ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

juli 2021 ‘Hochwasserfrei’

Juli 2021 – het hoge water wat in Nederland, België en delen van Duitsland catastrofale gevolgen had, heeft gelukkig in Kröv tot niet zo veel extra overlast gezorgd. Dat de Mosel overstroomt is op zich niet bijzonder, want dat gebeurt hier bijna elk jaar. Bijzonder is wel dat het dit keer in de zomer is en niet zoals anders in de winter.

Huizen die niet geraakt zouden kunnen worden door hoog water krijgen hier in makelaarsadvertenties de toevoeging ‘Hochwasserfrei’ mee. Ons huis hoort daar ook bij. De kans dat de Mosel zo ver overstroomt dat wij geraakt worden is nagenoeg nihil. De kans is misschien groter dat kleine beekjes zoals de Beyerbach en de Rathausbach in wilde rivieren veranderen.

Bewoners van huizen langs de Mosel die niet Hochwasserfrei zijn, zijn voorbereid op het hoge water. Delen van het pand waar soms meerdere keren per jaar water kan staan, worden niet gebruikt als woonruimte. Het zijn garages of opslagruimten met spullen die tegen water kunnen of snel te verplaatsen zijn.

De horeca in de gevarenzone is ook voorbereid op erg hoog water, zoals dit jaar. Op de vloeren liggen tegels en belangrijke zaken kunnen makkelijk op pootjes gezet worden. Zodra het water gaat zakken staan overal de (kelder)deuren open om de vocht eruit te laten. 
Is het droog, dan wordt het weer in gebruik genomen, totdat het weer hoogwater is. 

11 juli 2021 ‘donkere tijden‘

11 juli 2021 – ondanks het mooie weer met temperaturen tot 26 graden, brak vandaag toch een donkere tijd aan. Na een paar keer knipperen viel het licht in de woonkamer uit. Aan de zekeringen en aardlekschakelaar was niets te zien. Ook op de gang en in de badkamer was het donker, maar in de rest van het huis was wel elektriciteit.

De leemwikkellatjes die helemaal af waren hebben we op de balken van het tussenvloertje van de puntkamer gelegd. Het geeft een goed idee hoe het gaat worden en we gaan de rest ook doen.

Voor de rest was het een opruimdag, want: “Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar gezaagd wordt valt zaagsel.”

10 juli 2021 ‘de steektrapbomen‘

10 juli 2021 – het weer was deels het omgekeerde van gisteren, overdag warm (21 tot 27 graden) en zonnig en ’s avonds regen.

Vandaag stond vooral de toekomstige woonkamer op het programma en het werk was een vervolg van gisteren. De leemvulling van de vakken van het vakwerk achter de trap werden gerepareerd met Unterputz. Als de trap er eenmaal staat kun je er lastig bij.

De rechter trapboom wordt recht en de 2 delen worden met een ‘Schräges Hakenblatt mit Keilen’ verbinding aan elkaar gemaakt. Het maken van de verbinding was wat lastiger doordat de 2 balken die aan elkaar gemaakt moesten worden niet dezelfde dikte en hoogte hadden.

De test van de verbinding verliep prima. De uiteinden lagen op blokken en probleemloos konden er 2 personen op staan. In het echt heeft de trapboom veel minder te verduren, dus kunnen we de trap met een gerust gevoel gaan gebruiken.

In de linker trapboom komt een knik zodat de onderste treden iets gedraaid zitten. Dat komt goed uit, omdat er in de 2 stukken balk een behoorlijk groot maatverschil zit. Dat valt nu nauwelijks op.

De treden gaan we maken van eiken wagonplanken van ca. 4 cm dikte. De planken zien er behoorlijk doorleefd uit en dat past prima in het geheel. In de trapbomen komen sparingen waarin de treden zitten, zodat het een stevig robuust geheel wordt.

Met de eerste 2 treden hebben we een testopstelling gemaakt en dat zag er goed uit. Als de trap af is, dan zal het lijken alsof die daar altijd heeft gestaan. Jammer genoeg moeten we alles weer weghalen, omdat de vloer eronder en de wand erachter nog niet af zijn.

Op het vakwerk van het toekomstige inpandige terras komt tijdelijk doorzichtig plastic. Dit omdat er binnen nog wanden geheel of gedeeltelijk ontbreken en we niet willen, dat regen wind, vliegend ongedierte en katten vrij naar binnen kunnen. We kregen het net niet af, dus volgende keer verder.

