ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 oktober 2018 ‘Bosselstein’

8 oktober 2018 – toen we in Idar-Oberstein de Felsenkirche gingen bekijken, was het min of meer logisch dat we ook naar de Burgruine Bosselstein zouden gaan. Die ligt namelijk bovenop de rotsberg waar de Felsenkirche in ligt.

Wil je achter elkaar de foto’s bekijken zonder tekst, dan kan dat hier.

Als je door Idar-Oberstein loopt dan kun je de rotsheuvel met de ruïne van Burg Bosselstein nauwelijks missen, doordat in dezelfde heuvel de Felsenkirche zit. Op een gravure uit 1645 is duidelijk te zien hoe de 2 burchten, de kerk en Idar-Oberstein ten opzichte van elkaar lagen/liggen.

Burg Bosselstein werd gebouwd in de 12e eeuw door de Herren von (Ober)Stein en wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1197. De burcht wordt ook wel Burg Stein genoemd (naar de bouwers) of Altes Schloss (vergeleken met het ‘nieuwere” Schloss Oberstein).

De burcht is een zogenaamde Gipfelburg (heuveltop burcht), een specifieke variant van de Höhenburg (hoogteburcht), waarbij er aan alle kanten van de burcht steile rotswanden zijn. Op het schilderij is dat beter te zien dan op de huidige sterkbegroeide heuvel.

Gedurende ca. 400 jaar wordt de burcht bewoond, totdat de laatste bewoners rond 1600 vertrekken. Daarna vervalt de burcht steeds verder tot de huidige ruïne, waarvan eigenlijk alleen de toren nog duidelijk zichtbaar is. Van de muren is weinig meer over dan wat zwaar overwoekerde stukken steen.

De complete fotoserie van deze ruïne hier.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.