ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 oktober 2022 ‘een goede dwarsligger‘

MET DEZE PAGINA ZIJN WE BEZIG

4 oktober 2022 – het weer was vandaag inderdaad beter; regenloos met temperaturen van 14 tot 20 graden.

In de lagedeurkamer hebben we het restant van de ivoorwitte verf op de lange muur gedaan. Als we nieuwe verf hebben, wordt de rest ook gedaan.

Na de balken en de wand, zijn we ook aan de vloer begonnen. Er liggen vrij lange en brede planken, die erg wisselend van kwaliteit lijken te zijn. Sommige zijn als nieuw en andere vertonen de nodige sporen van ongewenste knagers.

Om te beginnen gaan we het vuil van de planken schuren en ze impregneren. Daarna zien we wel verder.

Het roederaam voor het onderste dakraam kreeg de laatste verf en kan er dus morgen in.

De linkerkant van het vakwerkpuntje tussen vide en puntkamer is nu nagenoeg klaar voor leemstenen en leemstuc. Aan de rechterkant moest nog een dwarsbalk komen. Hiervoor gebruiken we een stuk van een oude eikenbalk van ca. 13 cm, zodat het er hetzelfde uit ziet als links.

Na een proefbalkje konden de definitieve balk gezaagd worden en voor een aansluiting van 2 oude balken paste het prima. Het volgende karweitje is het deurtje, wat we in het rechter stuk willen maken. We gaan eerst een soort kozijn van planken maken om te kijken hoe het staat.

 

3 oktober 2022 ‘weer beter weer‘

3 oktober 2022 – voor de nieuwe werkweek zijn hogere temperaturen voorspeld; vandaag maximaal 19 en (over)morgen zouden daar nog een paar graadjes bij kunnen komen.

Het was een kortere werkdag, waarin er nog wel gelegenheid was om het 2e roederaam nog een keer te verven. Nog even en het kan erin.

Het vakwerkje tussen de vide en puntkamer is weer wat dichter en nu kunnen de vakken klaar gemaakt worden voor leemstuc. Aan de onderkant is het te smal voor leemstenen en daarom doen we daar houtvezelplaten op – net als bij de achtergevel – zodat de voorkant daar gelijk wordt aan de voorkant van de leemstenen.

1 oktober 2022 ‘vakwerkwerk‘

1 oktober 2022 – de voorspelde temperatuur is ongeveer gelijk aan gisteren, maar het wordt een traditionele herfstdag met regen en wind. Echt een dag om binnen te werken, ook al is daar niet echt warm.

De werkdag was iets korter dan normaal, maar we konden toch wel het e.e.a. doen.

De schuine balk zat al aardig vast, maar voor de zekerheid hebben we er aan de boven- en onderkant nog een schroef ingezet. Oud hout in verstek op elkaar aan laten sluiten valt niet altijd mee en over dit resultaat zijn we wel tevreden.

Bovenin dit vakwerkje zit geen leem, maar een driehoekig plankje. Links hadden we dat al eerder gemaakt en nu zit het rechts ook.

In de wand tussen puntkamer en vide zat nog een opening net onder het tussenvloertje. Links (gezien vanaf de puntkamer) was die al dichtgemaakt en nu is ook de helft aan de rechterkant dicht.

30 september 2022 ‘een kromme balk‘

30 september 2022 – vannacht lag de temperatuur rond het vriespunt en vandaag kan het oplopen tot 10 tot 17 graden. De koude nachten laten ook hun sporen in huis achter; in de woonkamer is het 15 graden, in de keuken en slaapkamers rond de 12, 13 en in de werkplaats wordt net de 10 graden gehaald.

Nadat de steiger op de vide af was, konden we verder met het bovenste vakwerkpuntje tussen de vide en de puntkamer. Als eerste ging de laatste steun erop en daarna was de schuine balk aan de beurt. Hiervoor gebruiken we een oud stuk dakbalk, want die heeft er oorspronkelijk ook gezeten.

