ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Koeienstal

2007 – 2016

T.z.t. komt er uit deze tijd misschien nog wel wat te staan. Wat we gedaan hebben is o.a. (1) doorgang naar garage aangepast, (2) wand naar Scheune vervangen en doorgang gemaakt, (3) wand naar keuken vervangen en doorgang gemaakt, (4) betonvloer vervangen, (5) plafond inclusief balken vervangen en (6) elektriciteit aangelegd.

2017

10 augustus 2017 – als de keuken af, dan gaan we verder met de koeienstal. Het uitdagendste onderdeel hier wordt de trap naar de toekomstige woonkamer op de 1e verdieping.

Een paar jaar geleden (de foto’s uit 2011 staan hier) hadden we de doorgang van de garage naar de koeienstal al aangepast. Met name de hoogte, omdat je er bijna op je knieën doorheen moest.

We waren niet helemaal tevreden over hoe de balk aan de kant van de koeienstal er destijds ingezet was, dus die hebben losgemaakt en een stukje verschoven. Hierbij hebben we het vakwerk erboven tijdelijk met een stempel opgevangen.
Als het cement droog is, dan kunnen we het verder afwerken.

11 augustus 2017 – in de voormalige koeienstal willen we een vast trap naar de hooiopslagplaats erboven maken. De hooiopslag moet een woonkamer worden met daaraan een inpandig terras wat uitkijkt op de tuin(trap/muur). Een paar jaar geleden hebben we oude massief beuken treden van de timmerman gekregen en we gaan proberen die te hergebruiken.

Bij het leggen van de balken en vloer hebben we er rekening mee gehouden dat er ooit een trapgat in zou moeten komen en dat ‘ooit’ was nu. Voor het maken van het trapgat moesten eerst een paar balken doorgezaagd worden. Voor de zekerheid hebben we er een schroefstempel onder gezet, maar de kans is groot dat de balk gewoon aan de OSB vloer zou blijven hangen.

Eigenlijk horen er geen balkschoenen in de houtconstructie van dit huis, maar voor de toekomstig onzichtbare raveelbalk hebben we een uitzondering gemaakt. Het voordeel is dat het lekker snel werkt en in no-time zat de eerste erin.

Het afzagen van de andere balken en stukken vloer ging voorspoedig. Het kwam goed uit dat we op de puntkamer nog een Douglasiebalk hadden liggen die prima te gebruiken was om de 3 raveelbalken van te maken. Aan het eind van de middag zat er een L-vormig gat in de vloer voor de trap, waar we voor de zekerheid een stempel onder hebben gezet.

De stempel moet vervangen worden door een trappaal en daarvoor gaan we de grote balk die bestemmingsloos in de Scheune lag gebruiken. Deze balk hebben we opgehaald tijdens de houthaalexpedities in 2012.

De balk is ongeveer 20 x 25 cm en 4,15 m lang. Het stof en de minder mooie grijze kleur gaan we te lijf met de roterende staalborstel. Vandaag hebben we 2 kanten gedaan en morgen de andere 2. Om het toekomstige eindresultaat te bekijken hebben we een schoongemaakt stuk geïmpregneerd en dat ziet er goed uit.

Doordat we de balk boven de doorgang naar de garage een stukje verschoven hadden, was er (links) een gat naast de balk ontstaan. Dit hebben we in lijn met de rest van de muur dichtgemaakt met stukken leisteen. Ook hebben we het vakwerk erboven extra ondersteun met wat extra stukjes eiken balk.

12 augustus 2017 – het schoonmaken van de 2e helft van de trappaal ging sneller en toen dat gedaan was hebben we de onderkant wat vlakker gemaakt

Het was tijd voor een proefplaatsing en het aftekenen van de plaats waar de vloerbalken in moesten komen.

Met hamer en beitel werd een hap uit de paal gehaald en toen kon die definitief geplaatst worden. Zoals het meeste hier is ook de paal verre van recht en helemaal waterpas zetten lukt dan niet. Het is maar net waar je meet. We hebben hem zo recht mogelijk gezet en toen boven met een paar schroeven van 20 cm lang vastgezet. Voor de zekerheid hebben we hem onder nog met een hoekje aan het beton vastgezet. Hiermee was de 2e mijlpaal een feit!

