ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 & 28 oktober 2018 ‘nooduitgang’

27 oktober 2018 – vannacht was het koud, want vanochtend was het 12 graden in de gang en koeienstal en maar 8 in de Scheune/werkplaats. Voor vandaag zijn er temperaturen van 4 tot 11 graden voorspeld en dus is het zaak de nooddeur af te maken.

Het maken van de 2e deurhelft en het op z’n plaats zetten ging zonder problemen, zodat we konden beginnen aan het vast maken. Dit doen we voorlopig met een paar M10 draadeinden. Volgend jaar gaan we kijken of we van deze nooduitgang een soort luiken kunnen maken die dan met scharnieren op de buitenmuur komen.

Ook hebben vanwege het koudere en slechtere weer de laatste tuinornamenten maar binnen gezet, om ze te laten overwinteren in de koeienstal.

Als alternatief voor beits, lijnolie en lijnolievernis hebben we Camellia olie, Tung olie en Deense olie op de testplank gedaan. Je ziet wel wat verschil, maar voor de deur blijven we bij 2 lagen beits.

Op de plank die we gister op de buitendeur van de koeienstal hebben gezet zit nu een laag beits waardoor die prima in het geheel past. De deur is zo goed als af, we moeten alleen nog proberen om 2 kieren in de hoeken aan de onderkant dicht te krijgen.

Als laatste karweitje van de dag hebben we een paar plankjes aan de onderkant van het vakwerk aan de rechterkant gezet. De muur staat hier wat bol en steekt buiten het vakwerk uit, waardoor er water bovenin de muur terecht komt. Met plankjes hebben we nu een soort afdakje gemaakt. Het is een voorlopig afdakje, want er is voorlopig geen tijd om een definitieve te maken.

28 oktober 2018  – voor het eerst dit “seizoen” blijft de temperatuur overdag beneden de 10 graden en zou er zelfs sneeuw kunnen vallen (als het goed is niet bij ons).

2 comments to 27 & 28 oktober 2018 ‘nooduitgang’

 • Beste Marianne en Erik van de Velde,
  Via jullie site volg ik al een aantal jaren jullie ‘voortgang’. Er zijn meer mensen ‘zo gek als jullie’. Met eenzelfde insteek, eenzelfde doorzettingsmentaliteit etc. Heel leuk om op deze zeer ruim opgezette site te zien hoe jullie vorderen. Wij kozen ervoor, ivm kleinkinderen etc., in Maart 2015 een huis ‘op het episch centrum van de gasbevingen in Groningen’ te kopen. Inmiddels is dit, ook geheel in eigen beheer (reeds 6 aannemers naar huis gestuurd…) opgetrokken, het eerste huis op 40 cm EPS 250, 3 laags houtskeletbouw, 2 luchtspouwen, 3 laags glas, voor dubbelbewoning. Onze zoon woont sinds September in het achterste huis. We hebben hier veengrond. Alle huizen in Overschild gaan zo’n beetje ‘op de schop’… Deze blijft staan! En van de bevingen zien we alleen iets op TV…
  Op YouTube-ons droomhuis een impressie.
  Veel succes toegewenst met dit project.
  Vriendelijke groet van Frans van Zonneveld, Overschild

  • Wij

   Hallo Frans, bedankt voor je bericht. We hebben wat teruggestuurd per “normale” e-mail. Gr. Marianne & Erik