ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

18 mei 2019 ‘Hof und Scheunenflohmarkt’

18 mei 2019 – het weer begon droog, maar ’s ochtends vielen de eerste druppels al en dat was jammer voor de ‘Hof und Scheunenflohmarkt’ die in Kröv gehouden werd. Daarna was het gelukkig een tijd lang droog en zonnig, maar ’s middags viel er jammer genoeg zoveel regen dat de “koopwaar” naar binnen gebracht werd.

De spievormige stukken hout boven de buitendeur zaten goed vast op 1 klein stukje na. Dat kregen we er niet goed in en het gaatje gaan we t.z.t. met een klodder Putz afdichten. Van de rest hebben we de kitresten afgeschraapt en misschien komt hier nog een laagje beits overheen om het wat donkerder te maken.

Het is intussen al weer bijna 10 jaar geleden dat we aan de tuinmuur en de tuintrap begonnen en deze zijn nu toe aan een onderhoudsbeurt. We hebben nu ook veel meer ervaring met het cementeren en dit komt nu goed van pas. Als voorbereidend werk hebben we losse stenen van de trap en de wateropvangbak schoongemaakt. Wat het beter weer geweest, dan hadden we al wat gecementeerd, maar zo ver kwam het dus niet.

Over de aansluiting van het koeienstalplafond op een stuk balk in de muur van de Scheune waren we niet helemaal tevreden en daarom hebben we daar ook een randje op gezet. Het ziet er nu veel beter uit en nu is het koeienstalplafond echt af.

Een speciekuip vol afvalhout was er van het plafond af gekomen. Die hebben we naar de buren gebracht om als brandhout te gebruiken.

Het schoonmaken van eikenhout doen we met een roterende staalborstel. Dit gaat met een behoorlijke kracht, want delen die aangetast zijn door schimmel of ongedierte worden min of meer weg geslepen door de borstel. Het keiharde onaangetaste hout blijft dan over. Het nadeel van deze methode is dat er een enorme hoeveelheid troep in de vorm van vuil en zaagsel vanaf komt, wat overal in de Scheune neerdaalt.

Om de schoonmaaktijd te verkorten hebben we een zeil voor het grootste houtrek gehangen. Dit zeil moest natuurlijk meteen getest worden en om dit te doen hebben we nog 2 balken ontspijkerd en geborsteld.

Toen het werk er op zat zijn we naar de ‘Hof und Scheunenflohmarkt’ gegaan die in Kröv gehouden werd. Zoals de naam al aangeeft is dit een vlooienmarkt in schuren en tuin en in heel Kröv deden mensen mee.

Behalve dat we nieuwsgierig waren naar de koopwaar, was dit DE gelegenheid om garages, schuren en een enkele kelder van binnen te bekijken. Dat hebben we dan ook gedaan.

Ook hebben we nog wat gekocht, een niet zo bijzondere oude waterpas en een wat meer bijzondere booromslag die we nog nooit eerder gezien hadden. Na wat speurwerk op het Internet blijkt het een oude ‘hoekbooromslag’ of ‘plintbooromslag’ te zijn. Het nadeel van een standaard booromslag is dat je niet dicht bij kanten kunt boren vanwege de draaiende beweging die je moet maken. Hiermee kan dat dus wel.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.