ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 19 juli 2014

19 juli 2014 – voor vandaag is er nog wat meer warmte voorspeld; de temperatuur kan oplopen tot 36 graden. Ook binnen wordt het langzaam warmer en overdag –als het buiten ruim boven de 30 is- is het 23 graden in de woonkamer.

De laatste planken werden op de toekomstige vliering gelegd en daarna hebben we de garage verder opgeruimd zodat de aanhanger er nu eindelijk weer in kan. Om het vullen van de aanhanger te versnellen hebben we de mee te nemen spullen vast op stapels gelegd. Tot slot hebben we de vloer van de garage en koeienstal geveegd, want het schoonmaken van de planken had duidelijk z’n sporen achtergelaten in de vorm van 2 volle 20 liter emmers met vuil, stof en zaagsel.

Vanaf de nieuwbouw lang geleden zijn er in de slaapkamer diverse lagen stucwerk en behang over elkaar heen gezet. De oudste lagen (van voor 1700?) bestaan uit dunne stuclagen met daarop patronen geschilderd met een sjabloon. We willen de diverse lagen zichtbaar maken en misschien hier en daar wat repareren of aanvullen.

Om te kijken hoe het ging, zijn we begonnen met het laaghalen van een vak in de vakwerkwand aan de rechterkant. Het vakwerk is hier gevuld met leistenen, die vastzitten met mortel en, met daarop een laag Putz. Voor de zekerheid hebben we eerst nog een schroefstempel onder het uitstekende deel van de onderbalk gezet. Omdat we de stenen willen hergebruiken en omdat we een te grote puinzooi willen voorkomen, hebben we het vak leeggehaald met een emmer op een ladder. Die lieten we zakken aan een touw en daarna werd de inhoud gesplitst in bruikbare leistenen en onbruikbaar mortel en Putz. Dit gaat wel, maar is redelijk tijdrovend, dus misschien gaan we de volgende keer proberen om een glijgoot in een kruiwagen te maken.

In de tuin, in de schaduw, werd er ondanks de hoge temperatuur aan de tuinmuur gewerkt. Van de muur boven het 1e plateau werd weer een stukje afgemaakt. Dat betekent al puzzelend op zoek gaan naar de goede stenen, het niet zichtbare deel vullen met een steen en leem mengsel en er daarna platte dekstenen in cement op leggen.

Omdat het rond etenstijd nog steeds vrij warm was, zijn we naar het Dreigiebelhaus gegaan en hebben daar in de tuin wat gegeten en gedronken. Van eigenaar Kilian   hoorden we dat druivenstruiken prima tegen de droogte kunnen. Ze wortelen namelijk diep; tot het grondwater, ook al is dat 10 meter. Dat de bovengrond dan kurkdroog is deert ze niet. De druiven zijn –net zoals veel fruit- vroeg dit jaar, maar of het een goed wijnjaar wordt is nog niet te zeggen; dat valt of staat met het weer in de herfst.

De regen waarvan we dachten dat die morgen zou vallen viel vannacht, begeleid door bliksem en donder.

1 comment to Nieuws 19 juli 2014