ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 april 2022 ‘tuinwerk’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

27 april 2022 – het aangekondigde wat warmere weren laat nog even op zich wachten. De ochtend begon grijs en bewolkt met een buitentemperatuur van 6 graden en voor vandaag is er 11 tot 19 graden voorspeld.

Vandaag hebben we de hele dag in de tuin gewerkt en zoals elk voorjaar lagen er overal weer bergen kastanjebladeren. Ook het onkruid had de winter goed doorstaan en er lag nog het nodig snoeiafval van vorig jaar.

In de boventuin waren de nodige kastanjes uitgeschoten. Gelukkig was de grond nog vrij vochtig en zacht, zodat ze er makkelijk uitgetrokken konden worden; het waren er meer dan 100.

Al snel waren de speciekuipen gevuld met groenafval en we hebben 2 tripjes naar de groenstort gemaakt met een auto vol speciekuipen emmers.

We hadden de nodige zomerbollen meegenomen en die hebben we gepoot. Het is nu afwachten of ze opkomen en of ze het doen op leemgrond. In de boventuin hebben we een paar kleine stukjes ontgonnen en ook hier hebben we wat bollen gepoot. Het is de bedoeling om de overwoekerende klimop geleidelijk aan te vervangen door planten en dan bij voorkeur planten die bloeien.

Het voorjaar betekent ook dat de tuinbeelden weer van de winterstalling naar de tuin verhuizen. De kleinere beelden hebben we vandaag gedaan, de grote doen we de volgende keer.

De foto’s komen nog.

26 april 2022 ‘een koele ontvangst’

26 april 2022 – aan het einde van de middag kwamen we aan in een koel Kröv en een nog wat koelere woning. In de woonkamer was het 14 graden, in de gang net boven de 10 en in de werkplaats 8. Op de bovenverdiepingen is de temperatuur, vanwege de gebrekkige isolatie, sterk afhankelijk van de buitentemperatuur en daar hebben we (nog) geen permanente thermometers hangen.

Bij de rondgang door de tuin viel op, dat de tuin veel minder wild was dan eerdere voorjaren. Dit komt omdat we nu voor het eerst de meeste struiken al in de herfst hadden gesnoeid. Wel lagen er, zoals elk voorjaar, de nodige bergen kastanje bladeren.

Ook was een groot deel van de benedentuin bedekt met een groen tapijt van een plantje, waarvan de bolletjes elk voorjaar in grote getalen opkomen. Jammer genoeg bloeien ze niet en gelukkig verdwijnen ze al vrij snel. Welk plantje het is weten we nog niet.

Binnen viel een grote vocht- en schimmelplek op de muur in de gang bij de keukendeur op. We hebben hier al vaker last van vocht gehad en hebben geen idee waar het vandaan komt. Het staat nu op de ‘to do’ lijst en er zal wel het nodige hak- en breekwerk nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.

Aan de andere kant van de deurpost van de keukendeur lag een hoopje gruis. Het lijkt gruis van stuukwerk te zijn, want precies boven het hoopje gruis, was een stukje stuukwerk weg. Hoe dat zo vergruisd is, is vooralsnog een raadsel en we zetten het op de werklijst van dit jaar.

Iets wat geen echt raadsel was, was wat bruinachtig gruis op de kookplaat. Recht boven de kookplaat loopt een oude eiken balk en hierin zitten dus waarschijnlijk weer ongewenste knagers. Het keukenplafond is wel hoog, maar met een trap kunnen we er wel bij om er anti-knaagspul op te doen.

14 april 2022 ‘heropening Ratskeller’

14 april 2022 – in het midden van Kröv staat al jaren een vrij groot hotel-restaurant, genaamd Ratskeller. Een tijdje geleden is het van eigenaar gewisseld en na een grondige renovatie openen Andre Weber en Sebastian Weber vandaag de deuren.

De website van de Ratskeller is te vinden op https://www.ratskeller-kroev.com/ en het blad waarin dit artikel stond is te vinden op https://archiv.wittich.de/epapers/702/2022/14/html5forpc.html.

