ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 septermber 2021 ‘Hänchen’s Born’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

Na het gebruikelijk opruimwerk gingen we weer een poging wagen om naar Hänchen’s Born te lopen. De vorige poging, op 25 oktober 2020,  was letterlijk in het water gevallen doordat, de steile paden vanwege de regen te glad geworden waren. Nu was het droog weer met een zonnetje, dus dat was een probleem minder.

Hänchen’s Born (dialect?) of Hähnchen Born ligt op de Kröver Berg en is schuilhut voor wandelaars en een openbare grill- of barbecueplaats. Hänchen of Hähnchen zal verwijzen naar (gegrilde) kip en Born (= bron) zou kunnen verwijzen naar de bron van de Beyerbach die hier begint. 

Dit zou de Beyerbach moeten zijn, die bijna droog staat. Vanaf hier loopt de beek grotendeels ondergronds door een soort rioolbuizen door Kröv heen richting de Mosel. De beek komt tussendoor nog even bovengronds en ook het laatste stuk naar de Mosel is bovengronds. 

11 september 2021 ‘wikkellattenwerk‘

11 september 2021 – de temperatuur is met 19 tot 24 graden ongeveer hetzelfde als gisteren, met de voorspelling ’s ochtends kans op regen en ’s middags beter weer.

Het hapje uit de afdekplank wat we gisteren afgetekend hadden, hebben we uitgezaagd. Dit betekende niet dat de plank goed paste. De bovenrand van het vakwerk waar de plank op rust is verre van recht, met overal spleten tot gevolg.

We hebben eerst geprobeerd om de balk vlakker te schaven, maar dat bleek al snel onbegonnen werk, want het verschil was minstens 6 mm. Het volgende idee was, om de spleten vanaf de achterkant met een klein flexibel latje dicht te maken. Dit gaan we doen. Helaas is er witte kit zichtbaar onder de plank en hier moeten we nog wat op verzinnen; afdichten of overschilderen. Het werd uiteindelijk dichtkitten met een speciale houtscheurenvuller voor vakwerk, die we nog hadden liggen.

Er is steeds beter zicht op waar in de puntkamer het Douglashout in het zicht blijft. Her en der gaan we het moderne Douglashout “verouderen” met 2 lagen notenbeits, zodat het beter past bij het oude hout. Dit keer was de voorkant van de balk van het tussenvloertje aan de beurt.

Op het tussenvloertje zijn we verder gegaan met de middelste baan. Helemaal afmaken kunnen we die niet, omdat eerst de elektra aangelegd moet worden. Bovenop het tussenvloertje komt een stopcontact en aftakking naar de 2 spotjes en de plafondlamp. Het enige wat nog ontbreekt is een passende schakelaar.

Als alles volgens plan gaat, dan wordt de volgende keer de steektrap geplaatst. Dit was dus de laatste gelegenheid om een foto van het gerestaureerde leemvakwerk in de toekomstige woonkamer te maken.

10 september 2021 ‘hoog, droog en warm‘

10 september 2021 – vandaag was het op zich een mooie nazomer dag met temperaturen van 19 tot 25 graden. Jammer genoeg viel er net een bui tijdens de koffiepauze, waardoor buiten zitten geen optie was.

Op het inpandige terras blijven de onderkanten van de balken in het zicht. Het zijn echter “moderne” lichte Douglas balken en dus gaan we die donkerder maken met notenbeits. We hebben een stukje gedaan om te kijken hoe dat staat en het ziet er wel aardig uit.

Het grootste deel van de wand tussen woonkamer2 en het terras wordt glas, maar 1 vak blijft gevuld met leem. Dit is een oude tussenwand waarbij men vroeger geen aandacht aan de afwerking had besteed. Voor het toekomstige terras moet dat mooier en vandaag zijn we begonnen met vullen van de gaten met afval resten van leemstenen.

Het grootste deel van de dag hebben we gewerkt op en aan het tussenvloertje van de puntkamer, de hoogste vloer in het huis. De stahoogte is hier ca. 1,4 meter en je staat dus in de punt van het nog ongeïsoleerde dak. Als buiten de zon schijnt is het warm en door de vernieuwde dakbedekking sta je hier hoog, droog en op dagen zoals vandaag ook warm.

