ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

De beste wensen voor 2023

De originele foto’s die we gebruikt hebben: 

18 november 2022 ‘het waarom van het deurtje’

MET DEZE PAGINA ZIJN WE BEZIG

18 november 2022 – waarom de moeite nemen om een deurtje in het puntvakwerk te maken? Dit betekent immers extra werk en dat voor een klein deurtje waar je vanaf de videkant lastig -of zelfs helemaal niet- bij kunt, omdat het op zo’n 3 meter hoogte zicht.

De reden is: het uitzicht. In de toekomstplannen zit een optie voor een trapje in de puntkamer naar het tussenvloertje. Je kunt het deurtje dan opendoen vanaf de achterkant (daarom blijft de grendel vooralsnog in de ‘open’ stand staan) en door het bovenste dakraam naar buiten kijken.

Wat je dan in de verte ziet, is de eeuwenoude kloosterruïne van Wolf en dit maakt het eventuele meerwerk meer dan goed!

10 november 2022 ‘meten is weten’

10 november 2022 – de weersvoorspellers noemen vandaag een 50-50 dag; 50% zon en 50% regen, met temperaturen die hetzelfde zijn als gisteren (10 – 16 graden). 

Inmiddels hangen de minimum-maximum thermometers er al weer een tijdje en konden we achtereenvolgens de volgende actuele, minimum en maximum temperatuur aflezen:

  • gang: nu 12,8, min. 12,4,  max. 17,1
  • keuken: nu 12,8, min. 12,3, max. 16,5
  • lagedeurkamer: nu 12,4, min. 11,5, max. 22,7
  • toekomstige woonkamer (momenteel materiaalopslag): nu 11,2, min. 9,7, max. 18,8
  • puntkamer: nu 11,0, min. 9,4, max 20,4
  • werkplaats: nu 10,5, max. en min. niet af te lezen

De invloed van de bijzonder warme periode eind oktober is duidelijk terug te zien in bovenstaande temperaturen. We hebben alle thermometers weer gereset en gaan over een tijdje weer kijken wat de meetresultaten zijn.

9 november 2022 ‘vergrendeld‘

9 november 2022 – de weersvoorspellers komen vandaag met een regenachtige dag en temperaturen van 10 tot 16 graden. Een typische herfstdag.

Met het vervolg van het leemstuken hebben we even gewacht, tot de ergste ochtendkou verdwenen was en de temperatuur richting de 15 graden ging. Een mooie gelegenheid, om eerst de grendel op het deurtje te zetten, wat zonder noemenswaardige problemen ging.

Daarna was de Unterputz aan de beurt en we konden zowaar het hele puntvakwerkje afmaken; iets wat we vooraf niet verwacht hadden. De voorheen verschillende ondergronden zien er nu allemaal hetzelfde uit door de leemstuc, waardoor het geheel er veel beter uitziet. Ook lijkt de kleur veel op de vulling van het vakwerk wat eronder zit.

Op de puntkamer willen we oude balken terugzetten, om een impressie te geven van hoe het ooit was. Omdat de dakconstructie aangepast is, moeten ook sommige balken worden aangepast. Dit moet in 1 keer zo goed mogelijk gebeuren en daarom hebben we voor de zekerheid eerst een mal gemaakt.

Met de mal op de balk, zijn we aan het zagen gegaan met een ouderwetse handzaag. Omdat de balk niet vlak en recht is, zagen we het niet zitten om het met een elektrische zaag te doen. Gezien de aard van de balk, was het resultaat prima.

Daarna kon de balk op z’n plaats om het zaagwerk te testen. Het optillen was een redelijke work out en gelukkig paste de onderkant prima. Hoe we de balk vast gaan maken weten we nog niet, daar gaan we nu over nadenken.

De restende tijd hebben we gevuld met het verouderen van een recente gekochte grofgezaagde nieuwe eiken balk, die uit uiteindelijk ook in de puntkamer moet komen.

8 november 2022 ‘een stuk gestuukt’

8 november 2022 – de relatief warme herfstperiode lijkt voorbij, want de temperaturen in huis zijn -volgens de recent opgehangen thermometers- gedaald tot 12-13 graden en er zijn inmiddels minimumtemperaturen geregistreerd die ruim onder de 10 liggen.