20 januari 2022 ‘regenwatertuinpomp’

20 januari 2022 – in de toekomst willen we een deel van het regenwater opvangen. Nu stroomt het nog meteen het riool in, terwijl het in drogere tijden prima te gebruiken zou zijn voor de tuin. Hoe we het precies gaan doen weten we nog niet, maar het is de bedoeling dat deze pomp ca. 1,3 meter hoge pomp niet alleen ‘voor het mooi’ in de tuin staat, maar dat er echt water uit komt. Voor het zover is, moeten we bovenstuk wel nakijken, want de handel zit nu behoorlijk vast. 

14 januari 2022 ‘werktuigen met werk’

14 januari 2022 – we zijn geen echte verzamelaars van oud gereedschap, maar als het toevallig voorbijkomt, dan zijn we wel geïnteresseerd. Op Marktplaats zagen we kortgeleden een partij oude handschaven en ook nog dichtbij. We gingen kijken en kwamen terug met 2 dozen schaven. Als bonus zat er nog een oude zaagtandzettang bij en een slijpsteenscherper. 

Op s0mmige schaven staan de initialen van de maker, waardoor we weten dat ze meer dan 100 jaar oud zijn. Op een paar metalen schaven is met enige moeite de naam van de fabrikant te lezen; de ‘Ohio Tool Company’. Er zit nog wel wat werk aan voordat de schaven echt gebruikt kunnen worden, maar het leuke is dat je ze ook kunt uitstallen in de werkplaats.

Op Internet hebben we intussen de nodige informatie over de schaven gevonden en er blijken zelfs verenigingen te zijn van handschaafverzamelaars en handleidingen hoe je de ouderdom van een handschaaf kunt achterhalen.

 

 

7 december 2021 ‘verouderingskuren‘

7 december 2021 – daar waar mensen al eeuwenlang op zoek zijn naar werkende verjongingskuren, zijn wij op zoek naar een goede en praktische verouderingskuur voor de eiken planken, zodat ze beter passen in het huis. Ze zien er nu te mooi en te nieuw uit.

Dit zijn de eerste resultaten, na een behandeling met (a) een roterende staalborstel (de zachtere delen gaan eraf en de planken worden iets ruwer). Daarna (b); een verfafbrander (die het hout donkerder maakt) en tenslotte (c), een laag oude lijnolie (die de nerf duidelijker naar voren laat komen). Voordat we verder gaan, willen we eerst kijken hoe het staat.

Het is namelijk nog een hele klus om zo ruim 60 vierkante meter te doen en dus willen we vooraf zeker weten dat het goed staat.

 

2 december 2021 ‘nog meer hout’

2 december 2021 – omdat er nog de nodige vakwerkreparaties op het programma staan, houden we constant onze ogen open als er hout voorbij komt. 

Dit keer kwam de oogst van een online veiling, van o.a. eiken balken, Douglas balken en eiken planken. De eiken balken zijn bestemd voor de oude slechte achtergevel. In het deel van de ‘kamer met de lage deur’ zitten de nodige rotte balken die vervangen moeten worden. De Douglas balken kunnen we gebruiken voor de wand tussen het terras en de terraskamer. 

Met de eiken planken zou je een vloer van ruim 30 m2 kunnen leggen, waardoor ze bruikbaar zijn voor woonkamer2 of voor de puntkamer. T.z.t. kijken we wel waar ze het beste passen. Het hout ligt nu in een tussenopslag en eerst maar eens zien dat we het allemaal in Kröv krijgen.

De beste wensen voor 2022

De originele foto die we gebruikt hebben:

8 november 2021 ‘een houtauto‘

8 november 2021 – op Internet hadden we een partijtje hout gevonden voor een schappelijke prijs; eiken planken/plankjes in diverse lengtes, breedtes en diktes.

Het moest nog wel even opgehaald worden en tijdens het inladen bleek het wat meer dan verwacht. De auto zat echt helemaal vol, tot aan de nok.

