ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 10 november 2016

10 november 2016 – de temperatuur in de woonkamer was vanochtend gestegen tot 11 graden en volgens de radio kan het buiten oplopen tot 9 graden. Net als gistermiddag heeft het ook vannacht weer geregend. Een mooie gelegenheid om het functioneren van de nieuwe dakgoot te bekijken. Dat leek in orde, het vakwerk en de muur blijven droog. De grond is ook veel minder nat en binnen is het trapje van de koeienstal naar de garage ook droog.

Ondanks de kou leek de lijm droog te zijn en zat ook het laatste verbredingsstuk op het keukenblad. Het blad moest 1,5 cm scheef afgezaagd worden vanwege de niet haaks op elkaar staande muren. We hebben nog wel gekeken of we dit met de handcirkelzaag konden doen, maar hebben het toch maar op de ouderwetse manier met de hand gezaagd. Het blad is ruim 4 cm dik en 68 cm breed, dus dat duurde wel even, maar het werkt goed tegen de kou.

In de gelukkig (ietsje) warmere woonkamer zijn we bezig geweest met de gordijnen van het keukenraam. Deze gordijnen hebben we een paar jaar geleden gemaakt en ze hebben ook in de tijdelijke keuken gehangen. Nu hebben we ze afgemaakt en kunnen we ze weer ophangen.

Om te kijken waar het gat voor de gootsteen moet komen hebben we de gootsteen in het oude aanrechtblad gezet en de nieuwe kraan provisorisch opgehangen. Het ziet er goed uit en we weten waar we het gat moeten maken.

Toen we het aanrechtblad op z’n plaats legde, bleek de muur hier en daar te bobbelig. Met een sloopbeitel hebben we het uitstekende stuukwerk er afgeschraapt en toen paste het beter. Helemaal recht was het nog niet, maar de muurtegels gaan de spleet afdichten.

Een van de lange kanten van het blad was al afgerond en dit wilden we ook aan de kopse kant hebben. Gelukkig hadden we een profielfrees met de dezelfde radius en nadat we de frees ingesteld hebben was de rand snel afgerond. We zagen toen ook dat de fabrieksafronding niet overal even netjes gedaan was en hebben er hier en daar wat afgeschuurd.

We dachten het gat in het oude blad als mal voor het nieuwe gat te kunnen gebruiken, maar dit bleek niet helemaal goed te zitten en dus gaan we het morgen op het nieuwe blad tekenen, zonder het oude blad te gebruiken.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.