ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

18 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (1)’

18 januari 2020 – je mag in Duitsland, net als in bijvoorbeeld Nederland, niet zo maar zonnecellen op je dak zetten en op het elektriciteitsnet aansluiten. Voor het technische gedeelte moet je gebruiken maken van – door de lokale netbeheerder – erkende installateurs. Dat hadden we gedaan en het technische deel zat er bijna op.

Daarnaast is er allerlei wet- en regelgeving rondom zonnecellen. Hier hadden we ons nauwelijks in verdiept en het voor ons uit geschoven. Wel hadden we in overleg met de installateur het ‘Inbetriebnahmezeitpunkt’ (moment waarop de installatie in gebruik genomen wordt) besproken. De vaste vergoeding voor aan het net geleverde stroom geldt namelijk gedurende ‘het lopende jaar + 20 jaar’. Eind 2019 is dit dus iets meer dan 20 jaar en begin 2020 bijna 21 jaar.

Omdat we niet alle opgewerkte elektriciteit zelf gaan verbruiken, wordt er een deel aan het net geleverd en dat mag alleen als een bedrijf bent. Het voordeel is dan wel dat je btw kunt verrekenen en bijvoorbeeld de btw over de aanschaf en installatie terug krijgt.

Van iemand uit de buurt hadden we gehoord dat je bij de Verbandsgemeinde Traben-Trarbach (VGTT) moest zijn om een bedrijf te registreren. Op de website van de VGTT hadden we het formulier ‘GewA1’ (= Gewerbe-Anmeldung, oftewel bedrijfsaanmelding)  gevonden en ingevuld. Voor het begrijpen van het ambtelijke taalgebruik konden we gelukkig op Internet terecht en nadat het formulier ingevuld was, werd de e-mail verstuurd.

Een paar dagen later kregen we al een reactie: “Eine Gewerbeanmeldung bei der Verbandsgemeindeverwaltung ist für PV-Solaranlagen auf dem eigenen Dach nicht erforderlich. Der Betrieb von PV-Solaranlagen stellt keine gewerberechtlich relevante Tätigkeit im Sinne der Gewerbeordnung (GewO) dar.” Er was dus geen wettelijke verplichting om dit soort installaties op een eigen aan te melden bij de VGTT.

Dit punt was dus afgewerkt, maar er stond ons nog het nodige papierwerk te wachten…….
(wordt vervolgd)

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.