mm en we het gevulde vakwerk gelijk willen laten vallen met het hout, moesten de stenen dus 15 mm naar binnen gelegd worden. Hiervoor hadden we een simpel malletje gemaakt en dat werkte prima. De voegen tussen de stenen moeten uitgekrabd worden, zodat de Kalkputz meer hechting heeft.

In de pauze tussen het vakkenvullen hebben weer de nodige kastanjes geraapt. De scherpe schillen gebruiken we om katten te ontmoedigen onze border als kattenbak te gebruiken. De kastanjes doen we in emmers en er zijn er al een paar vol.

Het 2e vak was iets kleiner, maar wel met een schuine balk in de andere richting. Dit ging makkelijker, maar we hadden net te weinig leemmortel om de laatste laag te doen. Die gaan we morgen doen en dan doen we meteen het volgende vak. De stenen hebben we op maat gemaakt, zodat we kunnen beginnen.

Met het vullen van het bovenste laagje moeten we nog even wachten; dit kan pas als het deel wat we nu gedaan hebben ingeklonken is. Tijdens het drogen zakt het leemmetselwerk iets in en als je het meteen tot de bovenkant zou vullen, dan zou je later een spleet aan de bovenkant krijgen. Door even te wachten met het bovenste stuk dicht het beter af.

Nadat het stuk tuinmuur wat we nu wilden doen kaal was, hebben we de bovenkant afgedekt. We willen voorkomen dat er van bovenaf regen op de muur komt en daarom hebben we stroken zeil geknipt en die bovenop de muur gelegd. Om wegwaaien te voorkomen hebben we er stenen opgelegd. Dat was nog een gezoek, omdat de bovenkant van de muur erg onregelmatig is en we niet willen dat de stenen naar beneden komen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.