ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verbouwingsnieuws 15 augustus 2014

15 augustus 2014 – vandaag begon de dag nog minder dan gisteren, want het regende.

Om toch zelf te kunnen beginnen, hebben we een provisorisch regenzeil boven het vakwerk gehangen op de plaats waar we bezig waren. Dat werkte goed en tot we weer met de timmerman belden hebben we hieronder gewerkt.

De timmerman en de dakdekker besloten te komen en de steiger om het vakwerk eruit te halen werd verder opgebouwd. Dit gaat snel met z’n drieën en korte tijd later konden we beginnen met het eruit halen van het vakwerk. De onder- en bovenbalk werden telkens doorgesneden met een kettingzaag en dan werden de staanders en regels eruit gehaald.

Toen het vakwerk eraf was hebben we de hoofdmaten nog een keer gecontroleerd en vast wat stenen aan de onderkant weggehaald. Een deel van de houtconstructie bij de voormalige koeienstal is namelijk lang geleden  al vervangen door stalen balken en beton (wat wij inmiddels vervangen hebben door hout) en hierbij is de gevel destijds zeer provisorisch gerepareerd. Linksonder is het vakwerk vervangen door een driehoekig stuk muur.

Al deze stenen moeten er nu uit, want ook hier komt weer vakwerk. Aan de onderkant is het vakwerk ruim 20 cm. naar buiten gekomen – waardoor het behoorlijk scheef stond – en de hierbij ontstane ruimte achter het vakwerk  is bij het maken van de ringankers deels volgelopen met beton. Dit moet er allemaal uit om een rechte(re) onderkant voor het vakwerk te krijgen.

Boven de vroegere dubbele deur zit een stalen balk en die bleek ook ongeveer 5 cm. verzakt te zijn. Onder het vakwerk moeten dus houten klossen van verschillende dikte komen om enigszins het waterpas te krijgen.

De complete fotoserie van het werk aan dit vakwerk staat hier.

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.