ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 oktober 2018 ‘Felsenkirche’

8 oktober 2018 – als je in Idar-Oberstein bent, dan moet je de Felsenkirche bezoeken en dat hebben wij dus ook gedaan.

Wil je achter elkaar de foto’s bekijken, dan kan dat hier.

De Felsenkirche dankt zijn naam aan de overhangende rots (Fels) waar in/onder de kerk eeuwen geleden tussen 1482 en 1484 in opdracht van Wirich IV von Daun-Oberstein. Het was niet het eerste bouwwerk op de die plaats, want de kerk werd gebouwd op restanten van een oeroude burcht.

Als je door Idar-Oberstein loopt, dan zie je de kerk al van veraf liggen hoog in de rotsen. Wat je dan ook meteen ziet is de ruïne van Burg Bosselstein erboven, die ook wel Burg Stein of Altes Schloss (vergeleken met de veel nieuwere Burg Oberstein) wordt genoemd.

Bouwen in de rotsen brengt risico’s met zich mee en dat is hier niet anders. In de loop van de tijd was er zoveel gesteente naar beneden gekomen dat de toegangsweg aan de buitenkant in 1980/1981 permanent werd afgesloten voor bezoekers.

Om toch veilig de kerk in te kunnen komen is er een wegomlegging. Via een tunnel met een trap naar boven in de rotswand kom je binnenin de kerk uit.

In de loop der eeuwen is de kerk van binnen en buiten gerenoveerd, maar gelukkig zijn er nog originele oude dingen aanwezig.

Bij een renovatie is er een uitkijkpunt gemaakt. Je kunt er via de achterkant heen, waarbij te zien is hoe de kerk in de rots gebouwd is. Vanuit het uitgehakte uitkijkpunt heb je een mooi uitzicht op Idar-Oberstein en de toren.

Vanuit de gang naar het uitkijkpunt kun je ook naar de kerktoren toe, met daarin de klokken. Voor de veiligheid zit alles achter een ruit (die het fotograferen wat lastig maakte), maar je kunt toch nog goed zien hoe alles werkt.

De beheerder van de kerk liet ons een alternatieve terugweg zien en via die trap zijn we teruggelopen naar Idar-Oberstein.
De complete fotoserie van deze bijzondere Felsenkirche staat hier en er staat ook een artikel op Wikipedia.Verder heeft de kerk een eigen website (ook in het Nederlands) met de sage van het ontstaan van de kerk.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.