Het onderste stuk van de muur tussen koeienstal en garage is ca. 60 cm dik leisteen. Daarboven begint het vakwerk en voor de stevigheid hebben we er in augustus 2012 (tekst & foto’s) een ringanker van gewapend beton op gemaakt. De vakwerkwand is erg slecht met diverse doorgerotte balken. Die moeten ooit een keer vervangen worden, maar dat doen we nu niet. In plaats daarvan komt er aan de kant van de koeienstal een extra wandje voor het vakwerk. Dit wordt ook een vakwerk, wat we waarschijnlijk gaan vullen met leemstenen. Met kleine nieuwe staanders uit oude balken hebben we een vakwerk gemaakt. Het hout staat er, maar hier en daar moet het nog vaster gezet worden voordat de leemstenen erin komen.

16 september 2017 – nu de keuken in het finalestadium zit en het  ‘eindelijk-is-het-af-moment’ nadert, storten we ons op de koeienstal. Om te beginnen komt er op de muur naar de garage een vakwerkwand met leemstenen. De vorige keer hadden we de staanders gemaakt en provisorisch vastgezet en nu hebben we ze goed vastgemaakt. Met de onderkant zitten ze nu met hoekijzers en keilbouten vast aan het betonnen ringanker.

Om dit te kunnen doen, hadden we de schroefstempels weggehaald en een soort steiger gemaakt van workmates en planken. Dat werkt goed en we kunnen overal prima bij.

Aan de bovenkant moeten er tussen de staanders nog balkjes komen. Daarna kan het driehoekhout erop en kunnen we gaan metselen met leem en leemstenen.

Als laatste hebben we balkje voor de bovenkant gezocht. Het was ondertussen al 7 uur geweest en volgende keer gaan we verder.

17 september 2017 – eigenlijk hoort het niet op een zondag, maar we zijn toch begonnen om balken terug te leggen om het trapgat tijdelijk dicht te maken. De trap komt op z’n vroegst volgend jaar en zeker in de winter is het een enorm tochtgat.

18 september 2017 – voor het eerst in 2 jaar ging er weer een zak Lehmunterputz open. Dit is de eerste stuclaag die op de leemstenen komt, in dit geval het vakwerk in de koeienstal aan de kant van de keuken. We hebben 5 vakken gedaan en morgen de rest.

Op de balken die we gisteren gelegd hebben, hebben we de stukken OSB plaat weer opgelegd. Het paste redelijk en na het vastschroeven ziet het er bijna uit als voorheen, alleen staat de ladder iets anders en is er een trappaal.

In het vakwerkje tussen de koeienstal en garage moesten nog bovenkanten komen. Het moeten er 4 worden en we hebben er vandaag 2 gedaan. Ze zitten met lange schroeven en hoekjes aan de staanders en de balken n het plafond vast. Morgen doen we de rest.

19 september 2017 – we hebben de 2 resterende bovenkanten voor het vakwerkje in de koeienstal gemaakt en daarna de rechterkant afgewerkt. Daar zaten allerlei oude en nieuwe balken en dat zag er wat rommelig uit. Nu zit er een afdekplank overheen en dat ziet er beter uit.

Daarna hebben we weer wat vakken gestuukt met de grove Lehmputz, morgen de rest.

’s Avonds laat kwamen we er achter dat we vergeten waren om het “nieuwe” hout in de koeienstal te impregneren, dus dat hebben we als nog gedaan net voor middernacht.

20 september 2017 – het vakwerkje in de koeienstal (aan de kant van de garage) wordt ouderwets met leem gevuld en op de onderkant en zijkanten komen Dreikantleisten (driehoekige eiken latjes) op het hout, die meehelpen om de leemvulling op z’n plaats te houden.  Dit karweitje ging probleemloos en daarna konden we aan een soort balkje onder de staanders beginnen. We hadden toevallig een stuk hout liggen waar nauwelijks wat af hoefde.

Het koeienstalvakwerk aan de kant van de keuken is al veel verder af en daar hebben we op een aantal vakken weer een laag grove leemstuc gedaan. We moeten nog 1 vak, maar de steiger staat in de weg. In de vakken die we eerder gedaan hebben zitten wat scheuren, maar dit is standaard bij de eerste laag.

21 september 2017 – de koeienstal stond op het programma, waar het laatste vak aan de kant van de keuken werd gestukt. Ondertussen hadden we ook de leemstenen voor het eerste vak aan de garagekant op maat gemaakt. Het metselen met leemstenen en leemmortel was weer even wennen, maar het duurde niet lang of het eerste vak zat erin. Behalve de laatste laag, die mag er pas over een paar weken in als de rest “ingezakt” is.

