ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

1 februari 2021 ‘oud nieuws’

1 februari 2021 – er ontbraken nog een paar wandelingen met de nodige foto’s. Hieronder staat welke pagina voor het laatst aangepast is, met de aanpassingsdatum tussen haakjes. Je kunt dan zelf zien of er sinds je laatste bezoek wat bijgekomen is.

De beste wensen voor 2021

 

de oorspronkelijke foto die we voor de kerstkaart gebruikt hebben.

12 december 2020 ‘jute’

12 december 2020 – de bestelde rol jute is aangekomen en die ziet er goed uit. Het was een beetje een gok welke dichtheid, die wordt uitgedrukt in gram per verkante meter, het beste was. We hadden gekozen voor de middelste en het lijkt erop dat we hiermee de dampwerende folie in de vide en het zwarte plastic in de het tussenvloertje kunnen wegwerken. Of dat echt zo is, hopen we binnenkort te gaan zien.

1 november 2020 ‘het zit erop!’

1 november 2020 – vandaag was het de warmste, of beter: minst koude dag van de week. Zoals bijna altijd sluiten we af met een opruimdag en dat was nu ook het geval. Dit leverde binnen de nodige emmers zaagsel, afvalhout en stof op en buiten kastanjes en bladeren.

Toen de lijmklemmen van de balken van het tussenvloertje afgehaald waren, konden de leemwikkelhoutjes erop, zodat we goed konden zien hoe het zou worden. Het ziet er goed uit, zeker als je de steiger en bouwlamp wegdenkt. We gaan hier vooralsnog mee door en schatten dat er nog een kleine 200 leemwikkelhoutjes schoongemaakt en geïmpregneerd moeten worden.

Ook hebben we de nodige foto’s gemaakt, waaronder een foto van het uitzicht door het bovenste dakraam. Dat hadden we beter gisteren kunnen doen, dan hadden we een veel scherpere foto gehad. Door het vocht was het beeld wazig en alleen als je weet wat je zou kunnen zien, dan zie je het; de ruïne van het Wolfer Berg-Kloster. De volgende keer maken we een betere foto en hopelijk duurt dat niet te lang.

31 oktober 2020 ‘leemwikkelhoutplafondwerk’

31 oktober 2020 – het was droog vandaag, zodat we ook buiten wat konden doen. Het kastanjerapen is een soort seizoenswerk, want het komt elk jaar terug zolang de grote kastanjeboom van de buren er staat. Die staat er mogelijk al een eeuw en zal er voorlopig nog wel blijven staan.

Binnen stond het plafond van het tussenvloertje in de puntkamer op het programma. Hiervoor gebruiken we de houtjes die we uit de leemwikkels van wanden en vloeren gehaald hebben. Her en der liggen al jaren stapels van die houtjes te wachten op hergebruik, want weggooien vonden we zonde.

Als eerste moeten ze schoongemaakt worden, dat doen we met een roterende staalborstel. Dat gaat met redelijk grof geweld, maar goed eikenhout is hier tegen bestand en de slechte stukken borstel je eraf.

De volgende stap is het op lengte afzagen zodat ze precies tussen de balken passen. De te kromme stukken worden ook in de lengte wat rechter afgezaagd, zodat de spleten ertussen niet te groot worden.

Het idee is om het vloertje te isoleren met steenwol, om zoveel mogelijk warmte uit de slaapkamer te houden. Om te voorkomen dat er stukjes steenwol tussen de houtjes naar beneden vallen, komt er (zwart?) plastic op de houtjes. Dit plastic mag niet zichtbaar zijn en daarom komt er waarschijnlijk eerst een laag jute op de houtjes. Dit alles moeten we nog wel een keer testen.

Voordat we aan de houtjes begonnen, hebben we eerst de ophangpunten voor de 2e balk gemaakt en toen die erop zaten, meteen de 2e balk vastgemaakt. Om te kunnen zien hoe het eruit ziet zijn minimaal 2 balken nodig en we willen morgen perse een idee krijgen.