Het andere deel, met het witte zeil, was wel grotendeels af en de helft van het blauwe zeil kon eraf. Het ziet er vanaf de tuin meteen heel anders uit en het stimuleert om verder te gaan met de rest van de gevel.

 

9 juli 2021 ‘steektrapversterking‘

9 juli 2021 – omdat er een temperatuur van 19 tot 26 graden was voorspeld, dachten we ‘s avonds aan de Mosel te kunnen eten, maar dat feest ging niet door. De hele dag door vielen er buien en pas in de avond kwam de zon door. Hopelijk is het weer morgen beter.

Het leem waarmee we de vorige keer gaten gedicht hadden in de toekomstige woonkamer wand, was nu droog genoeg om met de Unterputz te beginnen. Dit is het grofste leemstucmiddel, wat er als eerste op komt. Het eerste vak is gedaan en het is een wereld van verschil.

De polijstschijf op de slijpmachine hadden we vervangen door een staalborstel, om te kijken of het hiermee makkelijker was om de leemwikkellatten schoon te maken. We moeten er nog ca. 190 en elke vergemakkelijking is meegenomen. Het resultaat viel niet tegen; zo’n 80/90% van het vuil gaat er zonder moeite af en het laatste stukje doen we wel met de haakse slijper.

Ondertussen was ook de trappenmaker aangekomen en konden we gaan overleggen over de steektrap. De uitgezochte balken waren helaas net iets te kort. We gaan er 2 aan elkaar maken en voor het onderste deel tot aan de knik gebruiken we een iets dikkere balk. Die knik komt erin zodat de onderste treden iets gedraaid zijn, waardoor je er makkelijker op loopt.

Ook de rechter trapboom, die recht blijft, was te kort en hier komt een stuk aan met een ‘Schräges Hakenblatt mit Keilen’ verbinding. Omdat het een steile trap is, is de belasting niet zo heel groot. Vandaag zijn we begonnen aan de verbinding, morgen maken we het af.

Bij het witte zeil waren we een klein stukje vergeten en dat hebben we nu dichtgemaakt. Toen dit gedaan was hebben we het nodige hout beter neergelegd en overlegd over het terugzetten van de oude balkconstructie in de puntkamer. We kwamen hier niet helemaal uit en moeten eerst op oude foto’s kijken naar de originele constructie.

4 juli 2021 ‘gevelisolatietest’

4 juli 2021 – traditioneel bestaat het zondagswerk voor een groot deel uit opruimen en dat was vandaag niet anders. Gelukkig was er ook nog gelegenheid om wat “echt” werk te doen.

Gister hadden we als test 2 isolatieplaten op de achtergevel gelijmd en het was de vraag of ze goed vast zaten. Dat was gelukkig het geval, dus hoeven we ze niet met klemmen vast te zetten. Tegen de montagekit drukken is voldoende. We kunnen de rest zagen en moeten een manier vinden om de spleten tussen isolatie en vakwerk dichten te maken.

Bij de kleur van de leemwikkellatten voor het puntkamerplafond was de keuze gevallen op ‘rustiek eiken’. De eerste 20 latjes hebben we geverfd, dus nog ongeveer 180 te gaan. De volgende keer gaan we ze op het plafond leggen en hebben we een goed beeld van hoe het er t.z.t. uit komt te zien.

 

 

 

 

3 juli 2021 ‘geen echt Trachtentreffen‘

3 juli 2021 – dit zou de mooiste dag van het weekend moeten worden, 22-28 graden en geen regen.

Normaal zou dit weekend het Trachtentreffen plaatsvinden, maar evenals vorig jaar ging het niet door, al was er wel iets georganiseerd waarvoor je je vooraf moest aanmelden.

Gister hadden we grootste gaten van het leemvakwerk tussen de toekomstige woonkamer en het terras gedicht met hele leemstenen en vandaag hebben we de iets kleinere gaten gedicht met brokken leemsteen en gruis.

Binnenkort gaan we aan de nieuwe trap naar de vide beginnen. Dit wordt een steektrap waarvan een paar treden aan de onderkant wat gedraaid worden. De balken die we hiervoor nodig denken te hebben, hebben we apart gelegd.

