ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Vakwerk rechts

Periode 2008 – 2017: komt misschien nog wel een keer. De foto’s zijn al wel te zien; die staan hier.

12 mei 2018  – bepaalde details van het gerenoveerde vakwerk aan de rechter zijgevel vonden we niet zo mooi en dat waren o.a. de afgeronde “voetjes” waarmee de kopse kant van de vloerbalken onder het vakwerk uitkwamen. De afgelopen 2 jaar hadden we er al de nodige afgezaagd en na de nodige ontvelde knokkels (12×12 cm eikenhout wat je met de hand moet zagen) waren de laatste 3 er ook af.

Het vakwerk staat op een soort van muur plaat met spieën eronder. Die waren nodig om het vakwerk op de juiste hoogte te krijgen. Normaal rust het dak op een vakwerk, maar dat mocht hier niet van het Bauambt. Het vakwerk is dus geen onderdeel van de draagconstructie maar meer een optische versiering. Uiteindelijk zie je dat -als het goed is- niet meer, maar nu nog wel.

Doordat de spieën er aan de voorkant onder geslagen waren, was de muurplaat in de loop van de jaren krom getrokken aan de achterkant.  Spieën hebben maar een klein draagoppervlak en daarom hebben we er eerst zo ver mogelijk onder geslagen, zodat de muurplaat en de voetjes zo strak mogelijk tegen het vakwerk zaten en er toen eiken plankjes van de juiste dikte onder gemept. Het draagoppervlak is nu aanmerkelijk groter en vlak.

We denken dat het vakwerk nu goed staat en het volgende karweitje wordt waarschijnlijk het ondersabelen van het vakwerk. Dit is iets wat we nog nooit gedaan hebben en daarom beginnen we met een proefstukje.