Als test hebben we weer een paar vloerplanken schoongemaakt, geïmpregneerd en in de Tungolie gezet. We zijn er nog niet uit of ze zo bruikbaar zijn in woonkamer2, of dat ze nog iets donkerder moeten worden.

Bij de 2e baan wikkellatten hebben we extra planken gemaakt om de isolatie tegen te houden en ook hebben we aan het eind van de banen plankjes gemaakt. In de middelste baan komt verlichting, waarvan we vandaag het eerste lampje gemaakt hebben.

De 2 buitenste banen hebben we afgemaakt; eerst jute op de wikkellatjes, dan dampremmende folie (die geen damp, maar steenwolpluisjes moet tegenhouden) en vervolgens 2 lagen van 8 cm steenwol.

De opening tussen de bovenkant van de vakwerkwand en de onderkant van het tussenvloertje dichten we af met een 3 cm dikke plank. Die plank hadden we vorige jaar al gemaakt en nadat we een steigerbuis weggehaald hadden, konden de plank erop. Er zitten wel behoorlijk grote kieren tussen de redelijk rechte plank en de vrij kromme vakwerkbalk en morgen gaan we wel kijken hoe we dat dichtmaken.

5 september 2021 ‘de laatste loodjes‘

5 september 2021 – de temperatuur kan vandaag oplopen tot 28 graden en halverwege de komende week gaat het richting de 30.

Omdat we het plafond gisteren net niet afgekregen hadden, besloten we dat vandaag maar te doen. Normaal is het werk op deze dag beperkt tot opruimen, stofzuigen, werken in de tuin en bramen/pruimen plukken, maar we wilden graag het plafond afmaken.

De laatste balkjes werden in de rustiek eiken beits gezet en omdat de natte kant aan de onderkant zat, hebben we ze meteen vastgezet. Op deze manier konden we verder en de latjes konden drogen. Niet zo heel veel later zaten alle latjes erop en hadden we er zelfs nog een paar over. Het was meer werk dan gedacht, maar het was het waard, want we hebben een mooi leemwikkellatjesplafond!

Nadat het laatste wikkellatje erop zat, was het tijd voor het traditionale opruimwerk. De stofzuiger had de afgelopen tijd goed z’n best gedaan, want de oogst aan leemstof en vuil was meer dan een halve emmer.

4 september 2021 ‘wikkellattenwerk‘

4 september 2021 – met 21 tot 27 graden was de voorspelde temperatuur nagenoeg hetzelfde als gisteren. Prima om buiten te eten, maar al wel redelijk warm bij het werken onder het nog ongeïsoleerde dak.

Van ’s ochtends totdat ‘s avonds de schemer intrad stonden er wikkellatten op het werkprogramma. Oorspronkelijk werden de latjes gebruikt om leem met stro vast te houden in wanden en vloeren. Toen we jaren geleden een paar doorgerotte vloeren en wanden gesloopt hebben, hebben we de wikkellatjes bewaard. Eigenlijk alleen omdat het eikenhout was, want we hadden geen idee of we er nog iets mee konden doen.

Sommige latjes hebben wel zo’n 10 jaar her en der op diverse stoffige stapels gelegen, totdat we het idee kregen om ze te gebruiken voor het plafond in de toekomstige ‘master bedroom’. We hebben de meest bruikbare uitgezocht en konden aan de slag.

Met een staalborstel op de slijpmachine werd het meeste leem en vuil eraf geborsteld. De rest deden we met een stevige staalborstel op de haakse slijper, waarmee ook het zachtere hout (spint en houtworm) verwijderd werd. Dit alles leverde wel een enorme stofbende op.

Daarna kwam het op maat zagen. We hadden 3 verschillende lengtes nodig en omdat korter maken wel gaat, maar langer maken niet, zijn we begonnen met de langste. Ze hoefden niet naadloos op elkaar aan te sluiten; een kleine spleet tussen de latjes was geen probleem. Waren ze erg krom en werd de spleet meer dan een centimeter, dan  werden ze in de lengte ietsje rechter (maar niet te recht) gezaagd.

