ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 17 augustus 2016

17 augustus 2016 – weer een dag die met mooi weer begint, het begin zowaar op een zomer te lijken.

Vandaag storten we ons in een nieuw avontuur; het leggen van vloertegels in de keuken. Om te oefenen doen we een stukje onder het aanrechtblad, wat grotendeels aan het zicht onttrokken gaat worden door een gordijntje. We dachten dat dit een makkelijk stukje zou zijn, maar juist doordat het zo klein is, is het lastig. We moesten redelijk wat tegels door slijpen en dat is op zich al een uitdaging bij deze ongelijkmatige stenen. Het duurde niet erg lang voordat alles op slijpplaats –inclusief de slijper- bedekt was met een laag terracotta stof.

Het leggen van de tegels ging redelijk, al viel het niet mee om de ongelijkmatige tegels gelijkmatig te verdelen over het kleine stukje vloer. Bij de plinten hadden we last van de niet-rechte muur en isolatiemateriaal en daarom hebben we daarna meteen de rest van de keukenmuren ontdaan van resten isolatie en stukjes hout waarmee we destijds de hoogte van de afwerkvloer uitgezet hadden.

Wat ook niet mee viel, was het zagen van planken uit oude balken (die aan 4 zijden krom en hobbelig zijn). Het zagen op zich ging wel, maar een plank helemaal recht afzagen is nog niet echt gelukt. We gaan iets anders verzinnen om de eerste zijde van een balk recht te kunnen maken. Als er eenmaal maar 1 zijde recht is, dan wordt de rest makkelijker (hopen we).

Omdat we binnen moeten wachten totdat de Lehmputz droog is, zijn we buiten verder gegaan met de border boven de tuinkelder. Na het nodige hak- en snoeiwerk kon voor het eerst sinds jaren 1 van de luiken weer open.

Dit stuk tuin was de afgelopen jaren als opslag van oud hout en omgezaagde bomen gebruikt. Van dat hout hebben we het nodige in wat handzamere stukken gezaagd als brandhout.

Omdat het mooi weer was zijn we tot na zevenen doorgegaan en hebben we weer gegeten bij onze waterloop.

1 comment to Nieuws 17 augustus 2016

Leave a Reply