ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

20 juni 2019 ‘Fronleichnam’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

20 juni 2019Fronleichnam, oftewel Sacramentsdag in het Nederlands, is Duitsland een nationale feestdag waarop er dus niet gewerkt wordt. We waren mede daarom later en kwamen tegen de avond in Kröv aan.

Na het uitladen hebben we de helft van de meegenomen plantjes in de tuin gezet, voordat regen en bezoek ons naar binnen “dreef”. Het was gezellig en voor we er erg in hadden was de volgende dag al aangebroken.

10 juni 2019 ‘opruimdag’

10 juni 2019 – 24 graden kan het vandaag worden en er kan de nodige regen vallen. Erg is dat niet, want er staat vooral opruimwerk op het programma.

De schoongemaakte dakbalken lagen nog in de garage; die hebben we opgeruimd en ze liggen nu op de puntkamer bij de rest. 

Voor het vakwerk hebben we de nodige leemstenen gebruikt en ook binnen hebben we nog redelijk wat stenen nodig. We hebben de stenen die we nog hebben geteld en opgemeten hoeveel we er her en der nog nodig hebben. Ook de zakken Lehmmörtel zijn bijna op, dus dat moet ook aangevuld worden.

 

9 juni 2019 ‘Kinheim’

9 juni 2019 – volgens de weervoorspellers wordt het vandaag zo’n 22 graden. Niet te warm, dus eigenlijk ideaal wandelweer.

Na een paar dagen knutselen moest er het nodige schoongemaakt en opgeruimd worden. Hierbij hebben we ook de gelijmde deurplank uit de klemmen gehaald en de lijmpoging lijkt gelukt te zijn. We hebben de deurplanken geïmpregneerd en de volgende keer zagen we ze op de juiste lengte, zetten de buitenkant in de lijnolie en dan kunnen ze in het vakwerk.

Omdat het goed wandelweer was, besloten we naar Kinheim te lopen, want het was al weer een paar jaar geleden dat we door Kinheim hebben gelopen. De foto’s komen binnenkort.

8 juni 2019 ‘Mitternachtslauf’

8 juni 2019 – vandaag wordt het 16 tot 24 graden met veel bewolking en maar af en toe zon.

De Halböl was droog en toen de lijnolieverf in de kleur Oxenblutrot (tegenwoordig Oxiderood of RAL3009) erop zat, zag het er meteen veel beter uit.

Het rechter deurtje komt als plankenafdichting terug in het vakwerk en daarom hebben we het deurtje helemaal uit elkaar gehaald; planken, spijkers, hang- en sluitwerk en 200 jaar stof en vuil. Een van de planken was over de lengte gescheurd. We hebben een poging gedaan om de helften aan elkaar te lijmen. Morgen zien we of dat gelukt is.

Nadat we bovenin een smal vak gevuld hadden, konden we de steiger weer een paar vakken opschuiven om de volgende vakken te doen. Ook hier doen we eerst het bovenste vak en daarna konden de steigerplanken omlaag om de onderste vakken te doen.  Tussendoor hebben we ook weer Dreikantleisten gezaagd en vastgemaakt om de volgende vakken te kunnen doen.

Dit gaan we nu niet doen, want vanwege de Mitternachtslauf, de jaarlijkse hardloopwedstrijd door Kröv zat het werk er eerder op. Vanaf 18:00 uur zijn er diverse wedstrijden en om middernacht wordt het afgesloten met vuurwerk. Evenals vorige jaar liep de helft mee met de echte Mitternachtslauf van 9.400 m, die om 23:00 uur begint. Dit zijn 3,5 ronden, waarbij dus 3 een behoorlijk lang stuk vals plat bedwongen moet worden. Het ging ongeveer 1,5 minuut beter dan vorig jaar en 30 seconden slechter dan de eerste keer 6 jaar geleden.

7 juni 2019 ‘vakwerkwerk’

7 juni 2019 – de zomer komt weer terug, want het kan vandaag weer 29 graden worden. De ochtend begon zonnig en windig, maar voor vanmiddag is er ook regen en onweer voorspeld. Gelukkig bleef het bij een paar grote druppels die ’s middags vielen, zodat we de hele dag aan het vakwerk konden werken.

Vandaag konden we 4 vakken vullen en we gaan richting de helft. Voor een deel van de vakken die nog komen hebben we leemstenen gezaagd en Dreikantleisten in het vakwerk gezet. Met deze driehoekige latten wordt voorkomen dat de inhoud van een vak naar buiten komt.