Op de bovenkant van het tussenvloertje komen OSB-platen en om er te kunnen werken hebben we de 1eplaat erop gelegd. Definitief vastzetten kan niet, want de leemwikkelhoutjes en isolatie moeten er nog in; de plaat zit tijdelijk vast met lijmklemmen. De rest van het vloertje komt nog en dan kunnen we ook goed bij het vakwerk wat we nog in de punt moeten maken.

Een ander karweitje wat nog moet wachten op beter weer is het stukje vakwerk aan de zijmuur. Het hout voor de basisconstructie is af, nu de kleinere stukken voor binnenin nog. We weten nog niet of we het eerst ophangen of dat we eerst de rest gaan maken. 

30 oktober 2020 ‘het dak is af!‘

30 oktober 2020 – dat de temperatuur ietsje hoger lag als gisteren, was vandaag niet van belang. Belangrijker was dat toen de dakdekkers de laatste delen van de steiger afgebroken en ingeladen hadden, het dak af was.

We konden nu weer rustig verder aan het tussenvloertje in de puntkamer. Balken kregen hun eerste of tweede laag beits en ontbrekende balk aan de linkerkant van het vloertje werd gemaakt.

De eerste dikke plank die als een soort balk dienst moet gaan doen was af en had een kleur die aardig in de buurt van eikenhout komt, zeker als je er geen bouwlamp op richt.

Het vastmaken ging redelijk soepel, met lijmklemmen werd die tegen de draagconstructie aan gedrukt en toen konden we hem van bovenaf vastzetten, zodat er geen schroeven in het zicht zaten. Wel hebben we er van onderaf een paar tackerspijkers ingedaan, zodat we eigenlijk zeker weten dat de plank niet naar beneden komt, ook niet als de leemwikkelhoutjes erop liggen.

In 2020 hebben we in Kröv niet gedaan wat we wilden doen, maar als we dit wel hadden kunnen doen, dan zouden het dak en de achtergevel nog steeds het bouwhoogtepunt van het jaar zijn geweest.

 

29 oktober 2020 ‘de zon gaat schijnen‘

29 oktober 2020 – de temperatuur deed met 9 tot 15 graden een klein stapje terug, maar dat mocht de pret niet drukken, want het einde van de dakklus was nu echt dichtbij.

Terwijl de dakdekkers buiten bezig waren, waren wij bezig met de ondersteuning voor het tussenvloertje in de puntkamer. Dit maken we van leemwikkelhoutjes die we op “balken” leggen. Die balken zijn van Douglas hout en met een paar lagen beits geven we die een eiken uiterlijk.

Boven het vakwerk zit geen ondersteuning voor het puntkamervloertje en die zijn we gaan maken. Aan de andere kant van het vakwerk mag de ondersteuning niet zichtbaar zijn en dus kan de ondersteuning niet te breed zijn. Ook dit wordt van Douglas hout gemaakt wat een eikenuiterlijk krijgt.

Vandaag was het figuurlijk een zonnige dag, want de bovenste helft van de Schieferzon in de achtergevel werd afgemaakt. Daarna ook het stuk eromheen en de randen langs het dak. Hiermee was de  hele achtergevel af. Het is mooi geworden, precies zoals we voor ogen hadden.

Ook de laatste stukjes bij de dakkapellen aan de zijkant werd vandaag afgemaakt en daarmee was het hele dak af. Er was zelfs nog tijd om een deel van de steiger weg te halen.

Geen zorgen meer over dit deel van het dak (er is nog wel een ander zorgelijk deel), laat nu het herfstweer maar komen.

 

28 oktober 2020 ‘opkomende “zonnen”‘

28 oktober 2020 – het wordt met 10 tot 17 graden iets warmer en dat past goed bij het zonnige werk.

Vandaag stonden de laatste Schiefer rondom de ramen van de dakkapellen en in de driehoek erboven op het programma. In de driehoek komt een figuur wat je een opkomende of ondergaande zon zou kunnen noemen, De ene zonsopgang leek wat mooier te worden dan de andere, maar dat hoort bij handwerk. Dat leek de eer van de dakdekkers te na te zijn en hij paste de minst mooie zon aan, zodat we nu een tweelingzon hebben.