Twee verdiepingen hoger kwam er eerst een laag impregneerolie op, tegen schimmel en ongedierte. Die was -vanwege de warmte- snel droog en meestal kon dezelfde dag de rustiek eikenbeits erop. Omdat dit er alleen aan de zichtkanten op kwam, keken we welke kant van de latjes het mooist was.

Als laatste werden de latjes tussen de balken vastgemaakt met een dotje kit en een paar tackernagels. Hierbij probeerden we om de zeer verschillend gevormde latjes zoveel mogelijk in elkaar te passen. Op de latjes hebben we jute gedaan zodat het er van onderaf beter uitziet.

We kwamen wel een heel eind vandaag , maar helemaal af is het nog niet. Rondom de staander moeten we de bevestiging nog aanpassen er moet nog een goede oplossing voor de verlichting gevonden worden. Daar waar de lampen komen hebben we de latjes voorlopig los laten liggen. Als dit af is, dan kan de rest van de dampremmende folie en de isolatie erop en daarna de vloer.

3 september 2021 ‘omgekeerde promotie?‘

3 september 2021 – een mooie nazomer dag met temperaturen van 22 tot 27 graden, prima weer om buiten te eten. Behalve wat werk in de tuin, stond er ook vandaag alleen binnenwerk op het programma.

Ook vandaag werden er weer de nodige wikkellatjes schoongemaakt en geïmpregneerd. Het einde komt weliswaar in zicht, maar af en toe hebben we ook het gevoel dat het niet op lijkt te schieten.

Voor de afwisseling hebben we ook gekeken of er een handigere manier was om de verf van de eiken vloerplanken af te krijgen, dan het eraf te schuren met de bandschuurmachine. Het eerste probeersel was de vandiktebank, maar dat was geen succes. Door de lijmresten aan de onderkant liep de plank niet goed door de machine, met als gevolg zwarte strepen. De plank eerst omdraaien werkte ook niet. We hadden gedacht dat de planken aardig recht zouden zijn, maar dat was niet zo. Het gevolg was dat maar een deel van de verf of de lijm eraf ging en je er ongeveer 1 mm aan elke kant af zou moeten halen om de rommel eraf te halen. De vraag is dan ook of je met de groef en veer verbinding nog wel een vlakke vloer krijgt.

Daarna hebben we geprobeerd de lijmresten eraf te krijgen met een staalborstel in de haakse slijpen en dat leek een betere optie. Juist doordat de lijm er niet helemaal af ging en er vlekken ontstonden, kreeg de plank een ouder uiterlijk. Hierdoor worden ze mooier en zouden ze zelfs te gebruiken zijn voor woonkamer2; in feite een promotie.

Voor de slaapkamer zoeken we wel naar een andere vloer, dat hoeft geen eiken ze zijn en die mag ook dunner dan 20 mm zijn.

2 september 2021 ‘verouderend nokwerk‘

2 september 2021 – bij aankomst was er nog tijd om wat te doen en we zijn tot vrij laat in de avond doorgegaan. Jammer was, dat het werk binnen was, want het was mooi weer. Gelukkig konden we wel buiten eten.

De staanders en de nok van het project puntkamer, oftewel de toekomstige ‘master bedroom’ zijn van Douglas hout en dat steekt wat modern af tegen het oude eikenhout van de tussenwand en de achtergevel.

Eerder hadden we al ander Douglashout (o.a. in de koeienstal) verouderd met 2 lagen notenbeits en dat hebben we nu met dit hout ook gedaan. Het wordt hierdoor natuurlijk geen eikenhout, maar in het geheel ziet het er aanzienlijk beter uit.

Van de eikenhouten achtergevel die in het zicht blijft hebben we wat balken schoongemaakt en geïmpregneerd. Tussen de balken in moeten we nog wel nog isoleren en vanwege de onregelmatigheid van het hout wordt dat nog een aardige uitdaging.