Om er zo zeker mogelijk van te zijn, dat de balk met juiste hoeken afgezaagd zou worden, hebben we eerst proefstukjes voor het boven- en ondereind gemaakt. Op deze punten paste de balk goed, maar doordat die krommer was dan gedacht, stond de balk in het midden verder van het dak af en moesten er vulhoutjes tussen de balk en de bevestigingssteunen. We hebben nog wel geprobeerd om de balk met lijmklemmen recht(er) te krijgen, maar een eikenbalk van 9×9 cm buigt niet echt.

Vanochtend was het te koud boven, maar vanmiddag kon het 2e roederaam voor de 2e keer geverfd worden. Als de 3e laag droog is, dan kan het erop.

29 september 2022 ‘dat is 1‘

29 september 2022 – de voorspelde temperatuur is gelijk aan die van gisteren en ook de zon laat zich weer regelmatig zien.

De werkzaamheden speelden zich evenals gisteren voornamelijk af in de lagedeurkamer en de vide.

In de lagedeurkamer hebben we de ivoorwitte verf opgemaakt en de kleine buitenmuur is nu af en een stuk van de langere buitenmuur. Wat er op de rest van de langere muur komt weten we nog niet precies.

Het is namelijk de vraag, wat er met die muur gaat gebeuren als we -waarschijnlijk volgend jaar- aan de buitenkant aan de oude achtergevel gaan werken.

De verf van het eerste roederaam was droog en dus konden we het ophangen. Het raam klemt weliswaar in het kozijn van het dakraam, maar bij andere temperaturen en/of vochtigheid is het niet zeker dat dit zo blijft,

We hebben het daarom vastgezet met stukjes dubbelzijdige witte tape van ca. 1,5 x 2 cm, die bovendien vochtbestendig is en -als het nodig is- makkelijk te verwijderen is.

Nadat het tijdelijke tussenvloertje afgebroken was, hadden we een goed zicht op het dakraam met de roeden; het ziet er prima uit en het was het werk zeker waard. Als het onderste raam ook gedaan is, kan het er alleen nog maar beter uitzien.

Het tweede raam kwam goed uit de lijmklemmen en na het schuren hebben we de afronding aan de zichtkant gefreesd. Na een laatste schuurbeurt is het klaar om geverfd te worden.

Gisteren hadden we al iets aan het vakwerkje tussen vide en puntkamer gedaan, maar voor het echte werk is een steiger nodig. Omdat het roederaam er nu in zit, kunnen we die steiger afbreken en opbouwen voor het vakwerkje. Dit koste nog redelijk wat tijd, omdat we ladders moesten verwisselen en de oude balk anders vast moesten maken.

Het doel was om vandaag de steiger gebruiksklaar te hebben, maar niet altijd wordt een doel behaald en dat was hier ook het geval; morgen gaan we dus verder.

28 september 2022 ‘sprossenochtend‘

28 september 2022 – de voorspelde temperatuur ligt vandaag tussen de 8 en 15 graden en als we pech hebben, dan haalt het de 10 niet eens. Uiteindelijk viel het wel mee en scheen de zon zelfs regelmatig.

Zoals de titel al aangeeft, zijn we ’s ochtends met de roeden voor de dakramen bezig geweest. Het roederaam voor bovenste dakraam kreeg de laatste laag verf en kan er morgen op. Het hout voor het roederaam voor het onderste dakraam kwam goed uit de lijmklemmen en de latjes konden op maat gezaagd worden.  

Daarna konden de “hapjes” eruit gehaald, want net als bij de eerste, zitten de latjes met een halfhoutverbinding aan elkaar. Na een pastest kon het raam in de lijmklemmen. Morgen gaan we de afronding frezen en daarna kan het verfwerk beginnen.

De nieuwe versie flamingo-roze bevalt beter en vandaag zijn alle andere vakken die dezelfde kleur moesten krijgen, ook geverfd. Een heel ander gezicht; zeker als je het vergelijkt met hoe de wand (en eigenlijk de hele kamer) er bij de koop uitzag.

