ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

15 juni 2018 ‘trap slopen’

15 juni 2018  – bij aankomst was er al een groot deel van de werkdag voorbij, maar er stond nog het nodige werk in de koeienstal op het programma. Indirect had al dit werk met de trap te maken die dit jaar de ladder zou moeten vervangen.

De muren aan de kant van de trap moeten zo veel mogelijk af gemaakt worden, want daar kun je een stuk lastiger bij als de trap ervoor staat. Het af maken bestaat uit het verwijderen van losse stenen en los stuukwerk en het daarna weer opbouwen. De gaten worden opgevuld en de muren worden gestuukt.

Als dat gedaan is en het is droog, dan kan er geverfd worden.
Vandaag hebben we weer het nodige gerepareerd, gestuukt en geverfd en het ziet er meteen weer beter uit.

Een andere klusje is het trapje tussen garage en koeienstal. Hier is zo’n 60 cm hoogteverschil en dat was overbrugd met een aantal zeer onregelmatige treden. Dit was niet het grootste probleem; het was vervelender dat een paar treden uit losliggende leistenen bestonden (die steeds losser gingen liggen) en dat het bij regen vochtig wordt door optrekkend vocht, of water wat onder de Scheune en koeienstal doorloopt.

Er komt dus een nieuw trapje, wat net als in de keuken van beton gaan maken en wat aansluit op de vloer in de koeienstal en de garage. Hiervoor moet eerst de oude stenen “trap” gesloopt worden. Daarna moet er wat uitgegraven worden en dan kan de opbouw beginnen.

Vandaag hebben we er de nodige stenen en leem uit gehaald. Hier zaten ook grote stenen van ca. 40 kilo bij die we moesten los wrikken met een koevoet. We hebben het eerst uitgegraven tot op het leem en daarna nog een stukje verder tot onder de garagevloer.

Hier komt later een laagje split voor de drainage.

De bekisting maken is weer een uitdaging op zich, want rondom de bekisting is geen ruimte om het vast te zetten. We hebben daarom een bekisting gemaakt die hangt aan een balk die over het gat in de koeienstalvloer ligt. Dit gat hebben we destijds bij het maken van de nieuwe vloer bewust open gelaten, omdat we nog niet wisten hoe het trapje zou worden.

Nu weten we dat wel en kunnen we alsnog een groot deel van het gat dichtmaken.

Nadat we de bekisting voor de bovenste 2 treden gemaakt hadden liep het tegen halftien en was het mooi geweest; morgen gaan we verder.

Leave a Reply