ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 6 juni 2017

6 juni 2017 – de dag begon met regen en met 13 tot 20 graden is het ook wat koeler dan de afgelopen dagen.

We gingen daarom maar binnen werken. De ‘kamer met de lage deur’ werd een schuurhok om het losse slaapkamerraam te schuren. Net als alle ramen die we nog moeten doen is ook dit raam niet 100%. We halen niet alle verf eraf, maar alleen de lossere verf en op de plekken waar het hout slecht is.

In de keuken hebben we eerst de plaats van de plank en de consoles bepaald en daarna konden we de gaten boren om het op te hangen. We willen de plank en de consoles onzichtbaar ophangen en hebben hiervoor 2 verschillende bevestigingen. De ene is een soort lange keilbout (M12 25 cm lang) en de andere een plug waarin je een zeskant draait. De delen die uit de muur steken komen dan in gaten in de plank en de consoles. In de gaten doen we dan voor de zekerheid montagekit  en dan zou het stevig genoeg moeten zijn.

Het leek ons wel leuk om een roede tussen de consoles te maken en daaraan dingen op te hangen met haken. De roede hadden we niet en we kwamen ook 1 keilbout te kort omdat er 3 i.p.v. 2 consoles komen. In de stijl van de rest is het een eiken roede van 2 cm dik geworden, die we gebeitst hebben zodat die donkerder is.

Ook hadden we nog wat andere dingen nodig en daarom hebben we maar een bezoekje aan de Baumarkt gebracht.

De muur was te zacht voor de keilbouten en daarom hebben we het gat vol gespoten met montagekit en daar de keilbouten ingeslagen. Ze zitten ca. 13 cm in de muur en morgen weten we of het vast zit. Morgen gaan we de 3 consoles ophangen en als het kan ook de plank en de roede.

De consoles zijn van Douglasie hout en dat is eigenlijk te licht van kleur, maar met een laag eikenbeits lijkt het net eiken. Misschien komt er nog een laag lak overheen ter bescherming.

1 comment to Nieuws 6 juni 2017

Leave a Reply