ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 juni 2021 ‘weinig winterschade‘

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

11 juni 2021 – met mooi weer reden we weg en met mooi weer kwamen we aan. De afgelopen dag was het in Kröv mooi zomerweer geweest, maar dankzij de dikke muren was het in de woonkamer niet warmer dan 20 graden.

Na het uitladen hadden we bijna alle buren al weer gesproken en toen was het de hoogste tijd om binnen en in de tuin gaan kijken.

Er was weinig gebeurd tijdens onze afwezigheid. Binnen was de “schade” beperkt tot een kattenkots op de trap en een serie kattendrollen en een stuk vogelvleugel in de toekomstige woonkamer.

Verder waren er 2 stukken houtvezelisolatieplaat naar beneden gekomen. Deze zaten tussen de balken geklemd en moesten nog definitief vast gezet worden. Hopelijk kunnen we alle platen er dit jaar op zetten.

Buiten leek het erop alsof er een tak van de enorme kastanjeboom van de buren naar beneden gekomen was. Een klein zonnecellampje, wat al niet meer werkte, was helemaal kapot en er waren wat stenen van 2 borders (die los op elkaar liggen) die een verdieping lager lagen. Al met al viel het dus mee.

Het relatief koele voorjaar had als voordeel dat het groen veel minder jungle-achtig was. Eén plant het blijkbaar enorm naar z’n zin gehad en zat overal op en in. Dat was het kleefkruid (Galium aparine), wat volgens www.astrologie.ws/kruiden/kleefkruid.htm tal van nuttige eigenschappen heeft (waarvan we nog niets geprobeerd hebben).

Het was weer echt Kröveriaans weer en we konden tot de schemer intrad buiten zitten. Morgen gaan we het groen verder te lijf.

31 mei 2021 ‘een schoon stukje‘

31 mei 2021 – als test hebben we de verf afgeschuurd van een ca. 40 cm lang stukje plank van de toekomstige vloer voor de puntkamer. Heel snel ging dit niet, want de verf is (helaas) van goede kwaliteit. Het resultaat is gelukkig wel goed en in ons gedachte zien we de hele vloer al liggen. Als we binnenkort naar Kröv gaan, dan gaan we het stukje impregneren en neerleggen op de eindbestemming.

29 mei 2021 ‘puntkamervloerplanken‘

29 mei 2021 – we waren weer eens gaan zoeken naar oude planken op Marktplaats voor de puntkamer en de woonkamer.

Dit keer hadden we beet en vonden een partij gebruikte eiken planken niet eens zo ver bij ons vandaan. De afspraak was snel gemaakt, wat nodig was, omdat ze snel opgehaald moesten worden. Na 2 keer heen en weer rijden hadden de planken een nieuwe ligplaats bij ons in de garage.

Het zijn ca. 2 meter lange massieve eiken planken van 18 mm dik en per 2 aan elkaar gelijmd om een extra brede plank te krijgen. Totaal ca. 30 m2; precies het vloeroppervlak van de puntkamer. We kunnen ze nog niet meteen gebruiken, want eerst moet de laag grijze vloerverf er “even” afgehaald worden….

1 februari 2021 ‘oud nieuws’

1 februari 2021 – er ontbraken nog een paar wandelingen met de nodige foto’s. Hieronder staat welke pagina voor het laatst aangepast is, met de aanpassingsdatum tussen haakjes. Je kunt dan zelf zien of er sinds je laatste bezoek wat bijgekomen is.

De beste wensen voor 2021

 

de oorspronkelijke foto die we voor de kerstkaart gebruikt hebben.

12 december 2020 ‘jute’

12 december 2020 – de bestelde rol jute is aangekomen en die ziet er goed uit. Het was een beetje een gok welke dichtheid, die wordt uitgedrukt in gram per verkante meter, het beste was. We hadden gekozen voor de middelste en het lijkt erop dat we hiermee de dampwerende folie in de vide en het zwarte plastic in de het tussenvloertje kunnen wegwerken. Of dat echt zo is, hopen we binnenkort te gaan zien.

1 november 2020 ‘het zit erop!’

1 november 2020 – vandaag was het de warmste, of beter: minst koude dag van de week. Zoals bijna altijd sluiten we af met een opruimdag en dat was nu ook het geval. Dit leverde binnen de nodige emmers zaagsel, afvalhout en stof op en buiten kastanjes en bladeren.

Toen de lijmklemmen van de balken van het tussenvloertje afgehaald waren, konden de leemwikkelhoutjes erop, zodat we goed konden zien hoe het zou worden. Het ziet er goed uit, zeker als je de steiger en bouwlamp wegdenkt. We gaan hier vooralsnog mee door en schatten dat er nog een kleine 200 leemwikkelhoutjes schoongemaakt en geïmpregneerd moeten worden.

Ook hebben we de nodige foto’s gemaakt, waaronder een foto van het uitzicht door het bovenste dakraam. Dat hadden we beter gisteren kunnen doen, dan hadden we een veel scherpere foto gehad. Door het vocht was het beeld wazig en alleen als je weet wat je zou kunnen zien, dan zie je het; de ruïne van het Wolfer Berg-Kloster. De volgende keer maken we een betere foto en hopelijk duurt dat niet te lang.

