ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 23 mei 2014

23 mei 2014 – de dag begon grauw, grijs en nat en in alle vroegte werd er een voordeurbeltest uitgevoerd door een soort van Jehovagetuige.

De weersvoorspelling was niet zo gunstig; de komende dagen zouden er stevige buien kunnen vallen en dat belooft weinig goeds voor het werken aan de tuinmuur/-trap.

Vandaag viel het gelukkig mee, waardoor we verder konden gaan met het Winzertreppchen. De volgorde was zoals gebruikelijk, eerst stenen zoeken en puzzelen en daarna vastzetten met cement.
Het lukte vandaag om weer een tree af te krijgen. 

Binnen stond het vervolg van de waterleiding op het programma, met vandaag om te beginnen het maken van een sleuf langs de put om te nieuwe leiding doorheen te leggen.

Voordat we met het hak- en breekwerk begonnen hebben we eerst een onkruidrondje door de boventuin gemaakt en hier en daar wat afgeknipt. Ook hebben we een paar uitschieters van de knotvlierbes afgeknipt en een deel van de klimop die op de stam groeit eraf gehaald.

Voor de 2e keer konden we de tweedehands gekochte sloophamer gebruiken. Als we hem nog 2 keer kunnen gebruiken, dan zijn de aanschafkosten lager dan de huurkosten en maken we daarna “winst”.

Bij het verwijderen van de brokstukken uit de gehakte sleuf ondervonden we aan den lijve dat stenen scherp kunnen, want een flinke jaap in een vinger zou het werk die dag (en de dag daarop) wat lastiger maken. De sleuf werd tot de gewenste diepte uitgegraven, waarbij we ook nog de nodige stukken leisteen tegenkwamen. 

Om de kunststof leiding verder te kunnen leggen, moest eerst de waterleiding in de kelder aangesloten worden om een vast vertrekpunt te krijgen. Dit ging redelijk soepel en. Om de waterdichtheid van de aansluiting te testen werd het andere eind van de waterleiding afgesloten met een stop.  Gelukkig was alles dicht toen we de kraan open draaiden en met het kleine beetje water wat uit de leiding kwam doen we de stop eraf draaiden, was er voor het eerst water door de nieuwe leiding gelopen.

Een andere hindernis die nog overwonnen moest worden was de ca. 55 cm. dikke muur tussen de gang en de garage. Dat een rolmaat er door gaat, wil nog niet zeggen dat er ook een kunststof beschermleiding doorheen kan.

Met hamer en beitel werd het gat groter gemaakt en werd de richting wat aangepast zodat het zo goed mogelijk bij de andere leiding uitkwam. Eerst ging de “boorbuis” er doorheen en daarna de beschermbuis.

Ondergronds en door de muur heen zit er een dikwandige beschermbuis van 32 mm. om de waterleiding heen. Voor de bochten was dit vanwege de stugheid van de waterleiding wat onhandig en daarom hebben we voor de bochten en het dwars stuk voor de put een beschermbuis van 40 mm. genomen. Om de radius van de bochten wat groter te maken hebben we 2x 45 graden in plaats van een haakse bocht van 90 graden gebruikt.

Het eerste 32/40 verloopstuk, de eerste bocht en rechte stuk konden we met de nodige moeite vastlijmen, maar voor het laatste stuk was de kunststof leiding (eigenlijk meer een slang) te stug. We hebben daarom de tussenstukken van de4 beschermbuis op maat gezaagd en de leiding/slang er zo goed mogelijk doorheen gelegd. We wilden het zo een nachtje laten zitten, om te kijken of het morgen makkelijker gaat. 

Voor de nieuwe keukenvloer denken we aan handgemaakte ongeglazuurde terracotta kleurig tegels van 21,5 x 21,5 cm. We hebben een proeftegel gekregen om te kijken hoe het staat. Nu is 1 tegel natuurlijk wat anders dan een hele vloer, maar op zich ziet het er goed uit.

De tegels zijn enigszins poreus omdat ze niet geglazuurd en om het indringen van vuil te voorkomen gaan we ze impregneren. Om het effect hiervan te bekijken hebben we de helft van de tegel volgens de voorschriften 2x geïmpregneerd.

Met de nieuwe LED bouwlamp konden we goed in de put kijken en hierbij zagen we weer wat nieuws. We hadden al vaker -met een minder sterke lamp- gezien dat het water onderin de put leek te stromen en dit was ook zo, want nu konden we zien dat er water uit de wand van de put kwam en langs de stenen naar beneden liep. De put ligt dus vlak naast een natuurlijke bron of grondwaterstroom.

Hierna gingen we nog even verder met de waterleiding.  

Het liep tegen achten toen de leiding er enigszins fatsoenlijk in lag en dus was het tijd om te stoppen en te gaan eten. Vanwege het weer zat er weer geen eten op een bank aan de Mosel in en zijn we maar thuis gebleven.

Leave a Reply