Na de theepauze begonnen we aan het tweede vak, met een kromming in de onderbalk. Dit is de grootste van de 4 vakken en we hadden net te weinig leemmortel voor de laatste paar stenen. Die doen we morgen als we ook de andere vakken gaan doen.

22 september 2017 – we hebben de laatste vakken dichtgemaakt met leemstenen. Deze vakken waren kleiner en ook hier komt de bovenste laag er pas over een tijdje op.

Daarna hebben we nog wat stukjes muur gestuukt en spleten gevuld; de strook naast de deur naar de keuken ziet er nu goed uit en bij het vakwerk naar de garage hebben we de opening links van de linker staander dichtgemaakt. Bij de (toekomstige) deur naar de garage zat ook nog een gat. Dit is nu ook dicht, maar er loopt wel een buis doorheen voor de toekomstige trapgatverlichting.

23 september 2017 – de muur tussen de koeienstal en de garage ziet er op sommige plaatsen niet goed uit; het stucwerk en stenen zitten los en er zitten gaten in. Vandaag zijn we begonnen met de reparatie. De kleinere gaten hebben we gedicht met Putz en bij de grotere gaten hebben we er stenen bij gedaan. In de muur zit ook een betonnen ringanker en dat willen we verbergen achter een stuclaag.

24 september 2017 – er stonden wat kleine karweitjes op het programma, waaronder de zak cement van de drempel afhalen. De kit kan de komende dagen uitharden en daarna gaan we het verder afwerken.

7 oktober 2017 – we hebben leemmortel aangemaakt en plakjes leemsteen gezaagd om de bovenrand van het vakwerk tussen de koeienstal en garage dicht te maken. Met die laatste laag moet je even wachten zodat de onderste lagen kunnen inklinken. Vul je het in 1 keer, dan ontstaat er na het inklinken een spleet aan de bovenkant.
De wand is nu dicht en als het droog is, dan kunnen de 3 lagen Lehmputz (Unter-, Ober- en Feinputz) erop en tot slot de leemverf.

11 oktober 2017 – we verder gingen verder met het repareren van de muur tussen de koeienstal en de garage. Hier zaten de nodige stenen los en het stukwerk leeg wel poeder. We hebben een stuk van het ringanker afgewerkt en de hoek met de buitenmuur verstevigd. Ook hebben we gevallen steen opnieuw vastgezet en het stukje muur afgewerkt.

12 oktober 2017 – het wandwerk begon met het dichten van gaten in de koeienstalmuur met cementmortel en stukjes leisteen. Kortgeleden hadden we Unterputz op een paar vakken gedaan en daarop kwam nu de 2e laag, de Oberputz. Als het goed is zitten er straks geen scheuren meer in; hoogstens wat haarscheutjes die verdwijnen als de Feinputz erop zit.

13 oktober 2017 – we hebben weer wat grotere gaten in de muur aan de kant van de garage gedicht met mortel en stukjes steen. We moeten ook nog even nadenken over het stuken van de toekomstige trapgatmuur. Nu kun je er nog makkelijk bij, maar als het gat in de vloer zit en de trap staat er wordt dat een ander verhaal.

14 oktober 2017 – op 3 vakken van de vakwerkwand aan de keukenkant hebben we Oberputz gedaan.

Nadat de laatste koeien uit de koeienstal vertrokken waren, kwam er een tank in te staan voor de olie van de verwarming. Via een pompje werd de olie door dunne koperen leidinkjes naar de diverse kachels in het woongedeelte gepompt. De tank en de lekbak waar hij in stond hebben we een paar jaar geleden gesloopt, maar nog niet alles was weg. Op de wand aan de kant van de garage zat nog stukwerk met een soort rubberachtige -en waarschijnlijk vloeistofdichte en oliebestendige- verf erop. Met hamer en beitel hebben we dat eraf gemept en nu kan ons stukwerk erop.

2018

5 mei 2018 – dit jaar willen we ook verder met de koeienstal. Omdat er niet zoveel licht was hebben we de kleine TL buis vervangen door een langere.

