ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

2 september 2023 ‘afgesmeerd’

2 september 2023 – het gaat een mooi zonnig weekend worden, met weliswaar kans op een buitje, maar ook zon en temperaturen die de 30 graden zouden kunnen overschrijden.

De laatste plekjes van de wanden en het plafond zijn nu dicht gemaakt en daarmee is badkamer2 afgesmeerd. Als alles goed droog is, dan gaan we hier verder, met o.a. de ventilatie en de verlichting.

De vloerstrook van badkamer2 hebben we een klein stukje los getikt, zodat er ruimte was voor wat houtlijm. Met nog meer hulphoutjes hebben we de strook toen aan de lange en korte kant met lijmklemmen tegen de vloer aangetrokken. Hierdoor kwam de strook eerst wat omhoog, maar zakte weer tijdens het vastschroeven op de balken.

Alles lijkt goed te zijn gegaan, al is het even afwachten als de lijmklemmen los gaan. De strook zit er niet perfect in, maar beter dan vooraf gedacht. Als dit zich ooit nog een keer voordoet, dan leggen we waarschijnlijk eerst de vloerstrook erin en dan pas de rest.

Het zoeken naar het tackeronderdeel had de houtopslag in de werkplaats behoorlijk in de war gebracht en dit was een goede gelegenheid om het weer eens uit de zoeken en het op chronologische volgorde van mogelijk gebruik weer op te stapelen.  

Het lukte niet om het hout opruimen af te maken, want het werd ook wel weer eens tijd om wat in de puntkamer te doen, waar een hele riedel kant en klare plintjes al een poosje lag te wachten op montage. Omdat de tacker weer werkte, zitten er weer de nodige plintjes op hun plaats.

1 september 2023 ‘hulphoutjes’

1 september 2023 – ook vandaag kan er weer de nodige regen vallen, wat het eerste deel van de dag een sombere herfstachtige indruk gaf. Het feit dat de temperatuur lokaal de 26 graden kan bereiken deed daar weinig aan af.

Vandaag beter gereedschapsnieuws; het gevallen tackeronderdeel werd gevonden, het in elkaar zetten lukte en nog beter, de tacker deed het weer!

In badkamer2 zijn we verder gegaan met de naden tussen de gipsplaten onderling en tussen de gipsplaten en hout. Dat laatste is wat lastiger, omdat sommige spleten behoorlijk breed zijn. Op nog een paar kleine afwerkpuntjes na, zit ook dit karweitje er weer op.

Uit de juiste OSB-plaat hebben we een strook gezaagd en nadat de messing en groef goed schoongemaakt waren kon de strook erin. Vanwege de messing en groef moest de strook wat langer en breder worden en hierdoor ging die er lastiger in.

Om de strook vloer (242 x 23 en 2,5 cm dik) op de goede plaats te krijgen hebben we er tijdelijke hulphoutjes op geschroefd, want op de gladde OSB-strook heb je anders nauwelijks grip.

31 augustus 2023 ‘nog meer gereedschapspech’

31 augustus 2023 – met 16 tot 23 graden was het een fractie warmer dan gisteren, maar dat werd teniet gedaan door de regen.

Het tijdelijke plasticraam in badkamer2 hebben we afgemaakt met kleine schroefjes in plaats van de tackeren, zodat dat in ieder geval af is.

Het leek ons verstandig om het stuk ontbrekende vloer erin te leggen, zodat er niet nog meer zou “verdwijnen” in de houtstapel. Omdat we er mu makkelijk bij konden, leek het ons handig om eerst de gaten voor de warmwaterleiding van de douche te boren.

De eerste 2 gaten gingen probleemloos, maar bij het derde gat stopte de accuboormachine opeens. We dachten aan een lege accu, maar dat was (helaas) niet het geval; de boormachine was vastgelopen en ook met de hand was er geen beweging meer in te krijgen.

Gelukkig hebben we nog een “ouderwetse” boormachine die je in een stopcontact moet steken en daarmee ging het probleemloos.

De OSB-plaat die we klaargelegd hadden in de werkplaats, om er een stook van af te zagen, bleek helaas niet de goede plaat te zijn, want hij was tekort. Boven op de vide liggen nog een paar langere en daar gaan we een strook vanaf zagen.

Het positieve vandaag was evenals gisteren het afwerken van de gipsplaten. Hier en daar moest er nog een schroefje wat verder ingedraaid worden en er zijn weer de nodige schroeven en meters aan naden opgevuld met gipsplaatvuller. Aan het eind van de werkdag waren alle schroefgaten gevuld en de komende dagen zijn de resterende naden aan de beurt.

30 augustus 2023 ‘er zijn van die dagen… ’

30 augustus 2023 – evenals de afgelopen dagen is het ook vandaag regenachtig en komt de buitentemperatuur maar net boven de 20 graden uit. Ook de komende dagen blijft dat zo en pas in het weekend zou het ietsje beter worden.

