ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 februari 2020 ‘technisch operationeel’

3 februari 2020 – het heeft even geduurd, maar technisch gezien zijn de zonnecellen nu operationeel en wordt er als de zon schijnt energie geleverd aan het net. De paperwinkel loopt helaas nog wat achter, want het blijkt op z’n zachts gezegd niet zo simpel om in Duitsland een ‘Photovoltaikanlage’, zoals dat hier met een mooi woord heet, volgens de regels in bedrijf te namen.

Het komt er op neer, dat als je in Duitsland elektriciteit levert aan het net, je gezien wordt als energieproduct. We hadden hier vooraf wel iets over gelezen, maar de administratieve hobbels die genomen moesten worden om bijvoorbeeld de Btw terug te krijgen, hadden we wat onderschat. In Nederland heeft de Belastingdienst een praktisch formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ met maar een paar simpele vragen.

In Duitsland gaat dat heel anders, waarbij er bovendien volop sprake is van juridisch/ambtelijk taalgebruik. Zo erg, dat op internetfora Duitsers vragen of iemand de teksten in het Duits kan “vertalen”…. Natuurlijk hadden we de (betaalde) hulp van een belastingadviseur kunnen inroepen, maar voordat we onze “groene inkomsten” hieraan gaan uitgeven, willen we eerst kijken of het zelf lukt. Hierover volgt nog een verslag als het allemaal geregeld is.

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.