15 mei 2018 – om de koeienstal te kunnen stuken moet de steiger weg, maar die kan pas weg als de plafondrand erop zit. De verlenging zat goed vast en na het nodige schaven, vijlen en schuren was de zijkant net zo niet-recht als de muur en dus passend. Het nieuwe hout is te nieuw en daarom kreeg het een verouderingskuur in de vorm van 2 lagen beits. Toen dat droog was kon die op z’n plaats gezet worden. Aan 1 kant moest een schroef komen, maar omdat het een zwarte gleufkopschroef is, past het in het geheel.

in de koeienstal gaan we een trap naar boven maken, maar voordat die er komt, moeten eerst een paar muren afgewerkt worden. Vooral de gerepareerde buitenmuur is een bonte verzameling van allerlei soorten steen en beton en ook de ringankers ontsieren de muren. Hier moet dus het nodige gestuukt worden en daar zijn we vandaag aan begonnen. De eerste hoek is gedaan, tegen het nieuwe plafondrandje aan.

16 mei 2018 – de muurrenovatie stond weer op het programma. Dit keer de muur aan de kant van de garage. In en op de muur zitten allerlei bouwmaterialen, waaronder een betonnen ringanker en stucwerk en voegsel dat er al afvalt als je ernaar kijkt. Dit moet er allemaal af, voordat het nieuwe erop kan.

19 mei 2018 – in de koeienstal stond de hoek tussen de buitenmuur en de muur aan de kant van de garage op het programma. De koeienstal is er later aangebouwd en de buitenmuur staat eigenlijk tegen de garagemuur aan zonder dat er stenen doorlopen. Hier en daar was er wat verzakt in de loop der eeuwen, waardoor stenen losgeraakt waren en je door spleten heen naar buiten kon kijken. Dat was al eerder verleden tijd en met het nieuwe stucwerk kan het er weer een tijdje tegen.

20 mei 2018 – rechts van de doorgang naar de keuken zat nog een stukje stucwerk wat geverfd moest worden. Dit stucwerk zit er om een te nieuwe staander van het vakwerk onzichtbaar te maken. Het was niet veel werk, maar je ziet wel meteen resultaat en er is weer een stukje muur af.

Om verder te kunnen met de trap die in de koeienstal moet komen, hebben we de 14 treden opgemeten. Deze komen uit een oude trap en we willen kijken of we ze kunnen hergebruiken. Ook hebben we de hoogte van vloer tot vloer opgemeten (= 3,015 m) en komen uit op een optrede met een hoogte van ca. 20 cm. Dit is toevallig een prima hoogte, want bij het leggen van de nieuwe vloerbalken hebben we hier geen rekening mee gehouden.

8 juni 2018 – we hebben het steigertje weer opgebouwd en  de vakken aan de kant van de garage gestuukt. Vorig jaar hebben we hier leemstenen in gemetseld en nu moeten er 3 lagen leemstuuk op; Unterputz, Oberputz en Feinputz en daarna als laatste leemverf. Hier gaat behoorlijk wat tijd in zitten en elke laag heeft de nodige tijd nodig om te drogen. De eerste en dikste laag, de Unterputz zit er nu op.

9 juni 2018 – in de koeienstal zitten 2 leisteenmuren die deels mooi en voor een groot deel lelijk zijn. De mooie stukken leisteen laten we in het zicht en de lelijke stukken verdwijnen achter stuukwerk en verf. Een soort van Anton Pieck uiterlijk. Vandaag hebben we weer een flink stuk gestuukt en wat geverfd in een eerder gestukte hoek. Door de witte verf is de hoek een heel stuk lichter geworden en ziet de hele koeienstal er beter uit.

Een karweitje dat dit jaar sowieso moet gebeuren is het aanpassen en vernieuwen van de stenen trap van de garage naar de koeienstal. Het hoogteverschil is ca. 60 cm en behalve nieuwe treden, moeten we ook iets op het water/vocht verzinnen, want bij regenbuien worden de stenen nat.

15 juni 2018 – de muren aan de kant van de trap moeten zo veel mogelijk af gemaakt worden, want daar kun je een stuk lastiger bij als de trap ervoor staat. Het af maken bestaat uit het verwijderen van losse stenen en los stuukwerk en het daarna weer opbouwen. De gaten worden opgevuld en de muren worden gestuukt. Als dat gedaan is en het is droog, dan kan er geverfd worden.