Deze partij hout is kandidaat voor bijvoorbeeld een vloer in een slaapkamer, maar het moet dan wel een wat ouder uiterlijk krijgen. Ook moeten we kijken hoe we de planken aan elkaar maken; als eerste gaan we het proberen met een losse veer. Omdat het hout vrij dun is (9 mm), kan het zijn dat we het nog op multiplex moeten lijmen.

Kortom, weer werk genoeg….

30 oktober 2021 ‘intern transport‘

30 oktober 2021 – het weer is ietsje minder dan gisteren, want het wordt maar 11 tot 17 graden en er kan wat regen vallen. Ook binnen is het koel; de “vintage” badkamer bijvoorbeeld, die toch al niet uitblinkt door comfort, is met 10 graden een Spartaans washok nu de kachel daar niet aan kan vanwege de tijdelijk aanpassing van de elektriciteit.

We wachten nog even met in de tuin werken en gaan eerst wat anders doen.

De kast/werkbank die we gister in de garage gezet hadden, moest naar de werkplaats. In meters is de afstand maar 10-15 meter, maar er is wel een hoogteverschil van ca. 1,5 meter.

De grootste hindernis is het trapje van de garage naar de koeienstal. Tillen was geen optie en dus hebben we van planken en platen een oprit gemaakt. Omdat die redelijk steil was, moest een touw, wat dubbel om een eikenbalk in de deuropening van de werkplaats zat, voorkomen dat de kast er achteruit weer af zou rijden.

Om te voorkomen dat de hondjes er aan de zijkant af zouden rijden, hebben we voor de zekerheid opstaande planken aan de zijkanten gezet.

De rit naar boven ging vrij voorspoedig; eentje duwde de kast omhoog en nummer twee zorgde dat het touw zo strak mogelijk bleef staan. Een tijdje later stond de kast in de koeienstal en was de grootste hindernis overwonnen.

Na de koffie was de 2e hindernis aan de beurt; 1 tree van de koeienstal naar de werkplaats (Scheune). Dit ging een stuk makkelijker en even later stond de kast in de werkplaats. We laten hem nog even op hondjes staan, totdat we precies weten waar hij komt te staan.

De rest van de werkdag zijn we verder gegaan met snoeien en opruimen in de tuin en gelukkig was er nauwelijks regen. We konden weer 3 speciekuipen en 4 emmers aan de groenstort doneren. 

Eén van de muren met de buren is in matige staat (staat op de ‘to do’ lijst). Een paar jaar geleden (in 2018) hebben we hier alle klimop afgehaald en de muur aan de bovenkant afgedekt met plastic zeil.

Het was er nog niet van gekomen om aan de muur te werken en de klimop had het zeil intussen weer aardig overwoekerd. Toen we op de ladder stonden om de klimopbomen bovenop de muur te snoeien, zagen we hoe wonderlijk de klimop in de afgelopen decennia gegroeid was.

Uit de muur stak een horizontale stuk van in elkaar gedraaide en aan elkaar vastgegroeide klimop(wortels), waaruit een soort van klimopboompjes staken. Door de begroeiing hadden we dit nooit eerder kunnen zien.

Na het snoeien van de klimop bleek het uitsteeksel ruim een meter lang te zijn en was het op het dikste punt ongeveer 20 cm dik.

Klimop blijft doorgroeien en om te voorkomen dat het bij harde wind uit de muur getrokken zou worden, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de toch al niet zo degelijke muur, besloten we om het wortelgevaarte er helemaal af te halen.

Met een zaag hebben we de stronk doorgezaagd en toen het gevaarte op de grond lag, bleek er in de stronk een tuinpaaltje te zitten. Bovenop de muur staan meer van dit soort paaltjes en deze was decennia geleden omgevallen en overgroeid met inmiddels centimeters dikke klimoptakken. 

Vervolgens hebben we de kleinere takken er met een snoeitang afgeknipt. Zonder klimop ziet het er heel anders uit. We denken dat wanneer de klimop in het voorjaar echt gaat groeien, de nu kale snoeiplekken al vrij snel niet meer te zien zijn.

Het was inmiddels bijna donker, dus tijd om te stoppen.