Daarna hebben we Douglasplanken in de rechter deuropening gezet, waar later de nepdeur in komt. We wilden het nieuwe hout vandaag nog in de Halböl zetten; deze grondlaag voor de lijnolieverf moet namelijk minstens 12 uur drogen en dat kan dan mooi vannacht gebeuren. Hierdoor zat de werkdag er pas na achten op.

6 juni 2019 ‘regen’

6 juni 2019 – net voor het middernachtelijk uur (het was dus nog gisteren) kwam er een regen en onweersbui voorbij. Prima voor de tuin en gelukkig ver buiten werktijd. ’s Ochtends was het hierdoor aanzienlijk koeler en de voor vandaag voorspelde temperaturen zijn 13 tot 21 graden met kans op een bui.

Bij ons bleef de temperatuur steken op ca. 16 graden en het “voordeel” van veel werk is, dat er ook binnenwerk is. We hebben ons gestort op de vakwerkwand tussen puntkamer en vide. Deze wand is gevuld met leemwikkels, maar die zijn in de loop van de eeuwen uitgezakt en vervormd. Een vak aan de zijkant was -waarschijnlijk naderhand- gevuld met halve bakstenen. Dit hebben we er allemaal uitgehaald om het opnieuw te gaan vullen met leem.

Daarna zijn we begonnen met het herstellen van de leemwikkelvakken en dit doen we met de resten leemsteen die bij het zagen overblijven. Hier hebben we wat water bijgedaan, waardoor het een soort grove leemmortel met stukjes stro wordt. In onze ogen ideaal om de wand te herstellen en het zal blijken of dit ook werkelijk zo is.

Buiten zijn we verder gegaan met het aftimmeren van het gat van de linker deur in het vakwerk. We willen er een soort kozijn in zetten van Douglas planken van 2,5 cm dik. Het wordt aan het vakwerk vast gemaakt en daarnaast steunt het op 2 pootjes die op betonnen het ringanker staan. We hopen dat er ruimte genoeg is achter het vakwerk om ze aan elkaar vast te zetten. Zoals het meeste hout wordt ook dit eerst geïmpregneerd tegen schimmel en ongedierte.

Doordat -zoals hier bijna altijd het geval is- de muur niet vlak was, het vakwerk niet recht was, de deuropening in het vakwerk niet rechthoekig was en de afstand tussen muur en vakwerk niet overal hetzelfde was, viel het niet mee om het kozijn erin te krijgen, maar het lukte uiteindelijk wel.

Het moet nog wel geverfd worden, want het nieuwe hout in het oude vakwerk staat niet echt mooi.

Dat staat voor morgen op programma, want de werkdag zat er al weer op.

5 juni 2019 ‘nog steeds tropisch’

5 juni 2019– volgens de voorspellers kan het vandaag weer 34 graden worden, waarbij er vanaf de middag kans op regen en hagel is.

’s Ochtends gingen we bij een Schreiner in Traben kijken, waarmee we contact hadden gehad per e-mail. Hij zou de ramen voor de puntkamer kunnen leveren en daarom gingen we even kijken. Helaas bleken zijn ramen niet de soort te zijn die we willen en dus gingen we maar weer terug.

De rechter deur hing oorspronkelijk aan de buitenkant van het vakwerk (en is daardoor behoorlijk aangetast door weer en wind) en de linker deur hing aan de binnenkant van het vakwerk (en ging dus naar binnen open). Voor ons komt het eigenlijk beter uit als ze andersom zouden zitten, omdat er achter de linker deur een raam komt en er achter de rechter deur een muur zit.

We hebben weer een vak in het vakwerk gevuld en van de vakken die we vorig jaar gevuld hebben, hebben we het bovenste randje gedaan. Dit kun je niet meteen doen, omdat het leem inklinkt als het droogt. Je moet hier minimaal 1 of 2 weken mee wachten.

Nadat het leemwerk gedaan was, zijn we begonnen met het afwerken van de deuropeningen. Van de linker hebben we het meeste hout gezaagd en morgen gaat het erin.

Tussendoor hebben we nog een randje bij de koeienstaldeur geverfd en toen zat de werkdag erop. De regen was niet gevallen en het was nog warm genoeg om aan de Mosel te eten.

