ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 7 juni 2014 – 30e Mitternachtslauf

7 juni 2014 – de eerder voorspelde 36 graden voor vandaag was inmiddels gezakt tot 32 graden. Dat het gisteren warm geweest was, was vanochtend te zien aan de temperatuur in de woonkamer, van maar liefst 18 graden.

Vanwege de verwachte drukte i.v.m. de Mitternachtslauf, die vandaag voor de 30e keer wordt gehouden, zijn we bijtijds boodschappen gaan doen en daarna gaan ontbijten.

Omdat het vandaag boven de 30 graden zou worden, moesten we goed kijken waar we aan de muur/trap gingen werken. De schaduw van de boom kwam weer goed uit en het rechterdeel van de 2e muur werd weer verder opgevuld.

We hebben zelfs nog een stuk gecementeerd en hopen dat we scheuren in het cement kunnen voorkomen door het af te dekken met een stuk plastic.

Voor de toekomstige deur van de woonkamer naar de terraskamer stond nog een schroefstempel, die nodig was om een gebroken vloerbalk te ondersteunen. Om vanuit de woonkamer een beter zicht op de dak- en wandconstructie te krijgen wilden we er toch al een aantal vloerbalken uit halen en dit zou de eerste worden. Omdat er geen hulp was, hebben we de balk vastgezet zodat we hem rustig door konden zagen. Dat ging prima en ook het gecontroleerd neerleggen van de balk verliep volgens plan. De schroefstempel is nu weg en de deur kan erin.

Een doorn in ons oog was de tot in de woonkamer doorlopende balk van het raamwerk tussen terras en terraskamer. Deze dikke balk, of eigenlijk 2 balken naast elkaar, draagt de vloer van de puntkamer, het dak boven de puntkamer en het dak boven de woonkamer/vide.

Oorspronkelijk zou er in de woonkamer een langere staander komen, maar omdat wij niet wilden dat die het uitzicht op de vakwerkwaaier zou verpesten, is de constructie later aangepast. De “puist” in de woonkamer was niet meer nodig en kon eraf gezaagd worden. Er was precies genoeg ruimte voor de kettingzaag en alleen het laatste kleine stukje moest met de hand gedaan worden. We moeten alleen het gat in de wand nog dichtmaken, maar dat komt nog wel.

Ook uit de achtergevel steekt nog een stuk ongewenste balk uit, maar die was wat lastiger af te zagen. We hebben het zeil weggehaald en het vak leeggemaakt, maar het mocht niet baten; de ruimte bleef aan beide zijden te klein om er met de kettingzaag goed bij de kunnen. Met een ladder vanaf de buitenkant kregen we het uitstekende stuk eraf en voor de rest moeten we een andere methode gaan zoeken.

Tussendoor werden de werkzaamheden nog onderbroken door de postbode die de bestelde impregneerolie kwam brengen. Die hadden we op Hemelvaart al besteld, dus de 1 tot 3 werkdagen levertijd was wat langer geworden. We waren al bang dat we de bezorging gemist hadden,

Dit keer stopten we wel met werken toen de kerkklok om 18:00 uur sloeg, want er moest ook nog hardgelopen worden. De Jedermannlauf van 3.800 m. stond op het programma, met om 20:00 uur de start.

Iets over half acht was het tijd om naar de start te gaan en iets van een warming-up te doen. Het was nog steeds ruim boven de 20 graden en dat zou tot het donker zo blijven. Na een kort woordje van de vers herkozen Ortsburgemeister werd het startschot gegeven door hoofdsponsor VVR Bank.

Het eerste deel is loopt iets naar beneden en dat loopt lekker. Bij de laatste zijstraat van de Schuman Straße gaat het steil naar beneden naar de Moselweinstrasse en dan weer stijl naar beneden naar de parkeerplaats. Daar is ook de finish, dus er was nog 1 rondje te gaan.  Een heel rondje lopen valt elke weer tegen, want er zitten vlak na elkaar 2 slopende stukken vals in. Toen we hier voorbij waren kwam het lange rechte stuk weer en dit keer was de finish echt de finish.

Voor het gevoel ging het lopen redelijk goed, maar of het sneller ging dan 2 jaar geleden weten we nog niet, dat zien we komende week wel als de uitslagen op Internet staan. Het bleek een 35e plaats te zijn, in 16:53 minuten en 4:13 minuten na de winnaar. Inderdaad sneller dan de 18:10 minuten van 2 jaar geleden, ruim sneller zelfs!

Na de Jedermannlauf kwam eerst de 9.400 m. lange ‘Lauf der Junggebliebenen’ voor de 40+  wedstrijdlopers. Rond 23:00 uur waren de meeste lampjes langs het parcours aangestoken en was het tijd voor de echte Mitternachtslauf, ook een afstand van 9.400 m., waarbij de winnaar –geheel in stijl- als prijs z’n eigen gewicht in wijn krijgt!

Alle deelnemers krijgen trouwens een fles wijn met een speciale Mitternachtslauf opdruk, want Kröv is en blijft een wijndorp. Langs het hele parcours staan en zitten mensen die de lopers aanmoedigen en ondertussen barbecueën, eten en drinken. Wij zitten meestal bij de buren, die banken neerzetten en wijn schenken.

De laatste deelnemers van de Mitternachtslauf waren nog niet binnen toen om 24:00 uur de traditionele afsluiting met vuurwerk begon.

Leave a Reply