ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 15 oktober 2013

15 oktober 2013 – er “moest” vandaag ongeacht het weer aan het dak gewerkt worden. Bij de tuinmuur was die druk er niet, maar het was toch mooi meegenomen dat het weer goed genoeg was om ook daar aan de slag te kunnen gaan. We gingen verder met het in cement leggen van de stenen bovenop de eerste muur. Om te voorkomen dat de muur te hoog wordt, is er een 2e muurtje wat boven en achter de eerste muur staat.

De bovenkant van de 1e muur wordt afgedekt met stenen als een soort looppad en om te voorkomen dat er water in de grond loopt direct achter de 1e muur.

Behalve een klein oponthoud door een niet goed passende houtverbinding ging alles eigenlijk goed. Na een redelijk lange werkdag werd in het gat in het dak de nieuwe dakconstructie geplaatst. Dit alles ging weer met hand-/spierkracht, zonder kranen, hoogwerkers, ladderliften en ander modern hijsmateriaal. Het afdichten met zeilen ging nu een stuk makkelijker en morgen gaan we verder met o.a. de constructie van de dakkapel.

We merkten tijdens het werk ook dat een stuk van de rechter vakwerkwand – en dus ook het daarop steunende dak – verder verzakt was dan gedacht. Het bleek ca. 8 cm. te zijn. De nieuwe balk die eigenlijk naast de oude zou moeten komen te liggen, lag er nu noodgedwongen half op.

Verder bleek het “midden” van het oude dakspant ongeveer 7 cm. uit het echte midden te liggen, waardoor de nieuwe en oude staander iets verschoven staan. Een uitgebreider verhaal over deze werkzaamheden met foto’s staat hier.

We hebben ook maar weer eens een foto van de tuin gemaakt, want voor de zoveelste keer is het weer grotendeels een opslagplaats van nog bruikbaar oud materiaal en spul wat naar de stort kan. Het zal nog wel de nodig tijd gaan duren voordat het een echte tuin is.

 

De fotoserie van het wel en wee van de tuin staat hier.

Leave a Reply