ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 19 februari 2016

19 februari 2016 – voor de komende dagen was er regen en wind voorspeld en dus leek het ons een goed idee om zo snel mogelijk het dak te repareren. Meestal rijden we met zon naar Kröv en af en toe met regen, maar zelden met sneeuw.
De besneeuwde heuvels van de Ardennen zagen er op zich wel mooi uit, maar wij hebben toch liever de groene versie.

Via een tussenstop bij de Baumarkt -om voor de zekerheid nog een rol dakleer te kopen- kwamen we in Kröv aan. Na een kort gesprekje met de buren gingen we naar binnen en daar was het koud! 6 graden in de woonkamer, 4,5 in de gang en 0 in de garage. We deden het kacheltje aan en met moeite (en een nieuwe gasfles) kroop de temperatuur in de woonkamer naar de 12 graden.

Buiten was het inmiddels droog en er brak zelfs een winterzonnetje door. We gingen eerst een rondje maken door de tuin, want die zien we niet zo vaak in winterse toestand. Dat er narcissen stonden wisten we wel, maar de krokussen en sneeuwklokjes hadden we nog nooit in bloei gezien en we wisten eigenlijk niet eens dat we ze hadden.

Vanaf de boventuin konden we op het dak kijken en het leek inderdaad dat er maar 1 baan dakbedekking los zat. Tijd om het dak op te gaan, want we hadden geen overnachtingsplannen en wilden zo snel mogelijk weer terug. Nadat de ladder tegen de achtergevel stond konden we het van dichtbij bekijken. Het leek mee te vallen, al zat de eerste dakbaan voor het grootste deel los. De asfaltnagels waren -waarschijnlijk door de beweging met het opwaaien- door de dakbedekking getrokken.

Eventjes een nieuw stuk dakleer erop leggen zat er niet in, want er zat geen dakhaak in de buurt en die heb je toch wel nodig als je met een dakladder het dak op wil. Gelukkig hadden we nog dakhaken over van een eerdere dakreparatie en dus was dat probleem ook opgelost. We konden het dak bekijken.

Toen de dakladders op het dak lagen konden we aan de slag. Eerst ging het kapotte stuk eraf en toen moesten de ‘-tig- oude asfaltnagels eruit. Dat ging redelijk snel en toen konden we nieuwe stukken dakbedekking afsnijden. In totaal hebben we zo’n 3 vierkante meter vervangen. Doordat het aan de onderkant zat, konden we ook in de dakgoot staan om het zaakje vast te spijkeren.

Volgens de buren zou de dakbedekking nog niet zo lang los, maar dat leek toch niet het geval te zijn. Het hout van het dak was groenig (dat gebeurt niet in een paar dagen) en op de dakbaan ernaast zat een soort afdruk waaruit je kon opmaken dat er geruime tijd iets op gelegen had.

Waarschijnlijk is de dakbedekking los gegaan aan de rand en toen omgevouwen verder het dak op. Zo is het een tijd blijven liggen en bij de recente storm is het de andere kant op gewaaid en gescheurd. We hebben de originele foto van net na het snoeien van de knotvlier ingezoomd en bekeken en hierop is te zien dat de dakbedekking toen ook al niet goed meer zat. Dat was 10 oktober (2015) en dus de nodige maanden geleden.

Zo te zien heeft het dak er weinig van geleden en nadat we alles vastgezet en opgeruimd hadden zijn we maar weer naar huis gegaan.

Leave a Reply