ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

15 mei 2018 ‘stalstucwerk’

15 mei 2018 – het weer blijft wisselvallig en kan lokaal verschillen tussen 19 en 26 graden. Wij zaten ’s ochtends in het goede deel met zon, zodat we ondanks de vrij stevig wind buiten koffie konden drinken.

Om de koeienstal te kunnen stuken moet de steiger weg, maar die kan pas weg als de plafondrand erop zit. De verlenging zat goed vast en na het nodige schaven, vijlen en schuren was de zijkant net zo niet-recht als de muur en dus passend. Het nieuwe hout is te nieuw en daarom kreeg het een verouderingskuur in de vorm van 2 lagen beits. Toen dat droog was kon die op z’n plaats gezet worden. Aan 1 kant moest een schroef komen, maar omdat het een zwarte gleufkopschroef is, past het in het geheel.

Het sierrandje van het slaapkamerraam kwam goed (vast en recht) uit de lijmklemmen. Na hier en daar wat lijmrestjes weg gekrabd te hebben, kon er een nieuw laagje goudverf op. Helaas, dat ging niet door, want de goudverf werd zilverkleurig. We gaan wat anders zoeken.

Nadat de kitrestjes van het woonkamerraam afgekrabd waren, kon de eerste laag grondverf er aan de binnen- en buitenkant op.

Al een jaar of 2 liggen er een paar zakken ondersabelingsmortel te wachten om gebruikt te worden. Vandaag was het dan zo ver en hebben we een deel van het vakwerk ondersabeld. We laten dit eerst drogen en kijken dan of we de rest ook doen. Er zal sowieso iets onder moeten, want het staat nu op een paar blokken. Als het vakwerk gevuld en afgewerkt is, dan kan het zo’n 3.000 kg. wegen en dan is het wel handig als het stevig staat.

In de koeienstal gaan we een trap naar boven maken, maar voordat die er komt, moeten eerst een paar muren afgewerkt worden. Vooral de gerepareerde buitenmuur is een bonte verzameling van allerlei soorten steen en beton en ook de ringankers ontsieren de muren. Hier moet dus het nodige gestuukt worden en daar zijn we vandaag aan begonnen. De eerste hoek is gedaan, tegen het nieuwe plafondrandje aan.

Tussendoor hebben we in de gang nog een minikastje opgehangen en hiermee is de opgeknapte hoek af.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.