 

4 juni 2019 ‘tropisch’

4 juni 2019 – vandaag zou het echt warm kunnen worden, want er is 26 tot 34 graden voorspeld. Omdat dit wel erg warm is om in te werken, moeten we even kijken wat we gedurende de dag gaan doen.

’s Ochtends viel het nog mee en al vrij snel was er schaduw aan de zijkant, zodat we verder konden gaan met het vullen van het vakwerk. Ruim voor de koffie was het eerste vak gevuld en waren de leemstenen voor de volgende vakken op maat gezaagd. Een stukje verder hebben we er weer wat Dreikantleisten ingezet, wat niet altijd meeviel in de oude scheven balken van het vakwerk. Omdat we toch met het hout bezig waren, hebben we meteen een paar balkjes vastgezet met een schroef. Dit om te voorkomen dat ze bewegen tijdens het leemsteenmetselen. Normaal zitten vakwerkverbindingen muurvast, maar omdat dit vakwerk niet belast wordt door de dakconstructie (en min of meer los in de gevel staat) en het hout niet overal even goed is, zit er wat speling in sommige verbindingen.

Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen met de hitte en hebben we de hele dag aan het vakwerk gewerkt. Er zijn 4 vakken gevuld en we zijn ongeveer op de helft met de Dreikantleisten.

We liepen ook nog tegen wat anders aan en dat is de afwerkingen van de openingen van de 2 deuren in het vakwerk. De rechter deur is een nepdeur (met een blinde muur erachter) en achter de linker deur zit een klein raampje. Oorspronkelijk zaten de deuren op het vakwerk en soortgelijke deuren van huizen in de buurt zitten ook op de muur aan de buitenkant. Op zich niet zo onlogisch, want dan heb je binnen geen last van de deur die naar binnen draait. Wij gaan de deuren dus ook aan de buitenkant zetten.

De roos op de hoek van het huis doet het weer prima en bloeit volop. Dit hoekje waar ook nog een oud uitziende straatlantaarn staat wordt vrij vaak gefotografeerd. Ook wij doen dit minstens eenmaal per jaar.

3 juni 2019 ‘leemsteenmetselen’

3 juni 2019 – de nieuwe werkweek begint met mooi weer, want de temperatuur kan weer oplopen tot 32 graden, maar aan het eind van de dag is er ook kans op storm, regen en hagel. Even leek het erop alsof het eind van de dag al ’s ochtends begon, maar gelukkig bleef het bij een paar druppels en scheen verder de hele dag de zon.

Het bleek niet nodig om de steiger te verhogen, dus konden we nadat de planken erop gelegd waren, beginnen met het op maat maken van de leemstenen. Die doen we met een takkenzaag, waarmee we ook de groeven voor de Dreikantleisten in de stenen maken.

Tussen het leemsteenmetselen door kwamen er vaste bezoekers, die elk jaar 1 of 2 keer langskomen. Gezien het mooie weer, was het geen straf om even bij te praten in de tuin.

Het metselen met leemstenen en leemmortel in het vakwerk was weer even wennen in het begin, maar na het eerste vak hadden we de slag weer te pakken. Naast het metselen hebben we er ook nog wat Dreikantleisten opgezet en gekeken hoe we de kleine balkjes die los zitten vast kunnen zetten. Eigenlijk zou dit met RVS schroeven gedaan moeten worden, maar die hebben we niet. We hebben 2 vakken met leemstenen gevuld en morgen is het streven om er 3 te doen.

Het afsluitende karweitje was het verven van het vers gestukte randje boven de deur van de koeienstal. Op een paar plekken leek het stukwerk wat te dun, waardoor het ging poeieren en lastig te verven was. We hebben er daarom wat verfbaar wit stuksel overheen gedaan.

Ondertussen was het al weer 7 uur geweest en zat het werk er voor vandaag weer op.

2 juni 2019 ‘Ruhetag & Flohmarkt’

HIER ZIJN WE MEE BEZIG

2 juni 2019 – bedrijven hebben hier in de regel 1 ‘Ruhetag’ (rustdag) per week en wij hebben besloten dat dit bij ons vandaag is. Dat heeft ook met het weer te maken, want het kan 26 tot 32 graden worden.

Ondanks de hitte besloten we om naar Traben-Trarbach te lopen. De wandeling er heen is altijd leuk en aan de Moseloever was een vlooienmarkt en je weet nooit wat je daar tegenkomt.

FOTO’S EN DE REST KOMT NOG