ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 oktober 2018 ‘kastanjeoogst’

26 oktober 2018 – volgens de voorspellingen zou het 9 tot 17 graden worden, maar bij ons bleef het steken rond de 15. Door de lagere temperaturen van de afgelopen dagen (en vooral nachten), gaat de temperatuur in de Scheune, waar onze werkplaats is, richting de enkele cijfers, dus onder de 10.

Waren het eetbare kastanjes geweest, dan hadden we ons ziek kunnen eten aan allerlei kastanjegerechten, maar omdat dit een niet voor mensen eetbare soort is, kwam het goed uit, dat we onze oogst aan de buren konden geven. Die brachten het naar een jager om zwijnen te lokken. Vandaag hadden we weer ruim 4 emmers (10 – 15 liter) vol. Er liggen er nog wat en er zal ook nog wel wat vallen.

Het was niet echt warm buiten, maar gelukkig niet te koud voor een rondje zandsteenimpregneren. Achtereenvolgend hebben we het kozijn bij de voordeur gedaan, het kozijn van de kelderingang en als laatste de pilaar. We weten nog niet of het nog een keer moet.

Omdat onze ijstent volgende week aan z’n winterslaap begint, hebben we onszelf maar weer ijsvrij gegeven. Na deze pauze zijn we weer aan het werk gegaan.

Met de winter op komst hebben we de steigerplanken en -wielen van de vakwerksteiger naar binnen gehaald, want voorlopig gaan we toch niet verder met het vullen van het vakwerk.

De buitendeur van de koeienstal en de deur van de koeienstal naar de Scheune waren lastig dicht te doen vanaf de buitenkant, omdat er geen greep, knop of klink op zat. We hebben er nu 2 simpele zwarte grepen opgezet.

De buitendeur dichtte al veel beter af dan ooit tevoren, maar nu is die nog dichter omdat we er een tochtstrip (veger) opgezet hebben. Om de strip uit het zicht te halen en omdat we het toch al van plan waren hebben we op de onderkant van de deur een plank gemaakt. Veel buitendeuren van schuren hebben dat hier en het bescherm de onderkant van de deurplanken. Om erbij te kunnen moesten we wel de hoogwaterkering voor de deur afbreken, maar door de verbeterde afvoer betwijfelen we of die de laatste jaren nog water gekeerd heeft.

De nieuwe ongediertespuiter deed het wel en we konden verder de houtwormbestrijding op de eerste verdieping.

Al jaren zijn we van plan om een boogdeur te maken, maar dat is er nog niet van gekomen. We zijn wel begonnen aan de bielsdeur, maar die is voorlopig nog niet klaar. Van de meegenomen planken gaan we daarom een nooddeur maken, zodat de boog afgesloten is.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.