Wat al verwacht was, het tweede stuk van de 3e oplegbalk voor de wikkellatjes was net als de eerste ook 5 cm te kort. Voordat die erop kon, moest er dus een stukje aan gezet worden. Toen dat gedaan was kon die erop, al viel het niet mee om hem op de juiste plaats te krijgen. Bij de vierde poging waren we tevreden. Voor de zekerheid hebben we er nog een tijdelijk steuntje onder gezet en daarna zat het werk er op voor vandaag.

29 augustus 2021 ‘opruimen & verouderen‘

29 augustus 2021 – de minimumtemperatuur ging omlaag naar 13 graden, maar het werd gelukkig geen slechte dag. Vandaag was het weer opruimdag, iets wat geen overbodigheid was na een paar dagen leemwikkellatjes borstelen en zagen.

Toch stond er ook nog echt werk op het programma, want hoog in de puntkamer bij de nok, hebben we Douglashout in de Wengé-olie gezet. Hiermee wordt het aanzienlijk donkerder en na 2 lagen lijkt het op afstand op oud eikenhout en dat is precies de bedoeling. 

28 augustus 2021 ‘de eerste rij‘

28 augustus 2021 – qua somberheid leek de dag erg op gisteren, waarbij de temperatuur nog een graadje lager was.

De wikkellatjes die we gister schoongemaakt hadden konden in de rustiek eiken beits gezet worden en niet lang daarna hebben we ze vastgemaakt op het plafond van het tussenvloertje. Rond het middaguur was de eerste en tevens breedste rij af.

Nog 2 rijen te gaan. Voor de laatste rij moeten we eerst een bevestigingsbalkje maken, zodat we ook weten hoelang de wikkellatjes moeten worden. 

In woonkamer2 hebben we intussen een deel van het vakwerk aan de terraskant in de lijnolie gezet. In dit deel van het vakwerk komen ramen en een deur en we moeten nog kijken hoe we dat gaan afwerken.

Het vastmaken van het balkje voor de derde rij leemwikkellatjes ging niet soepel, want het balkje wat we vorig jaar gemaakt hadden was 5 cm te kort. Een hele nieuwe maken kost behoorlijk wat tijd, dus hebben we voor een verlenging gekozen. Het moet wel weer geverfd worden, maar dat doen we deels als het balkje min of meer op z’n plaats zit.

We hebben ook weer wat wikkellatjes schoongemaakt en zijn nu (hopelijk) over de helft. Van de langste hadden we er een paar over en die hebben we als test op de derde rij gedaan. Dat ging prima. Volgende keer gaan we het 2e bevestigingsbalkje voor de derde rij maken.

 

27 augustus 2021 ‘puntkamerwerk‘

27 augustus 2021 – op deze wat sombere bijna herfstige dag, met temperaturen van 14 tot 20 graden, liep de planning behoorlijk in de soep.

Het deel van het vakwerk in de toekomstige woonkamer (oftewel woonkamer2) waar de steektrap voor komt te staan is nu helemaal af. Als finishing touch kwam de laatste lijnolie er vandaag op.

Het grootste deel van de werktijd werd besteed aan de puntkamer; de nodige leemwikkellatjes zijn geborsteld, op maat gezaagd, geïmpregneerd en in de rustiek eiken beits gezet. Morgen gaan ze erop.

Daar waar de langste wikkellatten moeten kom is nu een doorgang om via de ladder op het tussenvloertje te kunnen komen. Om verder te kunnen hebben we ladder op een andere plek neergezet.

In de middelste baan van wikkellatten komen 2 lampjes die zo min mogelijk moeten opvallen. We hadden wat verzonnen en de lichttest viel positief uit, we gaan dit doen. Later bedachten we dat het bij deze constructie geen lampjes kunnen vervangen, we moeten het dus anders oplossen.

Aan het dakkapelloze dakdeel van de puntkamer gingen de laatste platen houtvezelisolatie erop. We kunnen nu verder met de steenwol isolatie. Om de steenwol goed op z’n plek te houden doen we tegelijkertijd dampremmende folie op de balken.