ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verwarming

Najaar 2007 Iets wat zeker aangepakt moeten worden als we hier willen wonen in de periode van het jaar dat de dagen korter en kouder worden is de verwarming.

Voor zover nu bekend bestond de verwarming anno 1779 uit een openhaard in de woonkamer. Deze zou er nog steeds zitten, maar wordt aan het gezicht onttrokken door een voorzetwand. Als andere delen van het pand bewoonbaar zijn, gaan we die voorzetwand weghalen en zullen we weten of er echt een openhaard achter zit.

Later, toen olie als brandstof werd gebruikt is er een olietank in de koeienstal geplaatst en werd er met behulp van een elektrisch pompje via een leidingsysteem olie gepompt naar diverse vertrekken met aansluitingen, waar dan oliekachels stonden om de ruimte te verwarmen (woonkamer en slaapkamers). In de keuken stond een oliefornuis, maar dat is inmiddels meegenomen door een ‘oudijzerophaler’, waarvan er wekelijks diverse langskomen.

In de toekomst moet er een oliegestookte CV komen, maar zover is het nog niet en omdat we de huidige oliegestookte kachels en schoorsteen niet vertrouwen, gebruiken we een verplaatsbare gaskachel die ook voor tenten of zomerhuisjes gebruikt wordt.
De kachel bleek aardig goed te werken, want de temperatuur in de woonkamer steeg maar liefst tot de astronomische waarde van 19ºC! In de rest van het huis was het overigens barstens koud volgens de insiders.

Augustus 2008 Bij een poging om de hittebestendige plaat onder de kachel in de woonkamer wat te verplaatsen, kwam de ongeveer 2 meter lange originele zwarte kachelpijp naar beneden. Gelukkig konden we hem opvangen, al lag er hier en daar wel wat roet. De pijp werd provisorisch teruggeduwd en de volgende dag hebben we meteen maar de hele kachel weggehaald.
Nadat de vloer zo goed mogelijk schoongemaakt was, werd de plaats ingenomen door onze verplaatsbare gaskachel en werd het schoorsteengat afgedicht met een gipsplaatje. In de (verre?) toekomst gaan we het nog wel een keer aanpassen om het er wat authentieker uit te laten zien.

2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015

We hebben nog niets aan de verwarming gedaan, maar hebben wel min of meer besloten om niet op olie te gaan stoken. Het worden waarschijnlijk pallets en misschien ook infrarood. Wordt dus vervolgd.

2016 – 2017

17 november 2017 – vooruitlopend op het vervolg (in 2018) van de werkzaamheden in de koeienstal hebben we een infraroodverwarming getest. Het werd wel wat warmer, maar gelegenheid voor een echte test was er niet,

2018