ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 mei 2018 ‘Wein und Musik’

12 mei 2018 – vandaag staan ons temperaturen tot 27 graden te wachten, met kans op onweer en regen aan het eind van de dag. Ideaal weer om buiten wat te doen.

Het woonkamerraam wat we vorige keer gerepareerd hebben zag er goed uit en mocht -na wat schuurwerk- door naar de volgende ronde. Er zit nu een laag grondverf op en als die droog is kan het ruitje erin.

We hadden de nieuwe kandidaat voor de lamp in het trapgat gevonden en er een stekker aan gemaakt om te kunnen testen. Dat hebben we gedaan toen het donker was en deze lamp bevalt stukken beter en komt er dus op.

Op de tuinmuur zaten wat scheuren in het voegwerk. Als het droog is, is dit niet zo erg, maar als het regent zou er water in de muur kunnen lopen en dat is iets wat we juist niet willen. We hebben het nu dichtgemaakt met een scheurendichtmiddel om te kijken hoe dat gaat.

Bij de januarireparatie van het dak hadden we de oude dakbedekking gewoon naar beneden in de tuin gegooid. Dit kan zo niet blijven liggen en nu zit in stukken in een speciekuip; klaar om afgevoerd te worden.

Bepaalde details van het gerenoveerde vakwerk aan de rechter zijgevel vonden we niet zo mooi en dat waren o.a. de afgeronde “voetjes” waarmee de kopse kant van de vloerbalken onder het vakwerk uitkwamen. De afgelopen 2 jaar hadden we er al de nodige afgezaagd en na de nodige ontvelde knokkels (12×12 cm eikenhout wat je met de hand moet zagen) waren de laatste 3 er ook af.

Het vakwerk staat op een soort van muur plaat met spieën eronder. Die waren nodig om het vakwerk op de juiste hoogte te krijgen. Normaal rust het dak op een vakwerk, maar dat mocht hier niet van het Bauambt. Het vakwerk is dus geen onderdeel van de draagconstructie maar meer een optische versiering. Uiteindelijk zie je dat -als het goed is- niet meer, maar nu nog wel.

Doordat de spieën er aan de voorkant onder geslagen waren, was de muurplaat in de loop van de jaren krom getrokken aan de achterkant.  Spieën hebben maar een klein draagoppervlak en daarom hebben we er eerst zo ver mogelijk onder geslagen, zodat de muurplaat en de voetjes zo strak mogelijk tegen het vakwerk zaten en er toen eiken plankjes van de juiste dikte onder gemept. Het draagoppervlak is nu aanmerkelijk groter en vlak.

We denken dat het vakwerk nu goed staat en het volgende karweitje wordt waarschijnlijk het ondersabelen van het vakwerk. Dit is iets wat we nog nooit gedaan hebben en daarom beginnen we met een proefstukje.

Hier en daar hebben we nog het nodige klimop en ander ongewenst groen weggehaald. Dit spul blijft groeien, al was het door de droogte wat minder dan andere jaren.

De avond, of eigenlijk nacht, werd afgesloten een bezoek aan het Staffelter-Hof, wat al meer dan 1100 jaar in Kröv ligt. Hier was het Staffelter-Hof-Festival in de KultUrScheune met livemuziek en de combinatie van Rockabilly en wijn/water (omdat er geen bier/frisdrank is) blijft apart, maar de sfeer was er niet minder om!

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.