Nu de vakken gedaan waren, viel het hout van het vakwerk er omheen extra op. Na een laag beits zag het er beter uit en hiermee is de wand aan de kant van de slaapkamer min of meer af.

no images were found

De helft van het vakwerkje in de punt boven de vide aan de kant van de puntkamer hadden we al eerder gedaan, maar de rechterkant staat nog op het lijstje. Vandaag hebben we een oude eikenlat aan de staander vastgemaakt en een paar bevestigingssteunen gemaakt voor de schuine vakwerkbalk die tegen het dak aan komt. Deze oude balk komt namelijk net tussen 2 nieuwe dakbalken in te zitten.

27 september 2022 ‘herfstig‘

27 september 2022 – de temperatuur in de woonkamer geeft nu de herfstachtige waarde van15 graden aan en op andere plaatsen in het pand zal het nog wat lager liggen. Ook buiten ziet het er met regenbuien en donkere luchten behoorlijk herfstig uit.

Omdat de werkdag een stuk korter was dan gebruikelijk, was er geen tijd voor grote karweien, maar de lijst met kleine karweitjes is nog meer dan lang genoeg om een dag als deze te vullen.

In de woonkamer hebben we de experimentele infraroodverwarming wat verhangen; hij hangt nu wat hoger en op een iets andere plaats. Vanavond weten we of dit een verbetering is.

Het roederaam wat af is, kreeg aan een kant nog een laagje witte verf. Als die stofdroog is, doen we de andere kant en dan morgen de laatste laag. De samengestelde plankjes voor het 2e roederaam zitten nu in de lijmklem, zodat we hier morgen de latjes uit kunnen zagen.

In de lagedeurkamer hebben we een stuk muur ivoorwit gemaakt en het ziet er veel beter uit. De 1e versie flamingo-roze beviel niet helemaal en daarom hebben we er een 2e versie overheen gedaan en ook op het vak ernaast. Het is nu wachten tot het droog is, om te zien of het bevalt.

Op de puntkamer gaan we ook een deel van de oude dakconstructie terugzetten, maar het was nog de vraag; welke balken? Sowieso zouden er sparren komen en een dwarsbalk, maar de vraag was, of er ook een deel van het spant zou terugkomen. Om te zien hoe dat staat, hebben we een balk van het spant overeind gezet en dat beviel eigenlijk wel. We moeten het nu passend gaan maken en als het er staat, gaan we kijken of en wat er nog meer terugkomt.

23 september 2022 ‘het laatste plankje’

23 september 2022het weer vandaag is zeker niet slechter dan gisteren en de voorspelde temperatuur van 15 tot 22 graden is zelfs ietsje hoger.

Het roederaam kwam goed uit de lijmklemmen en kon verder afgewerkt worden. Na het schuren hebben we aan de zichtkant een afronding van ca. 3 mm gefreesd, waardoor het er net iets beter uit ziet. Gelukkig paste het raamwerk goed in het dakraam; de eerste laag witte verf zit er inmiddels ook op en als de 2e laag droog is, dan kan die erop.

In de lagedeurkamer zijn er weer 2 vakken afgewerkt met Kalkputz en dat waren ook de laatste. Ze worden nog wel geverfd met zacht flamingo-roze. De deur van de kamer, oftewel de lagedeurkamerdeur is ook geverfd en is nu net als het kozijn ivoorwit.

Nu de onderrand van de boogdeur z’n 2e laag beits heeft gekregen is de deur af. Het kozijn is ook af, op een reparatielaagje Oxenblutrot na.

Op de vide hebben we het laatste plankje erop gezet en daarna is er nog wat versgezaagd hout wat in het zicht zat, donker gemaakt. Het beplanken van dit deel van het dak kunnen we afvinken!

Het volgende karweitje op de vide was het dichtmaken van de tochtspleten boven het vakwerk aan de rechter zijgevel. Aanvankelijk was het idee, om hier ook een ventilerend dak te maken, maar door het gebruik van dampdoorlatende folie onder de Schiefers, is dit geen noodzaak meer. De roosterrand voor de ventilatie maken we nu dicht met plankjes.