Er zijn van die ‘Murphy dagen’, maar gelukkig zijn die (tot op heden; even afkloppen) erg zeldzaam. Vandaag was het deels zo’n dag en het begon met een weigerende perslucht tacker. Duizenden tackers hebben ermee geschoten, maar na een stuk of 10 stopte de tacker er onverwachts mee.

Dat is ooit wel eens eerder gebeurd en toen bleek er een tacker scheef te zitten. Gelukkig zit er gereedschap bij de tacker om hem uit elkaar te halen en vol goede moed zijn we daar aan begonnen. De losse tacker bleek lastiger te verwijderen dan de vorige keer en het apparaat moest nog verder uit elkaar.

Dit was onbekend terrein en op een gegeven moment draaide we iets los en vielen er ongepland ook allerlei andere onderdelen – gelukkig inclusief de losse tacker – uit het apparaat.

Het in elkaar zetten kon beginnen, maar dat ging minder soepel dan verwacht en met name een onderdeel met een stevige veer erin ging lastig. Die stevige veer zorgde er even later voor, dat een onderdeeltje wegsprong en verdween in het gat van de badkamer2 vloer, waarvan nog een strook vloer ontbreekt.

Onder badkamer2 ligt de werkplaats en op de plek waar het onderdeeltje viel, ligt een berg hout, waaronder balken en spoorbielzen. Ergens tussen deze hoop hout lag het onderdeeltje van de tacker, maar helaas liep de eerste zoekpoging op niets uit.

Het lijkt erop dat we alle balken een voor een weg moeten halen. Dat kwam qua tijd vandaag niet goed uit en daarom hebben we de onderdelen van de tacker maar in de koffer gedaan en zijn wat anders gaan doen.

Gelukkig waren er ook karweitjes die wel goed gingen; van de gipsplaten die met een schroefautomaat waren vastgeschroefd, stak hier en daar het kopje van een schroef uit en die hebben we er verder ingedraaid. Hierna konden we verder met het vervolgkarwei, het dichtsmeren van de naden en schroefkoppen met gipsvuller. Dat bleek nog een behoorlijk karwei te zijn, omdat er vele meters aan naden zijn en tientallen schroefkoppen.

27 augustus 2023 ‘opruimdag’

27 augustus 2023 – de voorspelde temperatuur van 15 tot 22 graden vandaag, betekent een aardige duikeling omlaag, maar gelukkig zou het wel droog moeten blijven. Deze voorspelling geldt ook voor de komende week: droog en koel.

Na een weekje werken met extra mankracht, waarbij bovendien het geluid van elektrische zagen veelvuldig te horen was, had het zaagsel zich aardig door het pand verspreid en was het weer tijd om op te ruimen.

26 augustus 2023 ‘een groene kamer’

26 augustus 2023 – ten opzichte van gisteren wordt het weer vandaag rustiger, met minder wind en regen. Ook de temperatuur is wat minder, al is 18 tot 24 graden nog steeds wel aardig.

Sinds vandaag hebben we een kamer met groene wanden en een groen plafond. Dit is niet de eindkleur, maar de kleur van vochtbestendige gipsplaten in badkamer2, waarvan de laatste vandaag tegen het plafond gezet werden. Het volgende karwei hier is het vullen van de naden en schroefgaten en dan kan er gestuukt worden.

De deur- en raamopening stonden ook nog – letterlijk – open. In de deuropening van voorportaal naar badkamer2 hebben we een portaal (2 staanders + ligger) van de eerder schoongemaakte oude eiken balken gemaakt. Dat viel nog niet mee, want het geheel weegt meer dan 100 kilo en de balken zijn verre van haaks en recht. We zijn tevreden over het resultaat en kunnen nu aan de afwerking beginnen.

Het wind-, regen- en dierdicht maken van de achtergevel duurde langer dan verwacht en dat kwam doordat het zo gemaakt moest worden, dat we nog bij het vakwerk kunnen en door het scheefstaande vakwerk ten opzichte van de rechte voorzetwand. Er staat nu iets wat bruikbaar lijkt te zijn. Het is nog niet helemaal af; dat komt volgende week.

Tussen het werk aan de wat modernistische badkamer, was er tijd voor meer klassieke kunst in de kamer met de lage deur. De druivenstruik is gegroeid en als het meezit kunnen we binnenkort oogsten.

25 augustus 2023 ‘onnatuurlijke ventilatie’

25 augustus 2023 – de weervoorspellers geven vandaag het kenmerk ‘onrustig en turbulent’ mee; het kan stevig regenen en waaien, met hagel, onweer en windstoten. Koud wordt het daarentegen niet, met 23 tot 31 graden.

Natuurlijke ventilatie in de vorm van raamloze kozijnen, niet-sluitende deuren, kieren en spleten is er in grote delen van het pand nog steeds in overvloed. Bij badkamer2 wordt dit een ander verhaal, want geïsoleerde voorzetwanden, afgetimmerd met OSB en gipsplaten en nieuwe ramen, gaan ervoor zorgen dat tocht geen vrij spel meer krijgt.