De leemstenen van het puntvakwerkje vonden we vandaag droog genoeg om te gaan stuken en dus hebben we Unterputz (de grofste van de 3 soorten leemstuc) aangemaakt. Aan de linkerkant hebben we een paar vakken gedaan, op zowel een ondergrond van leemstenen als van OSB met primer. Net als bij eerdere stucactiviteiten, ziet het er ook nu meteen een stuk beter uit.

Het deurtje was af, op de grendel na en we moesten ook nog een sluitlus maken. In de oudijzerbak lag een bruikbaar stuk ijzer en na wat zagen, slijpen en buigen hadden we een bruikbaar en authentiek uitziend onderdeel.

Het vastmaken van de sluitlus op het vakwerk ging ook prima, maar het vastzetten van de grendel op de deur ging vandaag niet door. Er zat weer een scheur in het hout van het deurtje. Er zit nu nog een extra plankje op de achterkant, maar dit is wel de laatste. Als het nu weer scheurt, moeten we misschien overwegen om een ander deurtje te maken.

30 oktober 2022 ‘proefhangen’

30 oktober 2022 – traditioneel is zondag een opruimdag, waarin de rommel van afgelopen week wordt opgeruimd, want waar gehakt wordt vallen spaanders. Vanwege het mooie weer hebben we zowel binnen als buiten opgeruimd en behoorlijk wat afval geoogst.

Het duurt altijd een tijdje voordat de leemstenen en de mortel van het puntvakwerkje droog zijn en dat betekent dat we ook nog even moeten wachten met de eerste laag leemstuc. Wat al wel kon, was het proefhangen van het deurtje! Gelukkig paste het vrij aardig, al brak er rechtsboven een stukje hout af, omdat ook daar een scheurtje in zat.

Op zich is het deurtje af, al moet de grendel er nog op  en moeten we kijken hoe we een passend kleurverschil kunnen maken tussen het deurtje en het omringende vakwerk.

 

 

 

29 oktober 2022 ‘afgetimmerd’

29 oktober 2022 – aanvankelijk was er voor vandaag weer maximaal 26 graden voorspeld, dat werd daarna verlaagd naar 24 en toen weer verhoogd naar 27. Welke van de 3 het ook wordt, het blijft een prima temperatuur voor de tijd van het jaar is.

In de puntkamer stond het isoleren en beplanken van het stukje van het schuine dak onder de dakkapel op het programma. Omdat dit niet in het zicht blijft, hoeven we de sloophoutplanken niet helemaal kaal te maken en kan de verf erop blijven. Dat scheelt weer tijd. Wel moest het geïmpregneerd worden, want je weet maar nooit.

Op de vide heeft de Douglasbalk, die in feite het dak ondersteunt, een donker uiterlijk gekregen. Niet alleen lijkt de balk hierdoor ouder, maar het past ook beter bij de oude dakplanken. Hetzelfde geldt voor een paar glimmende bouten en ringen, die nu een ‘oud-zwart’ uiterlijk hebben.

Het puntvakwerkdeurtje is nog niet bruikbaar, want 1 van de plankjes scheurde en wel precies op de naad van de 2 plankjes die erop zitten. Om het deurtje te verstevigen hebben zit er nu een dwars plankje op; iets wat we beter meteen hadden kunnen doen.

28 oktober 2022 ‘geen duimen draaien’

28 oktober 2022 – 26 graden kan het vandaag maximaal worden; het lijkt wel of de zomer terug is. Het werk in de tuin is grotendeels gedaan, dus ondanks het mooie weer hebben we vandaag binnen gewerkt.

Op de puntkamer is het nodige moderne Douglashout verdonkerd, om het een beter passend uiterlijk te geven. Oftewel, het lijkt wat meer op oud eikenhout, al blijf je wel wat verschil zien.

Als eerste gaan we het stukje van het schuine dak beplanken wat onder de dakkapel zit. Vandaag hebben we de onderste plank gezaagd en de dampremmende folie op maat geknipt en morgen gaat dat erop.

Na een proefboring hebben we eerst de handgesmede duimen van de scharnieren van het puntvakwerkdeurtje erop gezet. Die zaten eigenlijk meteen goed, dus we hoefden geen duimen te draaien. Als gevolg van de slijtage en omdat de onderdelen misschien wel een eeuw geleden handmatig gemaakt zijn, zit het een klein beetje ‘authentiek scheef’, maar het deurtje kan gelukkig wel open en dicht.

De scharnieren en de planken hebben we eerst even vastgezet met torxschroeven en tackers, zodat het deurtje de goede vorm had en daarna hebben we de planken en scharnieren (opnieuw) vastgezet met authentieke bevestigingsmiddelen. We dachten eerst aan zwarte gleufkopschroeven, maar dat was toch nog te nieuw.

