ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

13 mei 2019 ‘koeienstalkasttegelvloer’

13 mei 2019 – met de voorspelde temperatuur van 10 – 17 graden voor vandaag, laten we het buitenwerk nog even voor wat het is en beginnen we binnen met werken. Echt warm is het binnen overigens ook niet, met 14 graden in de woonkamer, net geen 10 in de gang en nog wat kouder in de rest van het huis.

We gingen verder in de koeienstal, de kast en de tegels hebben we weggehaald, omdat er eerst een uitstekend randje beton weggehakt moest worden. Dit randje zit op de grens van de bovenkant van een restant oude muur en de onderkant van de nieuwere Muur. Op zich is het randje niet erg, maar de kast komt hierdoor te ver van de muur af te staan.

Toen dit gedaan was kon er een laag ‘waterdicht’ op de tegels en nadat dat droog was kon de beschermlaag erop. We leggen eerst de 24 tegels onder de kast tot aan de muur en als -over een paar jaar- het “bouwverkeer” is afgenomen (hopen we), dan leggen we de rest van de vloer.

Tegelijkertijd zijn we ook verder gegaan met het plafond. Het nieuwe sloophout past aardig bij het oude en het maatverschil valt niet echt op. Wat wel opviel was een te grote spleet tussen de planken als gevolg van verschillende breedtes. Over een lengte van ca. 80 cm hebben we een plank daarom 2 mm smaller gemaakt en nu ziet het er een stuk beter uit. De plank ernaast moet over de hele lengte versmald worden en als het goed is kan de volgende rij er dan weer probleemloos tegenaan.

Het leggen van de tegels ging zonder problemen en als de lijm droog is, kunnen we gaan voegen. Daarna, als het voegsel droog is kan de kast er op, als camouflage voor de meterkast.

Gaandeweg de dag werd het weer steeds beter en ’s middags was het zelfs zo mooi dat we buiten thee konden drinken. Toch wel handig zo’n beschutte tuin. Na de thee gingen we buiten en binnen verder. We hebben de tuin wat verder opgeruimd en er is nu een redelijk begaanbaar pad naar het terras.

In de koeienstal hebben we de loodzware hoefijzerlamp op z’n definitieve plaats gehangen. Hij hangt aan 2 schommelhaken en elke haak hebben we getest met het gewicht van de zwaarste van ons. Om beter licht te hebben tijdens het werk blijft de TL-buis nog even hangen, maar we moesten wel de elektriciteit aanpassen. Morgen gaan we dit afmaken zodat we t.z.t. de TL-buis makkelijk weg kunnen halen en de hoefijzerlamp definitief kunnen aansluiten.

De rest van de tijd hebben we gevuld met het zagen, schuren, impregneren en vastzetten van plafondplanken. Het schiet aardig op, maar het is nog niet af.

Tegen zevenen vonden we het mooi geweest en zat de werkdag erop.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.