Een andere klusje is het trapje tussen garage en koeienstal. Hier is zo’n 60 cm hoogteverschil en dat was overbrugd met een aantal zeer onregelmatige treden. Dit was niet het grootste probleem; het was vervelender dat een paar treden uit losliggende leistenen bestonden (die steeds losser gingen liggen) en dat het bij regen vochtig wordt door optrekkend vocht, of water wat onder de Scheune en koeienstal doorloopt.

Er komt dus een nieuw trapje, wat net als in de keuken van beton gaan maken en wat aansluit op de vloer in de koeienstal en de garage. Hiervoor moet eerst de oude stenen “trap” gesloopt worden. Daarna moet er wat uitgegraven worden en dan kan de opbouw beginnen.

Vandaag hebben we er de nodige stenen en leem uit gehaald. Hier zaten ook grote stenen van ca. 40 kilo bij die we moesten los wrikken met een koevoet. We hebben het eerst uitgegraven tot op het leem en daarna nog een stukje verder tot onder de garagevloer. Hier komt later een laagje split voor de drainage.

De bekisting maken is weer een uitdaging op zich, want rondom de bekisting is geen ruimte om het vast te zetten. We hebben daarom een bekisting gemaakt die hangt aan een balk die over het gat in de koeienstalvloer ligt. Dit gat hebben we destijds bij het maken van de nieuwe vloer bewust open gelaten, omdat we nog niet wisten hoe het trapje zou worden. Nu weten we dat wel en kunnen we alsnog een groot deel van het gat dichtmaken.

Nadat we de bekisting voor de bovenste 2 treden gemaakt hadden liep het tegen halftien en was het mooi geweest; morgen gaan we verder.

16 juni 2018 – op 2 van de 3 vakken van het vakwerk aan de kant van de garage hebben we de 2e laag Putz gedaan; de Oberputz, die veel minder grof is dan de Unterputz. Er was nog wat over en daarmee hebben een klein vakje aan de kant van de keuken gedaan.

Het stuukwerk op de stenen muren inmiddels droog genoeg om te verven. Door de witte verf wordt de koeienstal een stuk lichter en de stenen die we zichtbaar gelaten hebben zijn goed te zijn. Ook het donkere hout steekt mooi af bij de witte verf.

We hadden het oude trapje weliswaar afgebroken, maar hadden er geen rekening mee gehouden dan de voorkant van de onderste tree door moest lopen tot de garagevloer. Dit betekende dat er nog de nodige emmers leem en stenen uit moesten.

Tijdens het graven kwamen we ook nog een roestige soort ijzeren strip met een gat tegen die in cement leek te zitten. We kregen het er niet heel uit en het afgebroken stuk komt bij de opgraaf verzameling te liggen.

Deze huizen hebben geen fundatie en staan in feite los op het leem. Hierdoor zaten we al snel op het leem, waar we nog een laagje weggehaald hebben om er split in te doen voor de drainage van vocht/water.

Van het trapje moest de bekisting voor de onderste treden nog gemaakt worden. Dit was vrij simpel, want het was niet meer dan 2 planken boven elkaar die op de vloer van de garage stonden. Het tegenhouden ging ook simpel door de zandsteen traptreden er tegenaan te schuiven.

Toen dit gedaan was, was het later dan gepland, maar konden we wel beginnen met het vullen. Op het leem hebben we een laag split gedaan en daar overheen folie. De onderste tree is ca. 53 cm hoog, 95 cm breed en 65 cm diep (dikte van de muur) en hier gaat een gigantische hoeveelheid (ca. 325 liter) beton in. Dat beton moesten we vanuit zakken met een handmixer aanmaken en om tijd en beton te besparen hebben we de nodige stenen in het beton gedaan (die we er eerder uitgehaald hadden).

Toch gingen er nog 5 zakken beton (200 kg.) in en ook nog wel minstens 100 kilo stenen. Ons streven om het hele trapje te doen moesten we terugbrengen tot de onderste trede. Dat was al genoeg om ons de na elven bezig te houden en we waren net op tijd klaar, zodat we de zondagsrust niet hoefden te verstoren.

17 juni 2018 – zin om alles op te ruimen hadden we gister niet meer, dus dat stond vandaag op het programma. Als eerste ging we ’s ochtends kijken naar het trapje, of eigenlijk de onderste tree. Het lijkt allemaal goed te zijn, al zijn we wel benieuwd hoe het er uit ziet zonder bekisting. Er zitten nog wel wat oneffenheden in, maar omdat er nog stenen en stuukwerk overheen komt is dat niet zo erg.

