ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

15 maart 2019 ‘dakdekwerkzaamheden’

15 maart 2019 – na een tussenstop om dakbedekking en nagels te kopen, kwamen we aan. Bij aankomst was het 8 graden in de woonkamer en ongeveer net zo “warm” in andere delen van het huis. In de keuken leek het koeler, maar dat is niet anders dan anders.

Omdat onze gebruikelijke parkeerplaats onder water gezet was door de Mosel, parkeerden we de auto boven bij het kerkhof. Toen we van daaruit terugliepen zagen we de schade aan het dak. Het bovenste stuk van de eerste baan van de dakbedekking was losgescheurd en hing langs de achtergevel naar beneden.

Na een kort praatje met de buurman gingen we aan het werk, want we wilden voordat het donker werd zoveel mogelijk doen.

Bij de inspectieronde zagen we dat de buitenmuur van de terraskamer nat wat en dat er plassen water op de vloer van de puntkamer stonden. Deels op het plastic, maar grotendeels op de OSB-platen. Van de lekkage van vorig jaar weten we dat de OSB-platen redelijk waterbestendig zijn en we hopen dat dit nu ook weer zo is. Het tocht “gelukkig” genoeg om het vrij droog te laten waaien.

Ook in het keukenplafond zagen we iets wat op vocht leek. Dat bleek niet van de ontbrekende dakbedekking te komen, maar van “iets” in de hoek boven de keuken. Er waren wat dakplanken nat en ook de buitenmuur was verre van droog. Dit moeten we dus ook oplossen.

Vanaf de tuin zag het herkenbaar uit, want het leek sprekend op februari 2016, toen er ook een stuk dakbedekking langs de achtergevel naar beneden hing. Links 2019, rechts 2016. 

We begonnen met het bereikbaar maken van het dak. Gelukkig stond de buizensteiger er nog en met een ladder en steigerplanken konden we al snel het dak op. Daar bleek dat een oud stuk dakbedekking vanaf de nok losgewaaid was. Het onderste stuk zat er nog op, maar dat was nieuwer, want dat hadden we in de winter van 2016 vervangen.

Omdat er tot aan de nok nieuwe dakbedekking moest komen, hadden we ook lange dakladder nodig. Het was een gedoe om die op het dak te krijgen, maar beter zo dan met regen en wind te improviseren op een nat dak.

Het verwijderen van de restanten oude dakbedekking op de overlappende naden ging lastiger dan verwacht. Het zat behoorlijk vastgeplakt aan de baan ernaast (misschien door de hitte van de zomer van 2018) en we hadden een steekmes nodig om het los te maken.

De oude nagels eruit halen ging een stuk makkelijker en toen we de eerste meter schoongemaakt hadden kon het eerste stuk nieuwe dakbedekking erop. We besloten de banen horizontaal te leggen, zodat er niet weer een hele baan van boven naar onder af kan scheuren. Je hebt wel iets meer naden, maar omdat de dakbedekking een speciale overlappingsrand heeft, zou het waterdicht moeten zijn. Na het eerste nieuwe stuk konen we nog 2 stukken van een meter doen.

We konden redelijk lang doorwerken omdat de glimmende nagels nog vrij lang te zien waren in de schemer, maar rond halfzeven moesten we stoppen. De laatste dikke halve meter ging dus onafgedekt de nacht in en die gaan we morgen doen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.