ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 november 2018 ‘een zonnetje minder in huis’

10 november 2018 – met 10 tot 16 zitten de voorspellers nog net in de dubbele cijfers. Het was weliswaar niet echt koud, maar de regen hield ons bijna de hele dag binnen.

De ruimte tussen de plafondbalken van de Scheune is nog niet dicht gemaakt en tussen binnen en buiten zit niet meer dan een laagje plastic zeil. Dit beteken dat je alles net zo goed hoort als wanneer je buiten zou zitten en ook de zon schijnt ’s middags naar binnen. Vorige keer hebben we de boogopening dicht gemaakt en nu hebben we boven de buitenmuur steenwol tussen de balken gedaan. Het is geen enorme verbetering, maar het houdt de wind en de kou een beetje buiten en we hebben een zonnetje minder in huis.

We gingen verder met het werk van gisteren; het plafond van de koeienstal. We kwamen er achter dat er een breedteverschil van ca. 5 mm in de planken zit, dus moeten we dezelfde breedtes bij elkaar zoeken om het passend te krijgen.

Om de aansluiting op de hobbelige muur zo goed mogelijk te krijgen gebruiken we een profielmal en dat werkt goed. De dikte van de planken bleek ook te variëren, maar daar kunnen we weinig aan doen. De eventuele te mooie kopse kanten die in het zicht zitten, maken we later wel wat donkerder met beits.

Zoals gebruikelijk, hebben we de planken aan de zichtkant in de impregneerolie gezet, behalve dat het hout hierdoor iets donkerder wordt en je de tekening beter ziet, is het ook schimmel- en ongediertewerend.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.