31 oktober 2020 ‘leemwikkelhoutplafondwerk’

31 oktober 2020 – het was droog vandaag, zodat we ook buiten wat konden doen. Het kastanjerapen is een soort seizoenswerk, want het komt elk jaar terug zolang de grote kastanjeboom van de buren er staat. Die staat er mogelijk al een eeuw en zal er voorlopig nog wel blijven staan.

Binnen stond het plafond van het tussenvloertje in de puntkamer op het programma. Hiervoor gebruiken we de houtjes die we uit de leemwikkels van wanden en vloeren gehaald hebben. Her en der liggen al jaren stapels van die houtjes te wachten op hergebruik, want weggooien vonden we zonde.

Als eerste moeten ze schoongemaakt worden, dat doen we met een roterende staalborstel. Dat gaat met redelijk grof geweld, maar goed eikenhout is hier tegen bestand en de slechte stukken borstel je eraf.

De volgende stap is het op lengte afzagen zodat ze precies tussen de balken passen. De te kromme stukken worden ook in de lengte wat rechter afgezaagd, zodat de spleten ertussen niet te groot worden.

Het idee is om het vloertje te isoleren met steenwol, om zoveel mogelijk warmte uit de slaapkamer te houden. Om te voorkomen dat er stukjes steenwol tussen de houtjes naar beneden vallen, komt er (zwart?) plastic op de houtjes. Dit plastic mag niet zichtbaar zijn en daarom komt er waarschijnlijk eerst een laag jute op de houtjes. Dit alles moeten we nog wel een keer testen.

Voordat we aan de houtjes begonnen, hebben we eerst de ophangpunten voor de 2e balk gemaakt en toen die erop zaten, meteen de 2e balk vastgemaakt. Om te kunnen zien hoe het eruit ziet zijn minimaal 2 balken nodig en we willen morgen perse een idee krijgen.

Op de bovenkant van het tussenvloertje komen OSB-platen en om er te kunnen werken hebben we de 1eplaat erop gelegd. Definitief vastzetten kan niet, want de leemwikkelhoutjes en isolatie moeten er nog in; de plaat zit tijdelijk vast met lijmklemmen. De rest van het vloertje komt nog en dan kunnen we ook goed bij het vakwerk wat we nog in de punt moeten maken.

Een ander karweitje wat nog moet wachten op beter weer is het stukje vakwerk aan de zijmuur. Het hout voor de basisconstructie is af, nu de kleinere stukken voor binnenin nog. We weten nog niet of we het eerst ophangen of dat we eerst de rest gaan maken. 

30 oktober 2020 ‘het dak is af!‘

30 oktober 2020 – dat de temperatuur ietsje hoger lag als gisteren, was vandaag niet van belang. Belangrijker was dat toen de dakdekkers de laatste delen van de steiger afgebroken en ingeladen hadden, het dak af was.

We konden nu weer rustig verder aan het tussenvloertje in de puntkamer. Balken kregen hun eerste of tweede laag beits en ontbrekende balk aan de linkerkant van het vloertje werd gemaakt.

De eerste dikke plank die als een soort balk dienst moet gaan doen was af en had een kleur die aardig in de buurt van eikenhout komt, zeker als je er geen bouwlamp op richt.

Het vastmaken ging redelijk soepel, met lijmklemmen werd die tegen de draagconstructie aan gedrukt en toen konden we hem van bovenaf vastzetten, zodat er geen schroeven in het zicht zaten. Wel hebben we er van onderaf een paar tackerspijkers ingedaan, zodat we eigenlijk zeker weten dat de plank niet naar beneden komt, ook niet als de leemwikkelhoutjes erop liggen.

In 2020 hebben we in Kröv niet gedaan wat we wilden doen, maar als we dit wel hadden kunnen doen, dan zouden het dak en de achtergevel nog steeds het bouwhoogtepunt van het jaar zijn geweest.

 

29 oktober 2020 ‘de zon gaat schijnen‘

29 oktober 2020 – de temperatuur deed met 9 tot 15 graden een klein stapje terug, maar dat mocht de pret niet drukken, want het einde van de dakklus was nu echt dichtbij.

Terwijl de dakdekkers buiten bezig waren, waren wij bezig met de ondersteuning voor het tussenvloertje in de puntkamer. Dit maken we van leemwikkelhoutjes die we op “balken” leggen. Die balken zijn van Douglas hout en met een paar lagen beits geven we die een eiken uiterlijk.

Boven het vakwerk zit geen ondersteuning voor het puntkamervloertje en die zijn we gaan maken. Aan de andere kant van het vakwerk mag de ondersteuning niet zichtbaar zijn en dus kan de ondersteuning niet te breed zijn. Ook dit wordt van Douglas hout gemaakt wat een eikenuiterlijk krijgt.

Vandaag was het figuurlijk een zonnige dag, want de bovenste helft van de Schieferzon in de achtergevel werd afgemaakt. Daarna ook het stuk eromheen en de randen langs het dak. Hiermee was de  hele achtergevel af. Het is mooi geworden, precies zoals we voor ogen hadden.

Ook de laatste stukjes bij de dakkapellen aan de zijkant werd vandaag afgemaakt en daarmee was het hele dak af. Er was zelfs nog tijd om een deel van de steiger weg te halen.

Geen zorgen meer over dit deel van het dak (er is nog wel een ander zorgelijk deel), laat nu het herfstweer maar komen.