Volgende keer gaan we verder met de volgende tree en de opstap op de vloer van de koeienstal en we hopen dan iets eerder klaar te zijn.

27 juni 2018 – het ontkisten van de onderste tree ging snel en het beton zag er vrij goed uit. Hier en daar had het niet helemaal tegen de bekisting aan gezeten, maar na een laagje stucwerk zie je daar niets meer van.

28 juni 2018 – de werkdag begon met stuken in de koeienstal; eerst een stuk muur en daarna Feinputz op de leemvakken van het vakwerk. De Feinputz is de laatste van de 3 lagen stucwerk voordat de verf erop kan. Die kon er nu nog niet op, maar we konden al weer eerder gestuukte delen van de muur verven.

Het 2e deel van het trapje van de garage naar de koeienstal stond ook op het programma. De bekisting hadden we de vorige keer al gemaakt, dus nu kon de inhoud erin. Het wordt een mengsel van beton en stenen die nergens anders voor te gebruiken zijn, maar voordat die erin kon, hebben we eerst een soort van drainage laag van kapotgeslagen stoeptegels en split neer gelegd. Daar overheen een laag plastic en toen kon het eerste beton erin.

Na het eten gingen we verder met trapje en het verven en rond 21:00 zat de bekisting vol met beton (7,5 zak van 40 kg) en steen (100 kilo?) en zat de werkdag er weer op.

29 juni 2018 –we gingen de vers gestukte vakken van het vakwerk verven met Lehmweiß (leemwit).  Zoals de naam al aangeeft, een witte verf voor op leem. De verf koop je in poedervorm. Je moet het aanmaken met water, daarna een halfuurtje laten rijpen, nog even roeren en dan kun je verven. De eerste keer lijkt het niet te dekken, maar hoe droger de verf wordt, hoe witter de kleur. Om het echt wit te krijgen moet je het meestal 2 keer doen.

We hebben de vakken van het vakwerk aan de garagekant gedaan en met het beetje wat nog over was, een klein vakje aan de kant van de keuken.

Voor de trap in de koeienstal willen we de beuken traptreden gebruiken, die we een paar jaar geleden gekregen hebben. Voordat dat kan, moeten eerst de spijkers en de verf eraf. De treden zijn van massief hout van ca. 4 cm dik en de timmerman had al verteld, dat de smeedijzeren spijkers die er al meer dan 100 jaar in zaten, er niet meer uit te krijgen waren. Afslijpen was de enige optie en dus hebben we van alle 14 treden de spijkers af geslepen en het vlak gevijld.

Een 2e verfkarwei in de koeienstal was het verven van de muren waarop we eerder steenstuc gedaan hadden. Vooral voor de buitenmuur zijn in de loop der eeuwen allerlei materialen gebruikt; leisteen, zandsteen, baksteen, beton en hout. Het meeste is nu bedekt en wit geverfd en hier en daar zijn de mooiere leistenen te zien.

De balk boven het raam en de deur blijft ook zichtbaar en ter bescherming en voor het mooi hebben we die schoongemaakt en in de lijnolie gezet.  Ook op andere plaatsen hebben we hout in de koeienstal schoongemaakt en in de lijnolie gezet. De bij de koop lage, vochtige, vieze, donkere ruimte die vol met troep stond, ken je niet meer terug (gelukkig hebben we de foto’s nog) en verdient eigenlijk de naam koeienstal niet meer (maar het houdt die naam wel).

Het tweede trap karwei was de verf van de treden afhalen. We hadden gedacht de smalle treden “even” door de schaaf te halen en de grotere treden met de handschaaf te doen. Dat plan ging niet door, want de treden waren niet vlak genoeg. Er zouden enkele millimeters af moeten en dat was teveel. De stukken die we met de handschaaf konden doen hebben we gedaan en voor de rest hebben we de bandschuurmachines, krabbers, vijlen en schuurpapier gebruikt. Drie treden later was het 19:00 uur en dus tijd om te stoppen.

1 juli 2018 – we hebben de koeienstal opgeruimd, want die moet leeg zijn als we volgende keer de afwerkvloer erin willen gaan leggen. Ook hebben we nog een klein beetje “echt” werk gedaan; de 3e laag leemverf op de vakken aan de kant van de garage.

De diverse fotoseries van de koeienstal staan hier.