De ramen kunnen gebruikt worden voor ventilatie bij mooi, maar zijn minder handig als het kouder is of waait. Voor die momenten komt er een elektrische afzuigventilator, die – omdat we die denken die niet zo vaak te gaan gebruiken – via een schakelaar bediend kan worden.

Het ontbrekende deel tussenwand (inclusief isolatie) aan de kant van de achtergevel zit er ook in. Er moet alleen nog een makkelijk te verwijderen raamwerk met doorzichtig plastic gemaakt worden, zodat er geen ongewenste bezoekers naar binnen komen. Eigenlijk geldt dit ook voor wind en neerslag, dat hebben we liever ook niet binnen.

Van het plafond blijven de onderkanten van de balken zichtbaar en tussen de balken in komt isolatie (15 cm steenwol), met daaronder OSB en gipsplaat. De bevestigingslatjes, isolatie en OSB lukte vandaag, de gipsplaat hopelijk morgen.

De dikke balk in de lagedeurkamer hebben we helemaal kaal gemaakt en net als in de slaapkamer, blijven de balken die erop liggen wit. De meest loszittende verf hadden we er al eerder afgehaald en vandaag hebben we eerste balk wit geverfd.

24 augustus 2023 ‘voorzetachterwand’

24 augustus 2023 – de voorspelde regen is vannacht gevallen en er kan nog meer vallen. Doordat de temperatuur kan oplopen tussen 27 en 35 graden, zal het een zwoele tropische dag kunnen worden en dat werd het ook, want gedurende de dag viel er regelmatig een bui.

Katten, gevleugelde dieren en insecten, proberen al jarenlang gebruik te maken van een ingang die ontstaan is door de ontbrekende hoek van het vakwerk en een stuk achtergevel. Vandaag zijn we begonnen hier een einde aan te maken, door het plaatsen van een voorzetwand achter het vakwerk. In een later stadium wordt het vakwerk dan gerepareerd en ziet alles er weer oud uit.

Hierbij valt eens te meer op, hoe schuin het vakwerk van de achtergevel staat. Bij het plafond staat de voorzetwand bijna tegen het vakwerk aan en op de vloer is er zeker 15 cm ruimte tussen voorzetwand en vakwerk. De wand tussen badkamer en terras is gelukkig rechter. Ook deze wand moet geïsoleerd worden, omdat het een overdekt buitenterras wordt.

Omdat de stahoogte in de badkamer beperkt is tot ca. 2,2 meter, gaan we voor een verlichting van 3 inbouwspotjes in het plafond. Dit betekent, dat de elektriciteit voor de spotjes erin moet zitten, voordat het plafond erin kan. Daar zijn we vandaag ook mee bezig geweest.

23 augustus 2023 ‘materiaaltekort’

23 augustus 2023 – met temperaturen van 26 tot plaatselijk 34 graden, is dit qua temperatuur de laatste topdag van deze week. Morgen zou het omslaan en voor de tuin zou dat geen kwaad kunnen.        

Het werk aan badkamer2 schiet sneller op dan verwacht en dat leverde materiaaltekort op. Na bezoekjes aan een paar bouwmarkten kunnen we weer wat vooruit, als missen we ook nog het e.e.a..

De eerste opzet van de voorzetwand voor de achtergevel leverde wat ruimtegebrek op bij de douche en daarom is de opening waarin de ramen komen aangepast; die zou aanvankelijk – net als bij de dakramen op de vide – schuin worden, maar wordt nu recht.

22 augustus 2023 ‘enigszins modernistisch’

22 augustus 2023 – evenals gisteren een volop zomerse dag, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Morgen krijgen we nog zo’n dag, maar daarna wordt het – volgens de voorspellers – minder warm.

Vandaag stond het vervolg van gisteren op het programma, oftewel de badkamerwanden. In de wand tussen badkamer2 en het terras, komt een oud wagenwiel als raam (met matglas). We hebben de plaats van het raamkozijn bepaald en een cirkel uit de OSB-platen gezaagd.

Dat er nu ook een deel van de tussenwanden staat, geeft een veel beter idee van de afmetingen van de badkamer, die we in gedachte eigenlijk wat groter ingeschat hadden. We willen de ruimte zo goed mogelijk benutten, zonder alles te dicht op elkaar te proppen. Om eventueel geprop te voorkomen, wordt de wastafel een kwartslag gedraaid en kom tegen de wand van het voorportaaltje en de inbouwkast.

Badkamer2 wordt de modernste ruimte tot nu toe, die ook naar hedendaagse maatstaven enigszins comfortabel moet worden. Dus: geen kierende ongeïsoleerde vloeren, wanden en plafonds en oude houtworm bevattende houtconstructies, maar OSB-voorzetwanden, voorzien van dampremmende folie, PIR-isolatie en hier en daar een opgeknapt stuk oud hout.

De komende dagen komt ook de badkamerwand aan de kant van de achtergevel erin en omdat het vakwerk er ook nog ingezet moet worden, was het even puzzelen met de schroefstempels die de achtergevel ondersteunen. “Dankzij” de scheefstaande achtergevel denken we dit opgelost te hebben en de tijd zal leren of dat ook zo is.