ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

17 september 2018 ‘sloophoutplafond’

17 september 2018  – weer een nieuwe werkweek waarin we het nodige van plan zijn, zowel binnen als buiten. Het weer werkt vooralsnog mee, want vandaag wordt het 24 tot 30 graden. De 30 hebben we niet gehaald, maar je kon wel prima buiten zitten in een T-shirt.

Op de werklijst stond het maken van afwerkrandjes van het plafond in de koeienstal. We hadden er al 1 gemaakt, maar dat moesten er minstens 4 worden. Doordat ook hier alles niet-recht is, duurde het weer eens veel langer dan verwacht. Pas ’s middags waren ze af en kon de eerste laag beits erop. Om de juiste kleur te krijgen moeten er minstens 2 lagen beits en misschien wel 3 op.

Het complete plafond kan er nog niet in, maar een stuk wel. Dit gaan we maken van een partijtje sloophoutplanken die we voor weinig geld konden kopen. De ene kant is “modieus” vergrijsd en de andere kant is vergeeld en die kant gaan wij gebruiken. De eerste 3 planken hebben we op lengte gezaagd, schoongemaakt en opgeschuurd. We hadden een kapotte plank in impregneerspul gezet; dit beviel en de andere planken gaan we ook doen.

De niet meer grijze deur naar de keuken moest een tintje donkerder worden. We hebben eerst een stukje met lijnolie geprobeerd en daarna een dun laagje beits. Dat laatste beviel beter en we hebben de hele deur op die manier gedaan. Om het af te maken hebben we de scharnieren wat donkerder gemaakt met ijzerverf. We hebben ze bewust niet netjes geverfd, zodat ze er oud uit blijven zien.  
De deur is nu af en ziet er prima uit, het was het werk meer dan waard.

We wilden eerst tot volgend jaar wachten met het verder verven van de gang, maar hebben nu besloten om dat toch nu maar te doen. Vandaag hebben we het onderste en bovenste deel geverfd en als dat goed droog is, komt er een scheidingslijn tussen.

Al eerder hadden we het stuk koeienstalvloer waar de trap moet komen in de terracotta-achtige verf gezet. Dit is om vast aan de kleur van de tegels te wennen en om het cementstof te verminderen. Vandaag, aan het eind van de werkdag, hebben we weer een stuk gedaan, wat vannacht kan drogen.

Rond halfacht zijn we gestopt, morgen is er weer een dag.

2 comments to 17 september 2018 ‘sloophoutplafond’

  • Marianne

    2e alinea 2e zin loopt niet goed.
    1 hadden we er al gemaakt ( denk ik )

  • Marianne

    2e alinea 3e zin als zal wel alles moeten zijn.
    Verder is het de bedoeling dat er weer 2 dezelfde foto’s van de koeien/keukendeur op staan?