ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 1 augustus 2014

1 augustus 2014 – het zou mooi weer worden; 24 tot 30 graden met aan het eind van de dag kans op onweersbuien. De temperatuur klopte, maar het slechte weer bleef gelukkig weg.

Om de vriezer te kunnen testen hebben we bramen geplukt. Schoongemaakt, laten drogen en ingevroren. Dat ging prima en we hebben nu 1,5 emmertje met bevroren knikkerachtige bramen in de vriesbox staan.

Door het mooie weer en omdat we nu in de schaduw van de kastanjeboom van de buren kunnen werken, konden we de hele dag aan de tuinmuur werken. We schieten aardig op en zijn nu bij de aansluiting van de bovenkant van de muur en het 3e deel van de trap.

In het vakwerk hing nog steeds 1 van de oude deuren. Die hebben we er uitgehaald en meteen maar schoongemaakt en geïmpregneerd, omdat die hergebruikt gaat worden. Het gat in de muur wordt tijdelijk afgedicht met planken.

De linker hoek van het vakwerk was in de loop van de eeuwen verdwenen en vervangen door zeer slordig metselwerk. Omdat hier wel weer vakwerk komt hebben we vast een deel van het metselwerk weggehaald en toen konden we meteen wat hout van de bekisting van het ringanker weghalen. Het vakwerk zelf eraf halen is iets te veel van het goede, maar 1 klein balkje hebben we er toch afgehaald. Omdat er door de lege vakken minder druk op het vak stond, hebben we om te voorkomen dat het naar buiten zou komen, er een schroefstempel onder gezet. Misschien overdreven, maar kwaad kan het niet.

Iets voor de afgesproken tijd stonden de timmerman en de dakdekker voor de deur. We hebben eerst binnen op zolder gekeken. De meeste dakplanken zien er bruikbaar uit, maar ook zijn er enkele die niet zo goed meer zijn en vervangen moeten worden.

De Sparren (dakbalken) zien er goed uit en hoeven niet verstevigd te worden. Wel zal er t.z.t. een balk onder de hoek tussen de 2 daken moeten komen, want dat zit nu constructief niet helemaal goed is. Dit komt aan de beurt als we het dak aan de voorkant gaan doen. De kilgoot blijft, maar de huidige zinken (en lekke) wordt vervangen door een zwarte aluminium versie.

Over een kleine 1,5 week gaan de oude Schiefer er dus af. Er komt dan eerst een laag dakleer op en dan ca. 10 m2 nieuwe Schiefer. We gaan voor een Altdeutsche Deckung die ook op de rest van het dak aan de voorkant zit. Dit is dan iets anders als het eerdere opnieuw gedekte dak, maar omdat je beide daken toch niet tegelijk kunt zien is dat geen probleem.
De Schiefer die nu op het stukje liggen zijn nog kleiner en dat zijn waarschijnlijk hergebruikte Schiefer. De dakdekker vertelde dat vroeger Schiefer vaak hergebruikt werd na de sloop van een huis en dat de randjes er dan afgeslagen werden.

De timmerman regelt de steiger en het materiaal en als het goed is gaan we maandag over een week beginnen!

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.