ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 mei 2018 ‘Niederburg Manderscheid’

6 mei 2018 – nadat we de Oberburg beklommen en bekeken hadden liepen we terug; het bruggetje over de Lieser over en daarna richting de Niederburg aan de toegangsweg van Manderscheid.

De Niederburg ligt strategisch op een rotsachtig soort van schiereiland in de Lieser, waardoor er aan 3 kanten water is. De Niederburg is een stuk jonger als de Oberburg en is oorspronkelijk gebouwd als Vorburg van de Oberburg. In een akte uit 1201 wordt de burcht als zodanig vermeld.

In 1339 wordt de burcht behoorlijk uitgebreid en versterkt en begint een eigen leven als Niederburg. Volgens een afgesloten verdrag mogen de muren niet hoger worden dan 10 meter, maar ondanks deze beperking weerstaat de burcht een belegering van 2,5 jaar (1346-1348). Dit was te danken aan de dikke muren en de ringmuren, die veel tegen konden houden in een tijd dat er in deze regio nog geen buskruit en kanonnen waren.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) wordt de burcht zwaar beschadigd en in 1711 laat Karl-Franz Ludwig, Graaf van Manderscheid omvangrijke herstelwerkzaamheden uitvoeren. Dit is de laatste keer dat de burcht herbouwd wordt om te bewonen.

In 1794 komt hier een einde aan, als de burcht -net als vele andere verdedigingswerken in de regio- gesloopt wordt door Franse troepen. Ruim 100 jaar blijft het een verwaarloosde ruïne en een soort steenmijn, totdat de Eifelverein in 1899 eigenaar van de ruïne wordt en met het opruimen en het herstel begint. De burcht wordt niet helemaal herbouwd, maar wat er nu te zien is, geeft een goed idee van hoe de burcht er ooit uitzag.

Onze foto’s van de Niederburg Manderscheid

 

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.