De planken hebben we onderling vastgespijkerd met oude smeedijzeren spijkers, die we jaren geleden uit oude balken en planken gehaald hebben. De scharnieren zitten vast met smeedijzeren sierspijkers, omdat die een grotere kop hebben. We moeten nu alleen nog een passende bevestiging van de grendel bedenken en dan zou het deurtje erop kunnen.

Voordat het er definitief op kan, moet eerst de leemstuc erop zitten. Die kan er pas op als de leemstenen(voegen) droog genoeg zijn. Waar nodig hebben we nog wat primer op de houtvezelisolatie platen en OSB, zodat de leemstuc goed blijft zitten.

27 oktober 2022 ‘tuinopruimwerk’

27 oktober 2022 – het blijft de komende dagen lente, want vandaag kan het weer 24 graden worden en voor morgen is nog warmer weer voorspeld.

Het werk vandaag is grotendeels het afmaken van waar we gisteren aan begonnen zijn.

In het puntvakwerkje zijn de laatste stenen gemetseld en we hebben ook de bovenste randen dicht gemaakt. Officieel moet je daarmee een tijdje wachten vanwege het inklinken, maar door het kleine aantal laagjes denken we dat het inklinken minimaal zal zijn. Ontstaan er toch spleetjes, dan maken we die weer dicht.

De leemstuc kan direct op de leemstenen, maar op de houtvezelplaten en de OSB moet eerst een leemstucprimer. Deze heeft een opvallend rode kleur, zodat duidelijk te zien is, waar primer zit en waar niet.

Om de te blinkende en daardoor te opvallende bout en ring van de dakconstructie een meer passend uiterlijk te geven, hebben we die zwart gemaakt.

De plankjes voor de 2e laag van het puntvakwerkdeurtje zijn op maat gezaagd en deels op de 1e laag gelijmd. Het is de bedoeling dat we het deurtje als geheel morgen passend gaan maken.

In de tuin hebben we de laatste struik van de benedentuin gesnoeid; dat was de vlinderstruik, die elk jaar een behoorlijk aantal vlinders trekt. Ook enkele kleinere planten zijn wat korter gemaakt.

Daarna hebben we een snoeirondje door de boventuin gemaakt en diverse pruimenbomen, hazelaars en vlierbes gesnoeid. Ook hebben we de nodige dorre bramen takken verwijderd, waarvan er sommige al een paar jaar in een boom zaten. Tijdens dit werk kwamen we ook bloemen in diverse pruimenbomen tegen.

Ondanks andere werkzaamheden is het nog steeds de bedoeling, dat de puntkamer de eerstvolgende ruimte wordt die af is. Eén van de dingen die nog moet gebeuren is het isoleren en aftimmeren van het schuine dak aan de rechterkant.

Voordat we dit gaan doen, moeten de openingen tussen de balken dichtgemaakt worden. Hieronder komt namelijk een inpandig terras en het is niet bedoeling dat er via deze weg kou binnenkomt. Het is nu afgedicht met een plaatje OSB en een strook houtvezelisolatie, om de kieren te dichten.

Aan de bovenkant, op de OSB, komt de 20 cm isolatie van het schuine dak en aan de onderkant, tussen de vloerbalken, nog een laag isolatie van dezelfde dikte.

26 oktober 2022 ‘leemsteenmetselen‘

26 oktober 2022 – het leek wel lente vandaag; een nagenoeg blauwe lucht, droog, windstil, zon en temperaturen tot maximaal 24 graden. We konden prima buiten koffiedrinken en eten, misschien wel een van de laatste keren dit jaar.

Ondanks het mooie weer, hebben we binnen aan het puntvakwerkje gewerkt. Alle leemstenen aan de linkerkant zitten erin en het grootste deel (morgen de rest) van de stenen aan de rechterkant. In elk vak is het bovenste randje open, omdat de leemstenen nog iets inklinken als de leemmortel droogt.

In het weekend, of daarna vullen we het bovenste randje en dan kan het verder drogen voordat de leemstuc erop kan.

Het mooie weer was een uitstekende gelegenheid om in de tuin het e.e.a. te snoeien. We zijn begonnen met de knotvlier en daarna de hazelaar, hibiscus, sering en bolstruik. De heg bij het schieferterras hadden we gisteren gedaan en morgen gaan we verder, want het weer blijft goed.