ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

16 mei 2018 ‘stijgend werk’

16 mei 2018– vandaag wordt het met 16-22 graden wat koeler. Het blijft wisselvallig, met lokale rukwinden, plensbuien, hagel, onweer en bliksem, maar ook hier en daar zon. Behalve sneeuw kunnen we dus alles verwachten. Het viel uiteindelijk mee, want we konden buiten koffie drinken en hebben toen meteen een foto van de tuin gemaakt.

In koeienstal stond de muurrenovatie weer op het programma. Dit keer de muur aan de kant van de garage. In en op de muur zitten allerlei bouwmaterialen, waaronder een betonnen ringanker en stucwerk en voegsel dat er al afvalt als je ernaar kijkt. Dit moet er allemaal af, voordat het nieuwe erop kan.

In de periode dat het slap was in de bouw hebben we tweedehands spul voor een buizensteiger gekocht. Dat heeft een tijd in de Scheune gelegen, maar nu gaan we het gebruiken om een steiger bij de achtergevel te maken. Die is nodig, omdat we boven het vakwerk van de achtergevel een overstek willen maken.

Los van het esthetische effect (we denken dat het mooi staat) doen we dit om het vakwerk eronder droger te houden. Dit steekt -evenals de stenen muur eronder- aan de onderkant wat naar buiten, waardoor het nat wordt. In de loop der eeuwen is mede hierdoor de onderbalk deels verrot. Voordat we dat gaan herstellen, willen we eerst de oorzaak zo goed mogelijk aanpakken.

De overstek wordt zo’n 40 cm breed en moet gelijk vallen met de overstek van het puntdak. Ook moet die vrij stevig zijn, want t.z.t. komen er de nodige kilo’s aan Schiefer (leisteen) op.

We hebben het eerste stuk van de steiger gemaakt; die moest over de varkensstal heen en staat op de muur van het gangetje.

Om het gevelwerk achter elkaar te kunnen zien, hebben we dat op een aparte achtergevelpagina gezet en er is ook een fotoserie vanaf 2012.

Het opgeknapte woonkamerraam kreeg tussen het andere werk door nog een laagje verf en het begint er al weer aardig op te lijken.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.