ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verbouwingsnieuws 14 september 2012

14 september 2012 – we begonnen met het vastmaken van de oude balk aan de nieuwe extra dikke balk (20 x 20 cm.). Er werden 2 doorlopende gaten in de balken geboord en hierin kwamen M12 draadeinden met ringen en moeren waarmee de onderste/oude balk opgetrokken werd. Aan de bovenkant werd de moer en ring verzonken, omdat de vloer er overheen moest. Aan de onderkant werd de moer en ring ook een beetje verzonken. Nadat het erop zat, werd het uitstekende stuk draadeind eraf geslepen. We moeten het nog een paar keer natrekken en t.z.t. komen er houten klossen tussen zodat je de draadeinden niet meer ziet en het lijkt of de eeuwenoude oude balk nog goed is.

Hierna konden de OSB 4 platen (Oriented Strand Board, klasse 4 voor zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden) met een dikte van 25 mm erop. De platen hadden een afmeting van 250 x 62,5 cm, zodat ze vrij makkelijk door 1 persoon te hanteren zijn en goed op de balken (hartafstand 62,5 cm) gelegd kunnen worden.

De platen zijn rondom voorzien van tand/messing en groef  en hier komt lijm tussen. Vervolgens werd elke plaat vastgezet met ca. 24 schroeven. Hiervoor werden Würth ASSY®plus VG schrieven gebruikt, waarbij doordat ze een boorpunt en een freeskop hebben, het niet nodig is om te voor te boren en/of een verzonken gat ze maken. Met een goede accuboormachine gaat het dan dus snel. 

Door dit alles is er sprake van een schijfwerking van de vloer, die horizontale krachten op vangt, iets wat voor ons bijzaak is, maar voor Herr Statiker niet.

Toen de platen er vastgeschroefd op lagen, hadden we er een mooie vloer van ca. 8 x 4 meter bij. Voorlopig lijkt het nog het meeste op een dansvloer, maar in de toekomst wordt het verdeeld in een slaapkamer en terras. De moderne OSB platen worden weggewerkt; aan de bovenkant komt er een plankenvloer op en aan de onderkant isolatie en planken tussen de balken.

OSB 4 is wel bestand tegen een beetje vocht, maar niet tegen inregenen door het nog open vakwerk (wordt minstens 2013 voordat dit dichter is) en water wat door het lekke dak komt (streven is om dat in 2012 nog op te lossen). Met een paar zeilen werd dit opgelost en na enkele regenbuien konden we emmers op de ergste leklocaties zetten.

Daarna was er toch wel sprake van een mijlpaal, want waar er in de afgelopen jaren eigenlijk alleen slechte delen gerenoveerd werden, was er nu een vloer bijgekomen die we nooit gehad hadden. Deze vloer is bovendien al prima te gebruiken als terras, ook al ontbreken de trap naar de tuin en een echte ingang naar het huis. We hebben een opening in het vakwerk gemaakt, een paar stukken balk neergelegd om het hoogteverschil te overbruggen en met 2 tuinstoelen en een tafeltje konden we proefzitten! De eerste tussenvloer zit er nu in; op naar de tweede tussenvloer en het dak!

Hier nog een keer alle foto’s van de 1e vloer op een rij:

 

Leave a Reply