De gister gezaagde leemwikkellatten hebben we geïmpregneerd en nagedacht over verdere afwerking. Als de impregeneerolie droog is, zijn de latjes eigenlijk iets te licht van kleur. We hebben er 2 soorten beits opgedaan; rustiek eiken en noten en we denken dat het rustiek eiken wordt.

Ook de planken van de puntkamervloer zouden we graag iets donkerder zien en daar hebben we als test Tungolie en rustiek eiken beits opgedaan. Als het droog is maken we een keuze.

Na de forse snoeiacties van een paar weken geleden kunnen we weer goed bij bepaalde borders, waarvan we 1 muurtje gaan aanpassen. Daar zijn we nu aan begonnen.

De punt van de achtergevel, waar vorig jaar de leien op gekomen zijn, wordt aan de binnenkant tussen de vakwerkbalken geïsoleerd met houtvezel isolatieplaten van ca. 8,5 cm dik. Als afdeklaag komt er leemstuc op met witte leemverf. Al met al niet de beste isolatie in de huidige tijd, maar er is geen ruimte voor meer isolatie.

We zijn er nog niet helemaal uit hoe we de platen vast gaan zetten. Vandaag de eerste test met montagekit, waarbij we de isolatie in het eerst vak met klemmen aangedrukt hebben (= lastig en kost veel tijd) en in het tweede vak zonder klemmen aangedrukt hebben (hopelijk werkt dat). Morgen kunnen we het resultaat bekijken.

De rest van de dag hebben we aan het zeil van de terraskamer gewerkt. Dit witte zeil, wat aan de binnenkant van het vakwerk komt, vervangt het huidige lelijke blauwe zeil aan de buitenkant. Tegelijkertijd moet het zeil ook “katdicht” vastgemaakt worden, waardoor het wat meer tijd kost. Het witte zeil is nu af, inclusief de raamopening met doorzichtig plastic. Volgende keer kan het blauwe zeil eraf en kunnen we het zeil voor het terrasvakwerk doen.

Door jarenlange regen en vocht is een deel van het vakwerk zeer slecht, of zelfs helemaal weg. Dit is de reden dat we een soort afdakje hebben gemaakt en we willen zien of dit goed werkt.

Tussen het werk door waren er nog wat parkeerperikelen, want iemand had z’n auto bijna in onze deuropening geparkeerd. Later bleek dat hij dacht dat hier niemand woonde.

We waren later klaar dan normaal, maar door het windstille weer konden we toch nog geruime tijd buiten zitten.

2 juli 2021 ‘leemwikkellattenplafond‘

2 juli 2021 – de werktijd was kort vandaag, maar het was mooi weer en tot vrij laat konden we buiten zitten en eten.

We hadden weer een nieuw plantje voor de boventuin meegenomen. Geleidelijk aan willen we de grote hoeveelheid klimop vervangen door andere bodembedekkers die het uithouden onder het pruimenbomenbos en bramenstruiken. De planten van de vorige keer stonden er nog redelijk goed bij en een aantal bolletjes waren al uitgeschoten. Het zijn voorjaarsbolletjes, dus het is de vraag of ze nog gaan bloeien.

De vorige keer hadden we de gaten aan de bovenkant van de leemwand onder de toekomstige steektrap dichtgemaakt en nu was de onderkant aan de beurt. In een paar vakken ontbrak de onderste 20-30 cm leemwand en die hebben we nu gedicht met leemstenen en leemmortel gemaakt van leemstenengruis.

Het verder afwerken van hetgeen we vorige week gedaan hadden ging helaas nog niet, want het leek nog niet helemaal droog te zijn.

Een tijd geleden hadden we als test de nodige leemwikkellatjes schoongemaakt, maar die moesten nog op maat gezaagd worden om ze te kunnen gebruiken als plafond voor de tussenvloer in de puntkamer. Dat hebben we nu gedaan en na het impregneren zijn ze klaar voor gebruik.

27 juni 2021 ‘badkamerdeurontworming‘

27 juni 2021 – goed nieuws, vanaf vandaag zijn er geen COVID-19 reisbeperkingen meer waar wij last van zouden kunnen hebben.

Het werk vandaag was beperkt tot opruimen en het “ontwormen” van de badkamerdeur. We hebben de badkamerdeur eruit gehaald en er toen aan de onderkant flink wat antihoutwormspul op gedaan.

26 juni 2021 ‘gaten dichten‘

26 juni 2021 – er is een temperatuur van 21 tot 27 graden voorspeld, eigenlijk een ideale werktemperatuur, niet te koud en niet te warm.