Wij gingen verder met de planken (halve balken) voor de ondersteunen het leemwikkelplafond in de puntkamer. Eerst op maat zagen en daarna beitsen. Dit tussenvloertje moet aansluiten op het vakwerk tussen de puntkamer en vide. Omdat daar niets zit om het vloertje op te leggen, gaan we daar een ondersteuning voor maken.

Het achterste deel van het pand heeft eigenlijk een vrij eenvoudige bouw, zonder tierelantijnen. Al eerder verbaasde men zich erover dat we in de koeienstal geen sierlijke vensterbank wilden hebben en ook de achtergevel moest passen bij de rest. Geen overmatige versieringen dus en geen afwijkende Schiefer patronen.

Helemaal “kaal” wordt het echter ook niet, want in de punt komt een soort zon en daar zijn ze vandaag aan begonnen. De onderste helft van de zon is af en de andere helft komt morgen.

Aan het eind van de werkdag begonnen de dakdekkers met afbreekwerk. Normaal betekent dit het begin van een karwei, maar dit keer niet. Het werk aan de zijkant van het dak met de dakkappellen was af en daardoor kon de steiger afgebroken worden!

27 oktober 2020 ‘Schieferhaubrücke‘

27 oktober 2020 – de weersvoorspelling was ongeveer hetzelfde als gisteren. Maximaal 14 graden is niet veel, maar belangrijker is dat het droog blijft.

De dakdekkers gingen verder met de achtergevel en de randen rondom de ramen van de dakkappellen. Hiervoor moesten weer de nodige leistenen op maat gehakt worden. Ze leggen de leistenen op een Schieferhaubrücke en slaan ze met een Schieferhammer op maat. Gereedschap wat al honderden jaren nauwelijks veranderd is en wat nog geen 50 Euro kost. Het dakdekken is dus echt handwerk wat je niet zo maar even leert.

Ook de ondersteuning van het leemwikkelplafond in de puntkamer stond weer op het programma. We hebben weer een plank / balk gezaagd en gebeitst, de eerste laag noten en de tweede laag Wengé.

26 oktober 2020 ‘dakventilatie’

26 oktober 2020 – met 7 tot 13 graden doet de temperatuur een stapje  terug, maar gelukkig bleef het wel droog.

Op de zichtkant van het dak zitten Schiefers, maar op de zijkant, die vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is, zit bitumen dakbedekking. Dit is niet alleen waterdicht, maar ook kan vocht van binnenuit er niet door naar buiten. Om die reden hebben we een geventileerd dak gemaakt, waar een luchtspleet achter de planken moet zorgen voor ventilatie en afvoer van damp. Aan de onderkant, verstopt achter de dakgoot zit een ventilatierooster en bovenop het dak zitten speciale Schiefers die een ventilatieopening hebben. Om alles te laten werken moeten er een stuk of 13 gaten (ca. 8 cm. diameter) door het dak geboord worden en dat is vandaag gedaan.

De schuine kant van het dak is bijna klaar en dus zijn de dakdekkers ook volop bezig met de achtergevel. Eerst de overstek en daarna de driehoek die naar boven toe steeds kleiner wordt. Ook hier wordt van onder naar boven gewerkt en vallen de Schiefers over elkaar heen om het water aan de buitenkant af te voeren. Voor verticale gevels zijn er ook verschillende patronen en wij hebben gekozen voor eenvoudige horizontale lijnen.

Behalve de achtergevel moeten er ook nog Schiefers op de voorkant van de dakkapellen komen, rondom het raam en in de driehoek erboven. Deze Schiefers zijn iets breder dan het hout, waardoor het hout erachter -waar geen Schiefers komen- beter beschermd wordt tegen de weersinvloeden.

Voor het leemwikkelplafond in de puntkamer hebben we de derde plank voor de ondersteuning gemaakt. Op de eerste zitten inmiddels 2 beitslagen, eerst notenbeits en daarna wengébeits en op de tweede alleen de notenbeits. Op de foto zijn de verschillende kleuren goed te zien en het ziet er aardig eikenachtig uit.