 

22 september 2022 ‘nog 1 plankje’

22 september 2022 – de voorspellers hadden aangekondigd dat het vandaag met 14 tot 20 graden de mooiste dag van de week wordt en dat lijkt het vooralsnog ook te gaan worden, want in de zon kun je nog prima buiten zitten.

In de lagedeurkamer was al weer het 5e vak aan de beurt voor een laagje Kalkputz en dat schiet dus aardig op. Verder hebben we de verf-pigmentverhouding van het oudroze aangepast en het is even wachten tot het droog is, om te zien of het nu beter is.

Gister zijn we begonnen met schuren van de naamgever van de lagedeurkamer. Dat hebben we vandaag afgemaakt en er een laagje verf opgedaan, waardoor de kleur verandert van (lelijk) grijs naar het veel mooiere ivoorwit. Het slot van de lage deur is ook niet meer je van het en daar moeten we ook nog een keer naar kijken.

De boogdeur in de Scheune is min of meer af en heeft nu aan de buitenkant een laag beits gekregen. Sommige nieuwere stukken hout krijgen nog een 2e laag; als bescherming tegen het weer en om het een ouder uiterlijk te geven.

Voordat we de bovenste plank op de vide erop ging, hebben we de Douglas nokbalk in de eikenbeits gezet, om de kleur wat meer in de richting van het oude eikenhout te krijgen. Hetzelfde geldt ook voor de staander en de gaffelconstructie.

De gelijmde latjes kwamen goed uit de lijmklemmen en konden daarna op maat gezaagd worden. Het maken van het roederaamwerk duurde a.g.v. een zaagfoutje wat langer dan gepland, maar uiteindelijk konden de lijmklemmen erop.

Er was wat minder tijd voor de planken op de vide. Het stuk waar nog geen planken zitten is behoorlijk kleiner geworden, want we hoeven nog maar 1 plankje te doen. Het is wel een lastige, want het is het driehoekje in de raamopening, die net als de eerdere 3 hoeken een dubbel verstek heeft. Dit zou morgen moeten lukken.

21 september 2022 ‘een sprossentest’

21 september 2022 – voor vanmiddag is er zon voorspeld en met 12 tot 19 graden kan het nog een aardige herfstdag worden.

Sprosse oftewel roede, is een woord wat niet in de vocabulaire van schoolduits staat, maar is intussen wel een -voor ons- bekend woord. Op het keukenraam na, hebben alle oude ramen in het huis Sprossen en de Wiener-variant zit ook in de nieuwe ramen.

De meest opvallende roedevrije ramen zijn de 2 dakramen op de vide en hier willen we wat aan gaan doen. We hebben er een paar testroeden opgezet in de maten van de roeden van de dakkapelramen. Over de maten en vakverdeling zijn we tevreden en we gaan nu de echte roeden maken.

We hebben niet de juiste latjes, maar wel een heleboel eikenlatjes, waarvan we er een paar op en aan elkaar gaan lijmen. Als je het daarna zaagt, schuurt en wit verft, dan zal dat niet opvallen.

In de lagedeurkamer blijft een stuk muur links van de deur origineel. Omdat leem en kalk blijven stoffen, zit er nu leemfixeer op. Verder heeft het 4e vak van de 7 een laagje Kalkputz gekregen en zijn er wat randjes afgewerkt en delen van het hout in de eikenbeits gezet.

Op een vak wat al eerder gedaan was, zit nu roze kalkverf. De kleur lijkt niet helemaal op hetgeen wat we zoeken, want het is iets te roze. We gaan kijken of we het aan kunnen passen met de verf-pigment verhouding. Pigment moet er altijd bij; ook bij wit.

’s Middags was het tijd voor de dagelijkse plankjes op de vide. De eerste duurde wat langer omdat die een stukje in de raamopening had met dubbel verstek. Daarna ging het ietsje sneller en er zitten weer een aantal rijen planken in.