’s Ochtends hebben we samen met de buurman de vaak gefotografeerde roos gesnoeid. Omdat dit een mooie klimroos is, die we ook wel in de achtertuin willen hebben, gaan we proberen de roos te stekken.

Daarna was het tijd voor ‘actie dukdalf’; de pen leek goed vast te zitten, dus kon alles de tuin in. Het kantelen ging niet meer vanwege de pen, dus moesten we hem optillen om de 3 treden van het laatste trapje voorbij te komen. Op een hondje ging het door de tuin, waar ook weer hindernisje in de vorm van een paar treden genomen moest worden.

Aangekomen op de standplaats ging het overeind zetten vrij soepel en niet veel later stond de dukdalf op z’n plaats. De dame erop zetten leverde geen problemen op, zodat een deel van de losgelaten bladeren en druiven weer op hun plaats gezet konden worden. De rest komt de volgende keer.

De grafsteen die uit de veevoederkelder in de tuin kwam hebben we ontmanteld en een deel is hun hergebruikt als opstapsteen naar het terras.

De (steek)trap van de toekomstige woonkamer naar de vide komt voor een oud met leem gevuld vakwerk te staan. Hierin zitten wat gaten en spleten en het is aanzienlijker makkelijker om die nu dicht te maken, dan wanneer de trap ervoor staat.

Van gruis, stukken leemsteen en water hebben we een soort leemmortel gemaakt, waarmee we een aantal leemstenen in de gaten “gemetseld” hebben en de spleten gedicht hebben. Ook is hiermee een lelijke nieuwe balk onzichtbaar gemaakt.

Toen was het vervangen van het zeil van de achtergevel aan de beurt. Aan de rechterkant wordt het lelijke blauwe zeil wat voor het vakwerk zit, vervangen door wit zeil achter het vakwerk. Vooruitlopend op de definitieve aanblik van een Oxenblutrot vakwerk met witte kalkvulling geeft dit al vast een klein beetje een idee hoe het er t.z.t. uit komt te zien.

Omdat bij de rechter hoek zo’n 1,5 m vakwerk inclusief de hoekstaander ontbreekt hebben we eerst met een plaat OSB en wat planken een constructie gemaakt om het zeil op vast te maken. Daarna hebben we het zeil met latjes achter op het vakwerk gezet. De tijd was te kort om het af te maken, dus de volgende keer gaan we verder en maken we er ook een gat voor het raam in.

’s Avond herontdekte we wat “eetafval” van houtwormen bij de badkamerkeur. Morgen gaat de deur eruit en gaat er wat antihoutwormspul op.

25 juni 2021 ‘de bacchante dukdalfdame‘

25 juni 2021 – het was geen slecht weer toen we vertrokken, maar het weer bij aankomst was aanzienlijk beter. We konden buiten in de tuin zitten en eten.

De spullen die we dit keer mee genomen hadden waren wat anders dan anders. Er zat weliswaar een flink stuk eikenhout bij, maar dat was niet voor reparatie. Het stuk dukdalf van ca. 30×30 cm en 1 m lang was de console voor ‘de bacchante dame’.

Met de nodige moeite lukte het om bijna 80 kilo (we hebben het op de weegschaal gezet) zware stuk hout via 2 trapjes in de Scheune te krijgen, waar we er wat later een pen in gelijmd hebben om het beeld op z’n plaats te houden.

Morgen als de lijm droog is, gaat het de tuin in, maar daarvoor moeten we eerst plaats maken. De beoogde plek hebben we vrijgemaakt van zooi en er zo waterpasmogelijk een stoeptegel neergelegd.

De meegenomen planten hebben we gepoot en een enkel bolletje wat de vorige keer gepoot was, kwam boven de grond. Niet echt spectaculair, maar beter dan niets.

De rest van de tijd hebben we besteed aan het opruimen van de tuin en met name aan de honderden minikastanjes die overal lagen. Het positieve hieraan is, dat dit dus geen grote kastanjes worden die in het najaar vallen.

De rozen hadden intussen zoveel bloemen dat ze met plantenstokken overeind gehouden moesten worden. Ook de nog onbekende hittebestendige plant was enorm gegroeid en had wat steun nodig.

Als morgen de dukdalfdame op haar plaats staat, gaan we kijken of we de lelijke zeilen op het vakwerk van de achtergevel weg kunnen halen.